Skoleboller (skolebrød)

Lages på: 3 timer Nivå: Middels
Skolebrød

Skoleboller, skolebrød eller olaboller – kjært barn har mange navn! Skoleboller er søt gjærbakst formet som en rund og flat hvetebolle. Midten av bollene er fylt med gul vaniljekrem, og blir ellers dekorert med melisglasur og kokosmasse rett før servering.

Jeg har utrolig gode assosiasjoner til skoleboller. Disse bollene vekker frem minner fra da jeg var liten og var på kafe med mamma eller pappa, samt lange bilturer.

Oppskriften på denne gjærdeigen er temmelig lik oppskriften på hveteboller her på bloggen. Om du ikke har kjøkkenvekt til å måle mel og andre ingredienser så kan du bruke bolleoppskriften, der er ingrediensene oppgitt i desiliter (med unntak av smør/margarin).

Skolebrød egner seg godt til å fryse ned, men frys de gjerne før du har på melisglasur og kokos.

Håper du ble fristet til å teste ut denne oppskriften på skoleboller!

Skoleboller (skolebrød)

0 fra 0 vurderinger
Type rett Søt gjærbakstNivå: Middels
Porsjoner

14

stk
Tilberedning + heving

3

timer 
Steketid

15

minutter

Ingredienser

  • Søt grunndeig
  • 600 gram hvetemel

  • 100 gram sukker

  • 2 ts kardemomme

  • 1/3 pose tørrgjær

  • 1/2 ts salt

  • 4 dl (400 gram) melk

  • 100 gram romtemperert margarin / smør

  • Vaniljekrem
  • 5 dl helmelk

  • 1 stk vaniljestang

  • 100 gram sukker

  • 3 ss maizena

  • 4 stk eggeplommer

  • Melisglasur og pynt
  • 2 dl melis

  • 2 ts eggehviter

  • 1 ts sitronsaft (valgfritt)

  • cirka 2 ts Vann

  • Kokosmasse

Fremgangsmåte

  • Ha hvetemel, sukker, kardemomme, tørrgjær og salt i en bolle. Tilsett kald melk og elt deigen, gjerne bruk en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok for et best mulig resultat. Jeg har begynt å bruke kald væske når jeg baker. Temperaturen i deigen øker faktisk med cirka 1 grad i minuttet, og etter lang eltetid vil deigen ha den optimale temperaturen. Etter 10-15 minutter med elting tilsetter du små terninger av romtemperert smør i deigen, og elter deigen videre i 5-10 minutter. Du vil oppleve at smøret gjør at deigen blir mye løsere etter at smøret er tilsatt. Deigen er ferdigeltet når den har tyggiskonsistens, og du kan dra i deigen uten at den ryker/revner.
  • Dekk til bollen med plast eller et lokk og la den heve i 1,5 – 2 timer på et lunt sted. Hevetiden vil blant annet avhenge av hvor varmt du har det i rommet, men det er ingen grunn til å forhaste heveprosessen.
  • Mens deigen hever lager du egge-/vaniljekremen. Del vaniljestangen i to, og skrap frøene ut av hver halvdel av vaniljestangen ved hjelp av en sløv kniv. Ha både vaniljefrø og vaniljestengene i en kasserolle med melk. Kok opp melken på lav varme.
  • Visp sammen sukker, maizena og eggeplommer i en bolle. Når melken har kokt opp drar du kasserollen av platen. Hell noen spiseskjeer av den varme melken i bollen med eggeblandingen mens du visper kontinuerlig. Fortsett å vispe, og følg forsiktig på med et par nye spiseskjeer med varm mel. Fortsett slik til du har helt i cirka halvparten av melken i bollen, da kan du forsiktig ha i resten av melken mens du visper.
  • Ha vaniljeblandingen tilbake i kasserollen og varm den forsiktig opp. Du vil etter hvert merke at den blir tykkere i konsistensen. Det er veldig viktig at vaniljesausen ikke overstiger 87 grader, og rør kontinuerlig for å få en jevn varme. Sett vaniljekremen til avkjøling.
  • Den ferdighevede deigen veltes over på et melet underlag. Elt den sammen et par minutter og strø på litt mer mel ved behov. Trill deigen utover til en lang pølse og del den opp i cirka 12-16 like store emner. Trill hvert emne utover til små boller, som trykkes flate på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk til stekebrettene med plast eller et lokk, og la de etterheve i 30-45 minutter. Er du rett for at bollene skal klebe til plastfolien kan du pensle innsiden med olje.
  • Forvarm stekeovnen til 210 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Trykk bollene litt ned i midten før du fyller de med vaniljekrem. Pensle bollene med sammenvispet egg, før de stekes 12-15 minutter i ovnen. Avkjøles på rist.
  • Rett før servering pynter du bollene med melisglasur og dypper de i en skål med kokos. Melisglasuren lager du ved å blande melis med vann, sammenvispede eggehviter og litt sitronsaft. Juster tykkelsen på glasuren med eventuelt mer væske eller melis. Håper skolebollene (skolebrødene) faller i smak!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*