Sjokoladekake med bringebærmousse

Lages på: 5 timer Nivå: Middels
Sjokoladekake med bringebærmousse

Denne sjokoladekaken med bringebærmousse vet jeg at mange av dere har ventet på, for så mange meldinger om oppskrift kan jeg ikke huske å ha mottatt tidligere.

Sjokoladekaken ble laget i anledning av en barnedåp jeg var i forrige helg. Ikke bare skulle jeg være fadder, men jeg ble også spurt om jeg kunne ta med en kake. Mens noen kanskje synes det er en byrde, så synes jeg tvert i mot at det er kjempehyggelig. Vi spiser jo vanligvis ikke så mye kaker her hjemme til vanlig, så er det veldig fint å kunne ta med seg bakverk ved spesielle anledninger.

Valget falt på en sjokoladekake som jeg fylte med bringebærmousse. Den litt syrlige moussen ble perfekt til den ellers søte kaken.  Dette er uten tvil en ganske kraftig kake, hvor glasuren var en sjokoladesmørkrem. Du kan helt fint lage en helt enkel sjokoladeglasur om du vil ha en lettere kake. Jeg har ikke funnet på hele oppskriften helt ut av det blå, men tok utgangspunkt i denne oppskriften fra Lets bake!

Baketips! Husk å bruke romtempererte egg og smør når du lager denne sjokoladekaken. Da er det enklere å få et bra resultat!

Her er noen andre kaketips fra bloggen hvis du vil ha litt mer inspirasjon:

Siden jeg var spent på kaken så måtte jeg lage en test først. Dette var det noen gode venner som fikk gleden av å smake. Testkaken laget jeg litt høyere enn den jeg hadde med i barnedåp, Sjokoladekaken kan enten lages som en høy eller lav og litt større kake.

Høy sjokoladekake med bringebærmousse

Tips! Jeg oppbevarer kaken kjølig frem til servering, men bør settes i romtemperatur i 30-60 minutter før servering, slik at kremen ikke er hard.

Dette er på ingen måte kaken du bare kaster sammen på 1-2-3. Om du ønsker en enklere kake kan eksempelvis erstatte sjokoladekremen med en annen krem. Lykke til!

