Slik lager du shepherd’s pie

  1. Jeg starter med å sette ovnen på 210 grader, vanlig over- og undervarme.
  2. Deretter er det koking av potet og pastinakk som står for tur. Dersom det er litt størrelse på potetene deler jeg de gjerne i to, for å få ned koketiden. Pastinakkene skreller jeg og deler i ca 1,5-2 cm tykke skiver, og har oppi sammen med potetene. Potetene bør koke ca 20 minutter, men sjekk de underveis med en gaffel. Koketiden vil nemlig variere ut fra hvor store biter du har, og hva slags potettype du bruker.
  3. Så snart potetene er satt til kok går jeg i gang med å brune karbonadedeigen i en varm panne, i en liten teskje med olje. Brun gjerne i to omganger, og sørg for at pannen er skikkelig varm. På den måten unngår du at all væsken siver ut av kjøttet, og at du ender opp med å koke kjøttet. Etter hvert som kjøttet er ferdigstekt har du det oppi en gryte, sammen med hakkede tomater, laurbærblad og grovt hakket basilikum.
  4. Når stekepannen er ledig surrer du også små terninger av gulrøtter, løk og finhakket hvitløk i litt olje. Så snart løken begynner å bli blank og myk så tilsetter du også tomatpureen. Surr dette videre i et par minutter ekstra før du så har du det over gryte med det andre.
  5. Bland hvetemel ut med kjøttkraft (eller 1 buljongterning + 3 dl vann). Ha det i gryten og la den koke i ca 15 minutter til at smakene får satt seg. Fjern så laurbærbladene og smak til med salt og pepper.
  6. Når potetene og pastinakkene er ferdigkokt heller jeg av kokevannet. Deretter tilsetter jeg 1 dl med melk før jeg lager en jevn puré med en stavmikser. Du kan også bruke en rotmoser om det er det du har liggende. Smak så til med salt (ca 0,5 ts), pepper og muskatnøtt.
  7. Ha kjøttstuingen over i en ildfastform, dekk den med et lag med potet- og pastinakkmos, og topp det hele med litt revet ost og et dryss pepper. Stekes i ca 20 minutter midt i ovnen, til osten har blitt gylden og fin.

Håper det smaker!