Skrei med eplesmørsaus

Lages på: 30 minutter Nivå: Enkel
Skrei med eplesmørsaus

Det gjør meg oppriktig glad for å se at så mange lot seg begeistre da jeg laget skrei med eplesmørsaus i helgen. Dette er en enkel fiskemiddag, og selv om eplesmørsaus kanskje høres storslått og avansert ut så er det en særdeles enkel saus å lage. Syrligheten fra eplet og en liten skvis sitronsaft, bryter gjennom den litt runde sausen, og passer ypperlig til hvit fisk som skrei (eller vanlig torsk).

Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å kjøpe skreifileter med skinn, som jeg skulle pannesteke. Dessverre hadde de kun fiskeskiver. Disse var ganske tykke, og jeg bestemte meg derfor for å salte og trekke de istedenfor. Resultatet var det ikke noe å si på, selv om det ikke ble helt som jeg hadde planlagt.

For deg som ikke er helt stødig på fiskefronten, så er skrei ganske enkelt en torsk som har vokst opp i Barentshavet. Når den er gyteklar legger den ut på en lang reise til norskekysten, som gir et fast og fint fiskekjøtt sammenlignet med vanlig torsk. Skreisesongen er fra januar til april måned hvert år.

Jeg har tidligere laget kveite med byggrisotto og eplesmørsaus, men hadde lyst til å lage en enklere variant denne gangen. Som tilbehør serverte jeg kokte poteter og asparges, men her kan du også servere med brokkoli, blomkål, gulrot eller hva du foretrekker.

Skrei med eplesmørsaus

5.0 fra 2 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

15

minutter
Koketid

15

minutter
Totalt

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 600 gram skrei eller torsk

  • 2 liter vann

  • 0,6 dl salt

  • 1 kort eddik

  • Eplesmørsaus
  • 1 stk sjalottløk

  • 1 fedd hvitløk

  • 1,5 dl eplejus

  • 2 dl kremfløte

  • 2 ss smør

  • 1 stk eple

  • 1/4 stk sitron

  • Frisk kruspersille

  • Salt og pepper

  • Tilbehør
  • Poteter

  • Asparges

Fremgangsmåte

  • Strø grov havsalt over fisken og la den ligge i 15-20 minutter.
  • Kok potetene i usaltet vann. Koketiden vil variere fra 15-25 minutter, avhengig av type poteter og størrelsen på dem.
  • Start på sausen. Skrell og finhakk sjalottløken og feddet med hvitløk. La dem koke i eplejuicen i en liten kjele, til halvparten av juicen har kokt inn.
  • Mens løken koker i juicen kan du gå i gang med skreien. Kok opp rikelig saltet vann og ha i eddik. Skyll saltet av fisken, og legg fiskestykkene i kasserollen. Skru ned varmen til minimum og la fisken trekke i 8-10 minutter. Tiden vil variere etter hvor tykke fiskestykkene er.
  • Gå tilbake til sausen. Sil juicen for å fjerne sjalottløken og hvitløken. Ha juicen tilbake i kjelen og tilsett kremfløten. Kok opp og la fløteblandingen koke i 5-8 minutter til den har tyknet en god del.
  • Dra kjelen bort fra varmen. Tilsett kaldt smør og visp i sausen til smøret er blandet inn. Skyll eplet og del det opp i terninger. Ha i eplebitene, en god skvis sitronsaft og litt finhakket kruspersille i sausen. Smak til med salt og pepper.
  • Knekk av nederste del av aspargesen. Kok dem i lettsaltet vann i et lite minutt og kjøl de kjapt ned for å unngå at de blir overkokte.
  • Server kokt skrei med eplesmørsaus, og med poteter og asparges som tilbehør. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

3 Kommentarer

  1. Enkelt og meget godt. Sausen bør kokes ned så den nesten er for tykk før du tilsetter eplebitene da de avgir en del væske.

  2. Åshild

    Skrei med Eplesausen blir ny favoritt her i huset. Nydelig smak.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*