Sitronfromasj med oreobunn

Sitronfromasj med oreobunn

Sitronfromasj med oreobunn – tittelen er kanskje ikke så spennende, men det er i hvert fall ingen tvil om hva man får. I forrige innlegg fortalte jeg at jeg serverte braisert lammeskank da vi fikk middagsgjester. Siden dette var en forholdsvis tung middag så hadde jeg lyst på en dessert som var frisk og føltes litt lettere. Ut av det blå fikk jeg plutselig for meg at jeg skulle lage sitronfromasj, og for å balansere litt av det syrlige i fromasjen så kombinerte jeg den med en enkel oreobunn.

Det er svært enkelt å lage sitronfromasj og du kan fint lage den allerede dagen i forveien. Jeg brukte justerbare kakeringer og satte en diameter på 7,5 cm, men det er ikke noe i veien for å lage desserten i flotte glass istedenfor.

PS! Ta en gjerne titt på noen av de andre fristende porsjonskakene jeg har publisert tidligere.

Håper sitronfromasj med oreobunn faller i smak, og nøl ikke med å si i fra dersom noe er uklart i oppskriften.

Sitronfromasj

Sitronfromasj med oreo

Ingredienser

  • Oreobunn
  • 120 gram oreokjeks
  • 40 gram smør
  • Sitronfromasj
  • 3 gelatinplater
  • 3 egg
  • 75 gram sukker
  • 2 dl kremfløte
  • 1 sitron

Fremgangsmåte

Steg 1
Ha kjeks og smør i en matmølle, og kjør det sammen til du har en smuldrete masse. Fordel oreobunn-massen i 4 små kakeringer og sett formene inn i kjøleskapet mens du lager resten. Mine former er justerbare og jeg brukte en diameter på 7,5 cm.
Steg 2
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann.
Steg 3
Vask sitronen godt (velg økologisk) og bruk et zestjern eller fint rivjern til å ta av det aller ytterste delen av skallet. Rasp halvparten av sitronen for skall over i en liten kasserolle. Skvis deretter all saften ut av sitronen i samme kasserolle. Kok opp sitronsaften og ta kasserollen så av platen.
Steg 4
Klem all vannet ut av de oppbløtte gelatinplatene og rør de ut i den varme sitronsaften. La blandingen stå og avkjøle mens du lager resten, men pass på at gelatinen ikke stivner.
Steg 5
Skill eggehviter fra eggeplommene fra eggene. Eggehvitene har du i en egen skål, mens eggeplommene piskes til eggedosis med halvparten av melisen.
Steg 6
Mens kjøkkenmaskinen går pisker du kremfløten til myk krem. Jeg er så heldig at jeg kunne bruke vispen på stavmikseren til å piske krem mens kjøkkenmaskinen stod for eggedosisen. Hvis du ikke er så heldig må du enten piske krem for hånd eller vente til eggedosisen er ferdig.
Steg 7
Bland forsiktig eggedosis, krem og sitronsaft sammen ved hjelp av en slikkepott. Stivpisk eggehvitene og resten av melisen til stiv marengs. Vend dette inn med resten.
Steg 8
Ta porsjonskakene ut av kjøleskapet. Fordel sitronfromasjen i hver av de fire kakeformene som til nå bare inneholder oreobunnen. Fyll opp formene eller til du har brukt opp kremen.
Steg 9
Dekk til kakeformene med en plastfolie og sett de inn i kjøleskapet i minimum 3 timer, eller til sitronfromasjen har stivnet.