• OM MEG
  • KONTAKT
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail
Det glade kjøkken - logo
  • FORSIDE
  • OPPSKRIFTER
    • Jul (Sesong)
    • FROKOST
    • LUNSJ
    • MIDDAGSTIPS
    • — KJØTT —
    • — FISK —
    • — FUGL —
    • — KJØTTFRITT —
    • — HELGEKOS —
    • — PÅ UNDER HALVTIMEN —
    • DESSERT
    • BAKST
    • SUPPE
    • SNACKS
    • TILBEHØR
  • BLOGG
  • MENYER
  • TA KONTAKT
  • SØK
4. april 2020

Skoleboller (skolebrød)

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)
Gå til oppskriften

Skolebrød

Skoleboller, skolebrød eller olaboller – kjært barn har mange navn! Skoleboller er søt gjærbakst formet som en rund og flat hvetebolle. Midten av bollene er fylt med gul vaniljekrem, og blir ellers dekorert med melisglasur og kokosmasse rett før servering.

Jeg har utrolig gode assosiasjoner til skoleboller. Disse bollene vekker frem minner fra da jeg var liten og var på kafe med mamma eller pappa, samt lange bilturer.

Oppskriften på denne gjærdeigen er temmelig lik oppskriften på hveteboller her på bloggen. Om du ikke har kjøkkenvekt til å måle mel og andre ingredienser så kan du bruke bolleoppskriften, der er ingrediensene oppgitt i desiliter (med unntak av smør/margarin).

Skoleboller egner seg godt til å fryse ned, men frys de gjerne før du har på melisglasur og kokos.

Håper du ble fristet til å teste ut denne oppskriften på skoleboller!

Saftige skoleboller

Skoleboller

Av: Rolf-Anders Vollan
  • 4. april 2020
  • 12-16 stk
  • Skriv ut
Skolebrød eller skoleboller
Ingredienser
  • 600 gram hvetemel
  • 100 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1/3 pose tørrgjær
  • 1/2 ts salt
  • 4 dl (400 gram) melk
  • 100 gram romtemperert margarin / smør
  • Vaniljekrem
  • 5 dl helmelk
  • 1 vaniljestang
  • 100 gram sukker
  • 3 ss maizena
  • 4 eggeplommer
  • Melisglasur og pynt
  • 2 dl melis
  • 2 ts Eggehvite
  • 1 ts sitronsaft (valgfritt)
  • cirka 2 ts Vann
  • Kokosmasse
Slik gjør du det
Steg 1
Ha hvetemel, sukker, kardemomme, tørrgjær og salt i en bolle. Tilsett kald melk og elt deigen, gjerne bruk en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok for et best mulig resultat. Jeg har begynt å bruke kald væske når jeg baker. Temperaturen i deigen øker faktisk med cirka 1 grad i minuttet, og etter lang eltetid vil deigen ha den optimale temperaturen. Etter 10-15 minutter med elting tilsetter du små terninger av romtemperert smør i deigen, og elter deigen videre i 5-10 minutter. Du vil oppleve at smøret gjør at deigen blir mye løsere etter at smøret er tilsatt. Deigen er ferdigeltet når den har tyggiskonsistens, og du kan dra i deigen uten at den ryker/revner.
Steg 2
Dekk til bollen med plast eller et lokk og la den heve i cirka to timer på et lunt sted. Hevetiden vil blant annet avhenge av hvor varmt du har det i rommet, men det er ingen grunn til å forhaste heveprosessen.
Steg 3
Mens deigen hever lager du egge-/vaniljekremen. Del vaniljestangen i to, og skrap frøene ut av hver halvdel av vaniljestangen ved hjelp av en sløv kniv. Ha både vaniljefrø og vaniljestengene i en kasserolle med melk. Kok opp melken på lav varme.
Steg 4
Visp sammen sukker, maizena og eggeplommer i en bolle. Når melken har kokt opp drar du kasserollen av platen. Hell noen spiseskjeer av den varme melken i bollen med eggeblandingen mens du visper kontinuerlig. Fortsett å vispe, og følg forsiktig på med et par nye spiseskjeer med varm mel. Fortsett slik til du har helt i cirka halvparten av melken i bollen, da kan du forsiktig ha i resten av melken mens du visper.
Steg 5
Ha vaniljeblandingen tilbake i kasserollen og varm den forsiktig opp. Du vil etter hvert merke at den blir tykkere i konsistensen. Det er veldig viktig at vaniljesausen ikke overstiger 87 grader, og rør kontinuerlig for å få en jevn varme. Sett vaniljekremen til avkjøling.
Steg 6
Den ferdighevede deigen veltes over på et melet underlag. Elt den sammen et par minutter og strø på litt mer mel ved behov. Trill deigen utover til en lang pølse og del den opp i cirka 12-16 like store emner. Trill hvert emne utover til små boller, som trykkes flate på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk til stekebrettene med plast eller et lokk, og la de etterheve i 30-45 minutter. Er du rett for at bollene skal klebe til plastfolien kan du pensle innsiden med olje.
Steg 7
Forvarm stekeovnen til 210 grader, vanlig over- og undervarme.
Steg 8
Trykk bollene litt ned i midten før du fyller de med vaniljekrem. Pensle bollene med sammenvispet egg, før de stekes 12-15 minutter i ovnen. Avkjøles på rist.
Steg 9
Rett før servering pynter du bollene med melisglasur og dypper de i en skål med kokos. Melisglasuren lager du ved å blande melis med vann, sammenvispede eggehviter og litt sitronsaft. Juster tykkelsen på glasuren med eventuelt mer væske eller melis. Håper skolebollene faller i smak!

