Skrei med hvitsaus, gulrot og ertepuré

Lages på: 40 minutter Nivå: Enkel
Skrei med hvitsaus og gulrot

I perioden januar-april er skreien i sesong og dette må så klart utnyttes på kjøkkenet. Nok en gang har jeg laget en enkel og tradisjonsrik middag, nemlig skrei med hvit saus, kokte poteter og gulrot. Et ikke fullt så vanlig tilbehør er kanskje ertepuréen, men det har liksom vært min greie de siste ukene.

Lurer du på hva skrei er? Skrei er torsk vokst opp i Barentshavet, som kommer inn til Norge når den skal gyte. Den har ekstra mye muskler, er fast i fisken og har et hvitt og fint fiskekjøtt. Med andre ord torsk på sitt beste! Skreisesongen varer fra januar til april måned.

Jeg vet ikke om det er nordlendingen i meg eller hva det er, men nå om dagen er jeg på en skikkelig fin hvit-fisk bølge. For ikke så mange dagene kunne du se meg lage fiskekaker på Instagram, og en oppskrift på  hjemmelagede fiskekaker dukket opp på bloggen. I tillegg har jeg laget en rekke andre torskeretter hjemme, som ikke har nådd bloggen enda, så her er det bare å glede seg. Om du skulle ha noen fiskerester liggende kan jeg for øvrig anbefale deg å teste denne oppskriften på plukkfisk med makaroni.

Skrei med hvitsaus, gulrot og ertepuré

0.0 fra 0 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

30

minutter
Trekketid

10

minutter
Totalt

40

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 600 gram skrei

  • Vann

  • Salt

  • Hvit saus
  • 1 ss smør

  • 1 ss hvetemel

  • 2,5 dl melk

  • 1/4 ts ts salt

  • Muskatnøtt

  • Hvit pepper

  • Ertepuré
  • 300 gram frosne erter

  • 1/2 ss smør

  • 1/2 dl matfløte

  • Salt og pepper

  • Tilbehør
  • Poteter

  • Gulrøtter

Fremgangsmåte

  • Jeg har lest at man bør legge skreien i iskaldt vann (gjerne med isbiter i) i 30-60 minutter i forkant. Dette gir en fastere fisk og man beholder den hvite fine fargen.
  • Gå så i gang med potetene. De tar cirka 20 minutter å koke, og kan gjerne ligge litt om de blir ferdige i forkant av det andre.
  • Kok opp godt saltet vann. Jeg brukte 2-3 ss salt per liter vann. Når vannet koker legger du den iskalde torsken i kasserollen og skrur ned på varmen. Fisken skal ikke koke, men trekke i 8-10 minutter rett under kokepunktet. Trekketiden variere ut fra hvor mye vann du har i kasserollen, fiskens størrelse og temperatur på vannet. Så snart skreien er ferdig bør du ta den opp av kokevannet for å unngå at den blir ihjelkokt og at den blir for salt.
  • Lag hvitsaus mens du trekker fisken. Smelt i en kasserolle og rør så inn hvetemel. Dra kasserollen av platen og visp i cirka halvparten av melken. Når dette er vispet til en klumpefri saus kan du tilsette resten av melken. Kok opp sausen under omrøring og la den koke i minst 5 minutter. Smak til med salt, muskat og hvit pepper.
  • Skrell gulrøttene og skjær de opp i tynne skiver. Kokes til de er møre tvers gjennom.
  • Kok opp lettsaltet vann. Ha i frosne erter og kok de et lite minutt. Hell av kokevannet, ha i en liten klatt smør og litt matfløte, og lag en jevn puré ved hjelp av en stavmikser. Smak til med salt og pepper. Server nytrukket skrei med hvit saus, kokte poteter, gulrot og ertepuré. Server nytrukket skrei med hvit saus, kokte poteter, gulrot og ertepuré. Håper det faller i smak!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*