Smuldrepai med blåbær

Lages på: 1 time 15 minutter Nivå: Enkel
Smuldrepai med blåbær

Jeg vet ikke hva som er mest riktig, å  kalle denne desserten for blåbærpai med smuldrelokk eller smuldrepai med blåbær. For mens man i mange oppskrifter på smuldrepai starter med bærene nederst, så har jeg brukt noen ekstra minutter på en liten paibunn før jeg fulgte etter med blåbær og smuldrelokket. Dette gjør at smuldrepaien ser ekstra delikat ut, selv etter man har forsynt seg med et stykke. Om du vil lage en kjapp og enklest mulig smuldrepai så dropper du bare bunnen, men følger ellers oppskriften til punkt og prikke.

Dersom du ikke har smakt smuldrepai så anbefaler jeg deg  å teste denne oppskriften, servert varm sammen med vaniljeis. Det er fantastisk godt, og en superenkel dessert som jeg tror alle greier å mestre.

Blåbærpai med smuldrelokk

Leter du etter flere lettvinte desserter kan kanskje denne porsjonsostekaken med eple være midt i blinken eller kanskje denne enkle bringebærkremen.

Smuldrepai med blåbær

0.0 fra 0 vurderinger
Type rett: DessertNivå: Enkel
Porsjoner

1

ildfastform
Tilberedning

50

minutter
Steketid

25

minutter
Totalt

1

time 

15

minutter

Server en deilig blåbærpai av årets blåbær sammen med en kule vaniljeis. Bedre dessert skal du lete lenge etter.

Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Paibunn (kan sløyfes)
  • 150 gram sammalt speltmel

  • 1 ss melis

  • 75 gram smør

  • 1 stk egg

  • Vann etter behov

  • Blåbær
  • 250 gram blåbær (frosne eller ferske)

  • 2 ss sukker

  • 1 ss potetmel

  • Smuldretopping
  • 75 gram smør

  • 75 gram brunt sukker

  • 50 gram sammalt speltmel

  • 25 gram havregyn

  • 75 gram nøtter (hasselnøtter eller mandler)

  • 1/2 ts kanel

Fremgangsmåte

  • Start med å lage paibunnen, eller hopp til steg 5 hvis du vil ha en lettvint variant. Ha sammalt speltmel, melis, små terninger av smør og egg i en foodprosessor eller matmølle (hakkebollen til stavmikseren). Kjør sammen til deigen begynner å samle seg og den ikke ryr lengre. Kna deigen kjapt sammen for hånd. Deigen skal oppleves som litt klissete. Ved behov tilsetter du en spiseskje eller to med vann.
  • Legg deigen i en tett pose i kjøleskapet og la den ligge der i cirka 30 minutter. Når du tar den ut igjen vil du se merke at den har blitt mye fastere.
  • Kjevle deigen utover og trykk den utover en liten smurt paiform eller ildfastform. Jeg brukte en ganske liten rektangulær ildfastform på 20 x 30 cm. Pass på at deigen går litt oppover kantene.
  • Prikk paibunnen med en gaffel og forstek den på 180 grader i cirka 15 minutter.
  • Gå i gang med smuldredeigen. Kjør nøttene noen sekunder i en matmølle eller foodprosessor. Det kan gjerne være litt størrelse på nøttebitene. Følg på med smør, brunt sukker, sammalt speltmel, havregryn og kanel, og kjør videre til alt er blandet og begynner å smuldre seg.
  • Bland blåbær, sukker og potetmel sammen med en skje og ha det over den ferdigstekte paibunnen. Smuldre smuldredeigen over blåbærene, slik at du får en blanding av små og store biter.
  • Stek smuldrepaien videre ved 180 grader i cirka 20-25 minutter, til du ser at smuldrelokket begynner å bli gyllent.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*