Skrei med ertepuré og chorizosmør

Lages på: 45 minutter Nivå: Middels
Skrei med ertepuré og chorizosmør

På søndag serverte jeg en aldeles nydelig fiskemiddag, nemlig skinnstekt skrei med ertepuré og chorizosmør. Fiskeskinnet hadde jeg skrapt med en kniv, slik at jeg fikk fjernet slik og fiskeskjellene. Videre pannestekte jeg skreien, slik at jeg fikk et knasende sprøtt skinn som kunne spises. Sammen med ertepuré og chorizosmør ble dette helt fantastisk godt!

Om du er skeptisk til å spise skinnet så er det ikke noe i veien for å droppe å skrape fisken, og heller fjerne skinnet før du spiser. Det går helt fint, men faktisk så var noe av det beste jeg visste om da jeg var liten, fersk småsei som var skrapt og pannestekt.

Både syltede gulrøtter og ertepuré kan helt fint lages litt på forhånd. Selv laget jeg de syltede gulrøttene tidligere på dagen, og lot de stå frem til middag. Ertepuréen kan også varmes opp, så om det blir mange elementer i oppskriften så lag gjerne gulrøtter og puré på forhånd.

Akkurat nå er skreien i sesong, så det gjelder å utnytte dette mens denne delikatessen er å oppdrive i butikken. Om du trenger litt mer inspirasjon, så har jeg også flere oppskrifter med skrei på bloggen:

Skrei med ertepuré og chorizosmør

0 fra 0 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: NordiskNivå: Middels
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

35

minutter
Steketid (skrei)

10

minutter
Totalt

45

minutter

Ingredienser

  • 600 gram skreifilet, med skinn

  • Grovt salt

  • Olje til steking

  • Ertepuré
  • 350 gram frosne grønne erter

  • 50 gram smør

  • Sitronsaft

  • 1/2 ts salt

  • 1/4 ts hvit pepper

  • Melk etter behov

  • Syltede gulrøtter
  • 3 stk gulrøtter

  • 1 dl eddik

  • 2 dl sukker

  • 3 dl vann

  • 1/4 ts salt

  • Chorizosmør
  • 100 gram chorizo

  • 75 gram smør

  • 1 fedd hvitløk

  • 2 stk vårløk

  • 1/2 stk sitron

  • Tilbehør
  • Poteter

Fremgangsmåte

  • Gjør klar skreien. Start med å skrape fiskefileten. Bruk en kniv og skrap skinnet slik at fiskeskjell og slim fjernes. Skrap fra spolen/halefinnen og fremover (altså “mot hårene”). Torsken har mye mindre fiskeskjell enn mange andre fisk, så selv om du kanskje ikke ser de like godt så er de der. Ikke press kniven for hardt mot fisken.
  • Strø godt med grovt salt over fisken, og la den ligge i 20-30 minutter. Dette gjør du for å trekke ut litt av væsken fra fisken, og den blir fastere i konsistens.
  • Syltede gulrøtter. Ha eddik, sukker, vann og salt i en liten kasserolle. Kok opp, og rør i blandingen med en skje. Når sukkeret har løst seg opp skrur du av varmen.
  • Skrell gulrøttene og del de opp i staver. Jeg delte hver gulrot i 4 staver, men gulrøttene jeg hadde var ikke så alt for store. Bruk gjerne regnbuegulrøtter om du får tak i.
  • Ha gulrøttene over i en bolle eller glass, og hell over eddikblandingen. La stå frem til servering.
  • Poteter. Kok potetene.
  • Ertepuré. Kok opp godt med vann. Ha i de frosne ertene og la de koke i 4-5 minutter. Hell ertene over i et dørslag, slik at du blir kvitt vannet.
  • Ha ertene tilbake i kasserollen, sammen med en klatt smør og en liten skvis sitron, før du så lager en fin puré ved hjelp av en stavmikser. Er ertepuréen litt tykk kan du tilsett en liten skvett melk om du ønsker. Smak til med salt og hvit pepper.
  • Chorizosmør. Skjær chorizoen opp i terninger. Finhakk hvitløk og vårløk. Fres chorizoen i en liten panne eller kasserolle i smør til den er sprø og fin. Dra kasserollen bort fra varmen, tilsett hvitløk, vårløk og saften av en halv sitron. La stå på lavest mulig varme frem til servering.
  • Steke skreien. Skyll saltet av fisken i kaldt vann, og tørk den godt med et tørkepapir. Del fisken opp i porsjonsstykker.
  • Ha litt olje i en varm stekepanne. Legg skreien med skinnsiden ned, og la den steke i cirka 5 minutter. Varmen bør være nok høy til at fisken blir stekt, og ikke kokt, men samtidig ikke brent. På min platetopp så stod varmen på mellom 7-8 (av totalt 10). Når skinnet er sprøtt og har fått fin farge snur du fisken. Stek videre et par minutter på den andre siden.
  • Server skinnstekt skrei på en seng av ertepuré, sammen med syltede gulrøtter, chorizosmør og kokte poteter. Håper denne fiskeretten faller i smak!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*