• OM MEG
  • KONTAKT
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail
Det glade kjøkken - logo
  • FORSIDE
  • OPPSKRIFTER
    • Jul (Sesong)
    • FROKOST
    • LUNSJ
    • MIDDAGSTIPS
    • — KJØTT —
    • — FISK —
    • — FUGL —
    • — KJØTTFRITT —
    • — HELGEKOS —
    • — PÅ UNDER HALVTIMEN —
    • DESSERT
    • BAKST
    • SUPPE
    • SNACKS
    • TILBEHØR
  • BLOGG
  • MENYER
  • TA KONTAKT
  • SØK
1. april 2018

Småsteik (sosekjøtt)

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)
Gå til oppskriften

Småsteik (sosekjøtt)

Småsteik (sosekjøtt) er en av disse søndagsmiddagene jeg rett og glemt har glemt litt av i senere tid. Noe som er svært synd, både fordi det smaker fantastisk godt, og i tillegg er forholdsvis enkelt å lage. Kjøttet blandes med en melblanding og brunes så lett i en panne. Deretter has det over i en gryte, hvor det skal stå å putre i noen timer til kjøttet er skikkelig mørt. På grunn av den lange koketiden er det derfor en fordel å bruke seigere kjøttyper som høyrygg, bog eller grytekjøtt, som i tillegg også er rimeligere i forhold til andre typer kjøtt. Småteik serveres gjerne med kokte eller dampede grønnsaker, potet/potetmos og rørt tyttebær.

Med en samboer fra Vestlandet og meg selv fra Nord-Norge så blir det fort noen diskusjoner om navnene på maten som blir servert, særlig når det kommer til tradisjonsretter som dette. Jeg har selv vokst opp med å kalle middagsretten for småsteik, men samboeren kaller det for sosekjøtt. Jeg ser også noen kaller denne retten for kjøtt i mørke, så det er enda bra at vi ikke er en større familie 😉

Andre tradisjonelle middager fra bloggen:

  • Kjøttkaker i brunsaus
  • Plukkfisk med makaroni
  • Enkel lapskaus

Småsteik - sosekjøtt - kjøtt i mørke

Av: Rolf-Anders Vollan
  • 1. april 2018
  • 4-6 porsjoner
  • 3 time(r)
  • Skriv ut
Småsteik, sosekjøtt, kjøtt i mørke
Ingredienser
  • Småsteik
  • 600 gram storfekjøtt (bog eller grytekjøtt)
  • 1/4 ts pepper
  • 1-1,5 ts salt
  • 4 ss hvetemel
  • 2 ss smør eller margarin
  • 1 løk
  • 5 dl kjøttkraft
  • Potetmos
  • 6-8 poteter
  • 1/2 dl melk
  • 1/2 ss smør
  • Gressløk (valgfritt)
  • Salt og pepper
  • Tilbehør
  • Brokkoli
  • Gulrot
  • Tyttebærsyltetøy
Slik gjør du det
Steg 1
Skjær kjøttet opp i store terninger, dvs cirka 4 x 4 cm. Ha mel, salt og pepper i en brødpose. Ha i kjøttbitene og rist posen godt slik at kjøttet blir skikkelig blandet.
Steg 2
Smelt litt smør i en varm stekepanne. Brun kjøttet på høy varme, før det has over i en gryte etter hvert som det får en jevn stekeskorpe. Brun gjerne kjøttet i flere omganger. Bland gjerne 1/2 ss av resterende melblanding med kjøttet når det has i gryten i gryten.
Steg 3
Rens og del løken i store båter. Surr løken kjapt i litt smør i pannen som du har stekt kjøttet i(uten å vaske den), før den has over i gryten med kjøttet
Steg 4
Mye av smaken og bruningen sitter fortsatt i pannen. Tilsett derfor kjøttkraft eller buljong i stekepannen. Når du har kokt ut restene fra pannen så heller du kraften over i gryten med kjøttet. Det skal være nok kraft til at du akkurat dekker kjøttet. Kok opp og la småsteiken småkoke i 2-3 timer, til kjøttet er mørt.
Steg 5
Når det er omentrent halvtime igjen av koketiden er det på tide å gå i gang med potetmosen. Det er så klart ikke noe i veien for å lage den lengre tid i forkant, og la den stå til småsteiken er ferdig. Hvis potetene har tynt skall kan du beholde skallet på, alternativt så skreller du bort skallet med en skreller. Del potetene i to eller fire og kok de i usaltet vann til de er ferdigkokte (ca 20 minutter).
Steg 6
Hell kokevannet av potetene. Tilsett melk og en liten klatt smør, og bruk en rotmoser til å mose potetene til en passe fin potetmos. Smak til med salt og pepper, og tilsett evnetuelt litt fersk gressløk
Steg 7
Skrell og del opp gulrøtter og brokkoli i passe store biter/buketter. Kokes eller dampes i cirka 3-4 minutter rett før servering.
Steg 8
Server småsteik/sosekjøtt med potetmos, dampede grønnsaker og tyttebærsyltetøy. Håper oppskriften faller i smak!

Har du lyst til å bli bedre kjent med Det glade kjøkken? Følg meg på Facebook eller Instagram for å bli oppdatert på nye innlegg som legges ut. Bruk gjerne også #detgladekjokken på Instagram dersom du bruker noen av oppskriftene mine. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.

Stikkord

  • søndagsmiddag
  • tradisjonsmat

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)

Innleggsnavigasjon

Halvgrovt surdeigsbrød av hvete
Besøksrekord, Kjøkkenpraten og mest lest i mars

Relaterte innlegg

Koteletter i form
24. februar 2021
0 kommentarer

Koteletter i form

Gulrotsuppe med sprøstekte kikerter
19. februar 2021
0 kommentarer

Gulrotsuppe med sprøstekte kikerter

Thaigryte med torsk
16. februar 2021
0 kommentarer

Thaigryte med torsk

Del dine tanker Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om meg

Rolf-Anders

Hei! Jeg heter Rolf-Anders og driver matbloggen Det glade kjøkken.

Her håper jeg å kunne inspirere deg både til å lage sunn og god hverdagsmat, og oppskrifter som bare skal nytes.

Les mer om bloggen her

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Stikkord

  • BBQ
  • Biff
  • boller
  • Brød
  • burger
  • curry
  • eltefrie rundstykker
  • eltefritt
  • glutenfritt
  • grateng
  • grillsalat
  • grovbrød
  • gryter
  • gryterett
  • Grøt
  • Hamburger
  • indisk
  • iskrem
  • Kanelsnurrer
  • kjøleskapsgrøt
  • Lasagne
  • mat i form
  • Omelett
  • one pot
  • Pannekaker
  • Pasta
  • Pizza
  • potet
  • Rundstykker
  • salat
  • Salsa
  • Scones
  • Smoothie
  • surdeig
  • sushi
  • Syltetøy
  • tapas
  • Tex-mex
  • Tilbehør til grillmat
  • tomatsuppe
  • Tradisjonelle brød
  • tradisjonsmat
  • vafler
  • Wok
  • Wraps

MOTTA SKREDDERSYDDE E-POSTER

Fyll inn navn og e-post for å registrere deg på e-post listen min. Jeg sender ut skreddersydde e-poster et par ganger i måneden, med små oppdateringer siden sist, matbloggtipset, tips og triks, nyheter mm.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Finn noe som frister

  • Forside
  • Oppskrifter
  • Personvern
  • Bruk av bilder, tekst eller video fra nettsiden må avtales