Silviakake

Lages på: 1 time Nivå: Enkel
Silviakake med kokos

Silviakake er en klassisk svensk kake og skal visstnok være oppkalt etter dronning Silvia. Jeg har i hvert fall ikke funnet en annen bakgrunn for navnet på kaken i mitt søk på det store internettet. Kaken består av et luftig sukkerbrød med en deilig glasur med en karamelltone. For å gi kaken litt ekstra smak tilførte jeg litt sitronzest i bunnen.

Denne kaken serverte jeg i helgen da vi hadde vennebesøk på hytten. Årsaken til at jeg laget akkurat denne kaken var ikke bare fordi den er utrolig enkel å lage, men det er en stor dose nostalgi knyttet til kaken. Da jeg var liten hadde vi nemlig en eldre og hyggelig nabo der hvor jeg vokste opp. Hun pleide iblant å komme med en kake bestående av lys bunn og en lys brun/gul glasur jeg ikke har smakt maken til. Jeg kalte bare denne kaken for “Mollakake”. Husker at kaken var utrolig god, og jeg har de siste årene lett etter denne kaken. Da jeg kom over Silviakaken på nettet håpte jeg at det kanskje var denne kaken jeg hadde lett så lenge etter, men er ikke helt overbevist. Den har mange likheter og smaken på glasuren ligner en del, men glasuren på “Mollakaken” var litt stivere/hardere enn denne glasuren, og jeg er ganske sikker på at den ikke var like gul. Dessuten pyntet hun den ikke med kokos, men heller sølvperler.

Silviakake er kanskje ikke den kaken jeg vokste opp med, men det er ikke noe å si på smaken. Enkel å lage, egner seg godt til å fryse ned, og gjestene forsynte seg flere ganger. Ønsker du tips til variasjon kan du ha i litt vaniljesukker eller sitronzest i kakerøren for mer smak.

Håper du ble fristet til å teste den ut!

Silviakake

Silviakake

0.0 fra 0 vurderinger
Type rett: KakeKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Mengde

1

langpanne
Tilberedning

30

minutter
Steketid

25

minutter
Avkjøling

1

time 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 4 stk romtempererte egg

  • 350 gram finkornet sukker

  • 240 gram hvetemel

  • 2 ts bakepulver

  • 1/2 stk sitron (kun skallet – valgfritt)

  • 200 gram vann

  • Glasur
  • 250 gram smør

  • 225 gram sukker

  • 2 ts vaniljesukker

  • 3 stk eggeplommer

  • Pynt
  • Kokosmasse eller kakepynt

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 175 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Visp egg og sukker til tykk eggedosis.
  • Mål opp og bland hvetemelet og bakepulveret i en skål. Vask og riv sitronskall (kun det gule) på den fine delen på et råkostjern.
  • Sikt hvetemelet i eggedosisen og vend inn med en slikkepott. Tilsett vann og sitronskall og rør det forsiktig inn, uten å slå luften ut av røren.
  • Hell røren i bakepapirkledd langpanne (30×40 cm). Stek kaken midt i ovnen i 20-30 minutter. Hos meg tok det 25 minutter. Sjekk kaken med en kakepinne underveis. La kaken avkjøle i formen.
  • Lag glasuren. Smelt smøret i en kjele og ha i sukkeret og vaniljesukkeret. La smøret stå på lav varme til sukkeret har løst seg opp. Dra kjelen bort fra varmen og la smøret avkjøle noen minutter.
  • Rør eggeplommene inn i smøret og sett kjelen tilbake på platen. Varm opp på lav varme, under omrøring, og til du ser første boble i glasuren. Får glasuren for mye varme vil du risikere å få koagulerte biter av egg i den. La glasuren avkjøle noen minutter før du heller den over kaken. Dryss over kokos og sett silviakaken kjølig.

Notater

  • Tips! Denne kaken kan fint fryses.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*