Sjokoladesnurrer med appelsin

Lages på: Mer enn 3 timer Nivå: Enkel
Snurrer med appelsin og sjokolade

Myke sjokoladesnurrer med appelsin – Disse må du teste ut. De ble nemlig himmelsk gode. Jeg hadde i utgangspunktet bare tenkt å smake én før jeg la dem i fryseren, men jeg spiste tre stykker før jeg måtte ta meg selv i nakken og pakke dem i fryseren. Ok fire da…!

Snurrene har et sjokoladefyll basert på smør, sukker og kakao. I tillegg drysset jeg over finhakket kokesjokolade og litt appelsinzest (det aller ytterste skallet på appelsinen, helt finraspet). Dette gav mye god sjokoladesmak på snurrene, samtidig som appelsinsmaken skinner litt gjennom. Men husk å vask appelsin godt før bruk.

Jeg var litt redd den søte grunndeigen skulle bli litt klissete, men den ble faktisk veldig god å bake utover. Og som alltid er det viktig at du tar deg god tid til å elte deigen, har i smøret på slutten av hevetiden og setter av tid til å heve deigen.

Tidligere har jeg pleid å bruke kald væske når jeg har bakt gjærbakst, siden deigens temperatur vil øke mens jeg elter. Den optimale temperaturen for deigen når den skal heve er midt på 20-tallet. Nå har jeg derimot kjøpt meg en Ankarsrum, og opplever at deigen ikke øker like mye i temperatur gjennom eltingen. Derfor varmet jeg melken til cirka 15 grader før jeg hadde den i deigen. Om du opplever at deigen blir varm gjennom elting, bruk kald melk.

For ekstra god smak på snurrene anbefaler jeg å kjøpe hele kardemommekjerner (uten skall), som du støter til pulver i en morter Dette setter en ekstra god kardemommesmak på grunndeigen, mye bedre enn om du bruker ferdigmalt krydder.

Glad i søt gjærbakst? Sjekk også ut oppskriften på blåbærstang med marsipan, solskinnsboller eller hva jeg hevder er verdens beste kanelsnurrer.

Snurrer med sjokolade og appelsin

Sjokoladesnurrer med appelsin

5.0 fra 1 vurdering
Type rett: Søt gjærbakstNivå: Enkel
Porsjoner

24

porsjoner
Tilberedning

2

timer 

45

minutter
Steketid

12

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 630 gram siktet hvetemel

  • 100 gram sukker

  • 2 ts kardemomme

  • 1/4 ts salt

  • 1/2 pose tørrgjær

  • 400 gram melk

  • 1 stk egg

  • 100 gram romtemperert smør

  • Fyll
  • 75 gram mykt smør

  • 1,5 ss kakao

  • 3 ss brun farin

  • 75 gram kokesjokolade (minst 50% kakao)

  • 1 stk appelsin

Fremgangsmåte

  • Sett deigen. Ha hvetemel, sukker, kardemomme, salt og tørrgjær i en bolle. Bruker du hele kardemommekjerner må du knuse de i en morter først. Tilsett melk (enten kald eller maks 20 grader – se ingress) og egg. Elt deigen med en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok.
  • Elt deigen i cirka 15 minutter, til den begynner å bli smidig, før du har i romtemperert smør oppskåret i tetninger. Fortsett å elte deigen i 5-10 minutter. Deigen skal være litt klissete.

    Test om deigen er eltet lenge godt ved å gjøre en “glutentest”. Dra en flik av deigen. Dersom du kan strekke deigen uten at den ryker, og du greier å få en nesten gjennomsiktig hinne, har den eltet tilstrekkelig.
  • Heving. Dekk til bollen med plast eller et lokk, og la den heve i 1,5-2 timer.
  • Gjør klar fyllet. Ha smøret, kakaoen og det brune sukkeret i en liten skål. Bland det godt sammen til du har en smørbar kakaomasse. Her er det viktig at smøret er mykt, ellers vil du få utfordringer. Er smøret fortsatt litt kaldt kan du sette det i mikroen noen sekunder på lavest styrke. Men pass på at det ikke smelter.
  • Finhakk kokesjokoladen. Her er det viktig at du ikke har store biter. Vask appelsinen godt og rasp det aller ytterste skallet med den fine delen på et råkostjern, zestjern eller lignende. Sett appelsinskall og finhakket sjokolade til side, i hver sine skåler.
  • Utbaking. Ha den ferdighevede deigen over på et melet underlag. Dra deigen utover til et rektangel og brett hjørnene inn mot midten. Strø på litt mer mel ved behov, og gjenta prosessen en gang. Kjevle deigen utover til et avlangt rektangel på cirka 40 x 70 cm.
  • Smør utover kakaofyllet utover den utkjevlede leiven. Dryss den finhakkede sjokoladen og appelsinskallet over.
  • Rull deigen sammen fra langside mot langside, slik at du får en tykk og fast rull. Skjær opp rullen i skiver, og legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett. Deigen gir totalt 24 sjokoladesnurrer, avhengig av størrelse.
  • Etterheving. Dekk til stekebrettene og la sjokoladesnurrene etterheve i cirka 45 minutter. Sett stekeovnen på 220 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Steking. Pensle snurrene med sammenvispet egg. Stek de 12-14 minutter midt i ovnen. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, så sjekk sjokoladesnurrene mot slutten av steketiden.
  • Avkjøles snurrene på en rist. Sjokoladesnurrene smaker aller best mens de enda er lunkne, men egner seg også godt til å fryse ned.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*