Stikkord

  • boller

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)

Innleggsnavigasjon

Hjemmelaget italiensk gryterett
Dalgona kaffe

Relaterte innlegg

Gulrotmuffins med kremostglasur
23. januar 2021
0 kommentarer

Gulrotmuffins med kremostglasur

Suksessterte i liten langpanne
2. januar 2021
0 kommentarer

Suksessterte i liten langpanne

Vepsebol
19. desember 2020
0 kommentarer

Vepsebol

Del dine tanker Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om meg

Rolf-Anders

Hei! Jeg heter Rolf-Anders og driver matbloggen Det glade kjøkken.

Her håper jeg å kunne inspirere deg både til å lage sunn og god hverdagsmat, og oppskrifter som bare skal nytes.

Les mer om bloggen her

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Stikkord

  • BBQ
  • Biff
  • boller
  • Brød
  • burger
  • curry
  • eltefrie rundstykker
  • eltefritt
  • glutenfritt
  • grateng
  • grillsalat
  • grovbrød
  • gryter
  • gryterett
  • Grøt
  • Hamburger
  • indisk
  • iskrem
  • Kanelsnurrer
  • kjøleskapsgrøt
  • Lasagne
  • mat i form
  • Omelett
  • one pot
  • Pannekaker
  • Pasta
  • Pizza
  • potet
  • Rundstykker
  • salat
  • Salsa
  • Scones
  • Smoothie
  • surdeig
  • sushi
  • Syltetøy
  • tapas
  • Tex-mex
  • Tilbehør til grillmat
  • tomatsuppe
  • Tradisjonelle brød
  • tradisjonsmat
  • vafler
  • Wok
  • Wraps

MOTTA SKREDDERSYDDE E-POSTER

Fyll inn navn og e-post for å registrere deg på e-post listen min. Jeg sender ut skreddersydde e-poster et par ganger i måneden, med små oppdateringer siden sist, matbloggtipset, tips og triks, nyheter mm.

Follow my blog with Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Finn noe som frister

  • Forside
  • Oppskrifter
  • Personvern
  • Bruk av bilder, tekst eller video fra nettsiden må avtales