Småsteik (sosekjøtt)

Lages på: 3 timer Nivå: Enkel

Småsteik (sosekjøtt)

Småsteik (sosekjøtt) er en av disse søndagsmiddagene jeg rett og glemt har glemt litt av i senere tid. Noe som er svært synd, både fordi det smaker fantastisk godt, og i tillegg er forholdsvis enkelt å lage. Kjøttet blandes med en melblanding og brunes så lett i en panne. Deretter has det over i en gryte, hvor det skal stå å putre i noen timer til kjøttet er skikkelig mørt. På grunn av den lange koketiden er det derfor en fordel å bruke seigere kjøttyper som høyrygg, bog eller grytekjøtt, som i tillegg også er rimeligere i forhold til andre typer kjøtt. Småteik serveres gjerne med kokte eller dampede grønnsaker, potet/potetmos og rørt tyttebær.

Med en samboer fra Vestlandet og meg selv fra Nord-Norge så blir det fort noen diskusjoner om navnene på maten som blir servert, særlig når det kommer til tradisjonsretter som dette. Jeg har selv vokst opp med å kalle middagsretten for småsteik, men samboeren kaller det for sosekjøtt. Jeg ser også noen kaller denne retten for kjøtt i mørke, så det er enda bra at vi ikke er en større familie 😉

Andre tradisjonelle middager fra bloggen:

Småsteik (sosekjøtt)

0 fra 0 vurderinger
Type rett MiddagKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

30

minutter
Koketid

2

timer 

30

minutter
Totalt

3

timer 

Ingredienser

  • Småsteik
  • 600 gram storfekjøtt (bog eller grytekjøtt)

  • 1/4 ts pepper

  • 1,5 ts salt

  • 4 ss hvetemel

  • 2 ss smør eller margarin

  • 1 stk løk

  • 5 dl kjøttkraft

  • Potetmos
  • 6 stk store poteter

  • 1/2 dl melk

  • 1/2 ss smør

  • Gressløk (valgfritt)

  • Salt og pepper

  • Tilbehør
  • Brokkoli

  • Gulrot

  • Tyttebærsyltetøy

Fremgangsmåte

  • Skjær kjøttet opp i store terninger, dvs cirka 4 x 4 cm. Ha mel, salt og pepper i en brødpose. Ha i kjøttbitene og rist posen godt slik at kjøttet blir skikkelig blandet.
  • Smelt litt smør i en varm stekepanne. Brun kjøttet på høy varme, før det has over i en gryte etter hvert som det får en jevn stekeskorpe. Brun gjerne kjøttet i flere omganger. Bland gjerne 1/2 ss av resterende melblanding med kjøttet når det has i gryten i gryten.
  • Rens og del løken i store båter. Surr løken kjapt i litt smør i pannen som du har stekt kjøttet i(uten å vaske den), før den has over i gryten med kjøttet
  • Mye av smaken og bruningen sitter fortsatt i pannen. Tilsett derfor kjøttkraft eller buljong i stekepannen. Når du har kokt ut restene fra pannen så heller du kraften over i gryten med kjøttet. Det skal være nok kraft til at du akkurat dekker kjøttet. Kok opp og la småsteiken småkoke i 2-3 timer, til kjøttet er mørt.
  • Når det er omentrent halvtime igjen av koketiden er det på tide å gå i gang med potetmosen. Det er så klart ikke noe i veien for å lage den lengre tid i forkant, og la den stå til småsteiken er ferdig. Hvis potetene har tynt skall kan du beholde skallet på, alternativt så skreller du bort skallet med en skreller. Del potetene i to eller fire og kok de i usaltet vann til de er ferdigkokte (ca 20 minutter).
  • Hell kokevannet av potetene. Tilsett melk og en liten klatt smør, og bruk en rotmoser til å mose potetene til en passe fin potetmos. Smak til med salt og pepper, og tilsett evnetuelt litt fersk gressløk
  • Skrell og del opp gulrøtter og brokkoli i passe store biter/buketter. Kokes eller dampes i cirka 3-4 minutter rett før servering.
  • Server småsteik/sosekjøtt med potetmos, dampede grønnsaker og tyttebærsyltetøy. Håper oppskriften faller i smak!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*