Sommerlig falafelsalat

Sommersalat med falafler

Jeg vet ikke om jeg har nevnt det før, men falafler er virkelig undervurdert. De har denne knasende sprø overflaten samtidig som de er myke inni, og så er de godt krydret og må for all del ikke forveksles med kjøttboller. Disse er nemlig laget av kikerter og er et godt alternativ til den som er på jakt etter en vegetarvennlig middag.

Mens jeg tidligere i år publiserte en oppskrift på falafler i pitabrød med hjemmelaget tzatziki, så har jeg denne gangen laget en sommerlig salat med sesongens jordbær. Sunn middag som kan spises med god samvittighet. Falafelsalaten er rimelig enkel å lage, men du må beregne litt tid i stekeovnen.

Tips til andre kjøttfrie middagsretter:

Falafelsalat med jordbær
Falafelsalat

Håper falafelsalaten faller i smak!

Falafelsalat med jordbær

Falafelsalat

Ingredienser

  • Falafel
  • 2 bokser kikerter a 400 gram
  • 1 liten gul løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 ss fersk persille
  • 2 ss fersk koriander
  • 1/2 ss spisskummen
  • 1/4 ts kardemomme
  • 1 ts chilipulver
  • 1 ts paprikapulver
  • 1/2 ss maldonsalt
  • Kvernet pepper
  • 1 egg
  • 1/2 ss bakepulver
  • 6-8 ss hvetemel
  • Sommersalat
  • 1 hjertesalat
  • 10 cherrytomater
  • 3-4 reddiker
  • 1/2 kurv jordbær
  • 1 avokado
  • 100 gram mozzarella

Fremgangsmåte

Steg 1
Siden matmøllen (hakkebollen til stavmikseren) jeg bruker ikke er så alt for stor så pleier jeg som regel å lage falafeldeigen i to omganger, for så å blande det sammen i en større bolle helt til slutt. Om du har en stor foodprosessor (eller matmølle) sparer du litt tid og kan sannsynligvis kjøre alt i en runde.
Steg 2
Rens og grovdel løk og hvitløk. Hell vannet av kikertene og ha én av boksene over i en matmølle. Følg på med halvparten av løk og hvitløk, alt av urter og krydre, og et par spiseskjeer hvetemel. Kjøres sammen på lav hastighet slik at du har fått en ganske jevn masse. Den må gjerne være litt grov i konsistensen. Ha massen over i en bolle.
Steg 3
Ha så i den siste boksen med kikerter, resten av løk og hvitløk, egg, 4 spiseseskjeer hvetemel og en halv spiseskje bakepulver. Kjør også dette sammen til du får en grov farse. Ta gjerne en ekstra titt over ingredienslisten for å se om du har hatt oppi alle ingrediensene til falaflene.
Steg 4
Bland falafeldeigen sammen i bollen. Hvis den er veldig løs i konsistensen, dvs det vil bli vanskelig å forme den til runde baller, blander du i enda mer hvetemel.
Steg 5
Forvam ovnen til 210 grader, vanlig over og undervarme.
Steg 6
Ha en god dæsj med olivenolje i en ildfasteform. Form og falafeldeigen til små runde baller som du trykker lett utover til cirka 1-1,5 cm tykke sirkler. Fordel de utover ildfastformen.
Steg 7
Når du har formet og fordelt alle falaflene utover ildfastformen risler du olivenolje over og setter ildfastformen i ovnen. Stek først i 20 minutter på vanlig over og undervarme. Ta ut formen og snu falaflene opp ned. Stek de videre i cirka 20-25 minutter. De siste 15 minuttene av steketiden pleier jeg å skru på varmluft, for å være sikker på at de blir sprø på utsiden. Falaflene er ferdige når du kjennes sprøe ut på utsiden og har begynt å sprekke.
Steg 8
Mens falaflene steker har du rikelig tid til å lage klar salaten. Vask salat og grønnsaker. Riv eller kutt salatbladene i biter, del cherrytomatene i to, reddik og jordbær i skiver, og mozarella og avokado i terninger.
Steg 9
Bland nystekte falafler i salaten og server umiddelbart.