Solskinnsboller

Lages på: Mer enn 3 timer Nivå: Middels
Solskinnsboller

Er du glad i kanelsnurrer/skillingsboller og vaniljekrem? Da vil du elske solskinnsboller! Solskinnsboller er rett og slett kanelsnurrer fylt med en god porsjon vaniljekrem i midten, som små soler. For å toppe det hele man du gjerne ha på litt melisglasur før servering, men det er valgfritt. Absolutt nydelig bakstverk, og det er vanskelig å bare spise én når man først går i gang.

Du vil se at oppskriften på grunndeigen er ganske så lik den jeg har på kanelsnurrer, men hvorfor endre noe som fungerer så godt?

For anledningen laget jeg også vaniljekremen selv. Om du ikke tar deg bryet så kan du også kjøpe ferdigvarianten, men jeg behøver vel kanskje ikke nevne hvor mye bedre den hjemmelagede er.

Kanelsnurrer med vaniljekrem
  • Glad i hvetebakst og vaniljekrem? Da vil du sikkert også like denne oppskriften på skoleboller.

Solskinnsboller

4 fra 9 vurderinger
Type rett: Søt gjærbakstNivå: Middels
Antall

24

stk
Tilberedning

3

timer 
Steketid

15

minutter
Totalt

3

timer 

15

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Grunndeig
  • 600 gram 600 siktet hvetemel

  • 100 gram 100 sukker

  • 1/2 ss 1/2 kardemomme

  • 1 klype 1 salt

  • 1/3 pose tørrgjær

  • 450 gram 450 melk

  • 100 gram 100 romtemperert smør

  • Kanelfyll
  • 75 gram 75 romtemperert smør

  • 2 ss 2 brunt sukker

  • 3 ss 3 hvitt sukker

  • 2 ss 2 kanel

  • Vaniljekrem
  • 2.5 dl 2.5 melk

  • 2.5 dl 2.5 fløte

  • 100 gram 100 sukker

  • 35 gram 35 maizena

  • 1/2 stk 1/2 vaniljestang

  • 4 stk 4 eggeplommer

Fremgangsmåte

  • Grunndeigen. Ha mel, sukker, kardemomme, salt og tørrgjær i en bolle. Tilsett kald melk og elt deigen i en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Deigen kan føles litt fast før du har i smøret, så vær tålmodig. Du bør cirka 20 minutter eltetid på lav hastighet.
  • Tilsett så romtemperert smør delt opp i terninger. Fortsett å elte deigen i ytterligere 10 minutter. Du vil se at deigen blir mye mer smidig og løs i konsistensen. Synes du deigen fortsatt er litt hard eller tørr, så kan du nå tilsette litt mer væske. Test om deigen er eltet lenge godt ved å ta en “glutentest”. Glutentesten tar du ved å dra i et stykke av deigen. Dersom du kan strekke deigen uten at den ryker, og du greier å få en nesten gjennomsiktig hinne, så har den eltet lenge nok.Glutentest
  • Dekk til bollen med plast eller et lokk, og la den heve i 1,5 – 2 timer på et lunt sted. Jeg forsøker å unngå å legge et kjøkkenhåndkle over, da det vil aborbere en del av fuktigheten fra deigen.
  • Vaniljekrem. Mens deigen hever har du tid til å lage vaniljekremen. Ha melk og fløte i en liten kasserolle. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene, og ha både frø og stang i melken. Kok opp og trekk melken av platen. La stå i 5 minutter.
  • Visp sammen eggeplommer, maizena og sukker i en bolle. Hell litt av den varme melkeblandingen i bollen med eggeblandingen mens du rører. Fortsett å helle, litt av gangen, til du har helt cirka 2/3 av melken i eggeblandingen. Hell så alt tilbake i kjelen. Varm opp blandingen til den tykner og det så vidt begynner å boble, under kontinuerlig røring. Pass på at det ikke brenner seg. Ha kremen over i en bolle eller skål, og legg over en plastfolie slik at det ikke danner seg snerk. Avkjøles.
  • Utbaking. Ha den ferdighevede deigen over på et melet underlag. Elt den lett sammen, for så å kjevle den utover til et avlangt rektangel på cirka 40 x 60 cm.
  • Bland sammen romtempertert smør, hvitt og brunt sukker. Bre smørblandingen utover leiven, og strø over kanel.
  • Rull sammen deigen fra langside mot langside. Pass på at du ruller den ikke for slapt. Bruk en kniv og skjær opp rullen i skiver, som legges over på et bakepapirkledd stekebrett. Dett utgjør cirka 24 snurrer, avhengig av hvor store du vil ha de. Bruk tre fingre til å lage en grop i hver av snurrene, som du skal fylle med vaniljekrem. Gropen kan gjerne være både dyp og bred, jo mer vaniljekrem du får plass til jo bedre er det jo.
  • Fyll gropen med vaniljekrem, enten ved å bruke en skje eller en kremsprøyte. Jeg valgte sistnevnte. Solskinnsboller klar for ovnen
  • La solskinnsbollene få etterheve i cirka 30 minutter. Sette stekeovnen på 210 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Steking. Pensle bakverket med sammenvispet egg rett før de går i ovnen. Stek solskinnsbollene i omentrent 12-15 minutter midt i ovnen, til de er gyldne. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, og ut fra størrelse på snurrene. Avkjøles på rist.
  • Melisglasur. Når solskinnsbollene er avkjølte kan du ha melisglasur over de. Rør sammen melis og vann, til du har en glatt glasur. Sprøyt melisglasuren over det avkjølte bakverket, minimum 15 minutter før servering. Håper det smaker

Notater

  • Tips! Solskinnsbollene egner seg også godt til å fryse ned, men frys de gjerne uten melisglasuren på. Tin de gjerne på kjøkkenbenken, og gi de noen minutter i ovnen på 140 grader før servering.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*