Sjokoladekake med bringebærmousse og sjokoladesmørkrem

3 fra 8 vurderinger
Type rett KakerNivå: Middels
Mengde

1

kake
Tilberedning

4

timer 
Steketid

1

time 
Totalt

5

timer 

Ingredienser

  • Kakebunn
  • 4 stk egg

  • 400 gram sukker

  • 250 gram saltet meierismør

  • 400 gram hvetemel

  • 70 gram bakekakao

  • 1,5 ts natron

  • 1,5 ts bakepulver

  • 1/4 ts salt

  • 2 ts vaniljesukker

  • 550 gram kulturmelk

  • Bringebærmousse
  • 500 gram frosne bringebær

  • 4 stk gelatinplater

  • 170 gram sukker

  • 80 gram vann

  • 80 gram eggehvite

  • 15 gram sukker

  • 150 gram kremfløte

  • Sjokoladekrem
  • 400 gram sjokolade

  • 450 gram usaltet meierismør

  • 35 gram bakekakao

  • 130 gram eggeplomme

  • 130 gram vann

  • 200 gram sukker

Fremgangsmåte

  • Tin de frosne bringebærene. Jeg bruker frosne bringebær fordi de gir en god syrlighet i moussen.
  • Gå i gang med å lage kakebunnen. Pisk romtempererte egg og sukker til eggedosis. Bruk helst romtempererte egg. Samtidig smelter du smøret, og lar det avkjøle seg litt mens du venter til resten er klar. Bland sammen hvetemel, kakao, natron, bakepulver, salt og vaniljesukker i en liten skål. Sikt i cirka halvparten av melblandingen i eggedosisen, og vend den forsiktig inn med en slikkepott. Tilsett det smeltede smøret og sikt i resten av melet. Vendes inn før du til slutt tilsetter kulturmelk.
  • Kaken kan lages som en høy kake med litt mindre diameter (20 cm), eller en litt lavere kake som til gjengjeld er litt større (cirka 24 cm i diameter). Sistnevnte valgte jeg å lage til barnedåpen, siden det var mange gjester som skulle smake. Måten jeg steker kakene på vil være forskjellig om du steker en eller flere springformer samtidig. Da jeg laget den høye kaken stekte jeg den i 3 springformen, og måtte derfor bruke lavere temperatur og varmluft da jeg stekte den.
  • For en høy kake: Fordel røren i 3 former. Stek alle formene samtidig, fordelt på to stekebrett. Stek kakene i cirka 30 minutter på 160 grader varmluft. Bytt posisjon på brettene etter cirka 15 minutter. Sjekk med en kakepinne.
    For en litt lavere kake: Fordel røren i springformen. Stekes nederst i ovnen, på 170 grader, vanlig over- og undervarme. Steketid: 60-70 minutter.
  • Avkjøl den ferdigstekte kaken på rist. Jeg snudde den kaken opp ned på risen, da er den enklere å få helt jevn og fin.
  • Mens kaken står i ovnen kan du gå i gang med bringebærmoussen. Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann. Kjør bringebærene sammen med en stavmikser eller blender. Sil bringebærpuréen i en melsikt, slik at du får bort alle steinene. Kok opp halvparten av puréen. Dra kasserollen av platen, skvis ut vannet av gelatinplatene og rør de inn i den varme væsken. Rør inn resten av bringebærpuréen, og sett den i kjøleskapet.
  • Pisk kremfløte til myk krem, og sett den kjølig.
  • Ha 170 gram sukker og 80 gram vann i en kasserolle, og kok dette opp til 121 grader. Du vil da få en litt tykkere sukkerlake som skal piskes inn i marengsen.
  • Lag marengs. Samtidig som du lager sukkerlaken kan du lage klar marengsen. Pisk eggehvitene et lite minutt, ha så i 15 gram sukker og pisk videre til du har en helt stiv marengs. Når sukkerlaken er klar heller du den i en tynn stråle i marengsen, mens du fortsetter å piske. Pisk den videre til den blir kald (rundt 24-25 grader). Hell sukkerlaken i marengsen, og la den piske til den er kald.
  • Vend så inn bringebærpuréen i marengsen. Når dette er godt blandet med resten har du i den piskede kremen. Sett bringebærmoussen i kjøleskapet til den blir stiv.
  • Lag sjokoladekremen. Smelt sjokoladen i et vannbad, for så å avkjøle den til cirka 25-30 grader. Samtidig som sjokoladen avkjøler seg kan du gjøre klar resten. Pisk romtemperert smør og kakao sammen, sett dette til side. Lag en ny runde med sukkerlake av sukker av vann. Denne gangen kokte jeg blandingen opp til 117 grader. Mens dette pågår piskes eggeplommer til eggedosis. Ha så i sukkerlaken i en tynn stråle i eggedosisen, og fortsett og pisk til eggedosisen er avkjølt til cirka 25 grader. Blir den for varm risikerer du at smøret smelter. Ha så i smørblandingen og den avkjølte sjokoladen, og pisk videre til alt er god blandet og man har en glatt og fin sjokoladekrem. Både eggedosis, sjokolade og smør vil nå ha samme temperatur dersom du har avkjølt alt tilstrekkelig.
  • Endelig tid for montering. Dersom du har stekt kaken i én form deler du den i tre like høye deler. Har du stekt den i tre former så slipper du så klart dette. Ha den ene kakebunnen på et fat. Dynk kakebunnen med litt sukkerlake eller bringebærsyltetøy blandet ut i litt melk. Fordel bringebærmoussen utover bunnen og legg forsiktig neste bunn oppå. Dersom du lager en tynn ring av sjokoladekrem i ytterkant av kakebunnen så er det enklere å unngå at bringebærmoussen blir presset ut mellom bunnene. Gjenta prosessen med bringebærmousse og legg på siste bunn. Avkjøl gjerne kaken i kjøleskapet i 15-20 minutter før du legger på sjokoladekremen.
  • Ha sjokoladesmørkremen i en sprøytepose. Sett kremen på kaken i små roser eller topper. Start på siden og jobb deg mot toppen. Jeg brukte wilton 1m tipp. La kaken stå kjølig frem til servering. Håper den faller i smak!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*