Småsteik (sosekjøtt) er en av disse søndagsmiddagene jeg rett og glemt har glemt litt av i senere tid. Noe som er svært synd, både fordi det smaker fantastisk godt, og i tillegg er forholdsvis enkelt å lage. Kjøttet blandes med en melblanding og brunes så lett i en panne. Deretter has det over i en gryte, hvor det skal stå å putre i noen timer til kjøttet er skikkelig mørt. På grunn av den lange koketiden er det derfor en fordel å bruke seigere kjøttyper som høyrygg, bog eller grytekjøtt, som i tillegg også er rimeligere i forhold til andre typer kjøtt. Småteik serveres gjerne med kokte eller dampede grønnsaker, potet/potetmos og rørt tyttebær.
Med en samboer fra Vestlandet og meg selv fra Nord-Norge så blir det fort noen diskusjoner om navnene på maten som blir servert, særlig når det kommer til tradisjonsretter som dette. Jeg har selv vokst opp med å kalle middagsretten for småsteik, men samboeren kaller det for sosekjøtt. Jeg ser også noen kaller denne retten for kjøtt i mørke, så det er enda bra at vi ikke er en større familie 😉
Andre tradisjonelle middager fra bloggen:
Småsteik - sosekjøtt - kjøtt i mørke
- 1. april 2018
- 4-6 porsjoner
- 3 time(r)
- Skriv ut

Ingredienser
- Småsteik
- 600 gram storfekjøtt (bog eller grytekjøtt)
- 1/4 ts pepper
- 1-1,5 ts salt
- 4 ss hvetemel
- 2 ss smør eller margarin
- 1 løk
- 5 dl kjøttkraft
- Potetmos
- 6-8 poteter
- 1/2 dl melk
- 1/2 ss smør
- Gressløk (valgfritt)
- Salt og pepper
- Tilbehør
- Brokkoli
- Gulrot
- Tyttebærsyltetøy
Slik gjør du det
- Steg 1
- Skjær kjøttet opp i store terninger, dvs cirka 4 x 4 cm. Ha mel, salt og pepper i en brødpose. Ha i kjøttbitene og rist posen godt slik at kjøttet blir skikkelig blandet.
- Steg 2
- Smelt litt smør i en varm stekepanne. Brun kjøttet på høy varme, før det has over i en gryte etter hvert som det får en jevn stekeskorpe. Brun gjerne kjøttet i flere omganger. Bland gjerne 1/2 ss av resterende melblanding med kjøttet når det has i gryten i gryten.
- Steg 3
- Rens og del løken i store båter. Surr løken kjapt i litt smør i pannen som du har stekt kjøttet i(uten å vaske den), før den has over i gryten med kjøttet
- Steg 4
- Mye av smaken og bruningen sitter fortsatt i pannen. Tilsett derfor kjøttkraft eller buljong i stekepannen. Når du har kokt ut restene fra pannen så heller du kraften over i gryten med kjøttet. Det skal være nok kraft til at du akkurat dekker kjøttet. Kok opp og la småsteiken småkoke i 2-3 timer, til kjøttet er mørt.
- Steg 5
- Når det er omentrent halvtime igjen av koketiden er det på tide å gå i gang med potetmosen. Det er så klart ikke noe i veien for å lage den lengre tid i forkant, og la den stå til småsteiken er ferdig. Hvis potetene har tynt skall kan du beholde skallet på, alternativt så skreller du bort skallet med en skreller. Del potetene i to eller fire og kok de i usaltet vann til de er ferdigkokte (ca 20 minutter).
- Steg 6
- Hell kokevannet av potetene. Tilsett melk og en liten klatt smør, og bruk en rotmoser til å mose potetene til en passe fin potetmos. Smak til med salt og pepper, og tilsett evnetuelt litt fersk gressløk
- Steg 7
- Skrell og del opp gulrøtter og brokkoli i passe store biter/buketter. Kokes eller dampes i cirka 3-4 minutter rett før servering.
- Steg 8
- Server småsteik/sosekjøtt med potetmos, dampede grønnsaker og tyttebærsyltetøy. Håper oppskriften faller i smak!
Har du lyst til å bli bedre kjent med Det glade kjøkken? Følg meg på Facebook eller Instagram for å bli oppdatert på nye innlegg som legges ut. Bruk gjerne også #detgladekjokken på Instagram dersom du bruker noen av oppskriftene mine. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.