Fraisier med sjokoladebunn og gelélokk

Lages på: 3 timer Nivå: Vanskelig

Fraisier med sjokoladebunn og gelélokk

Det er ikke så ofte jeg lager kake, derfor er jeg snar å melde meg til kakeposten når vi samles mye folk til 17. mai, nyttårsaften og andre fellesfeiringer. Jeg har ikke én spesifikk kake som jeg pleier å lage, men eksperimenterer og tester ofte noe helt nytt hver gang. Gjerne med en stor dose improvisasjon underveis.

Til 17. mai i år hadde jeg egentlig tenkt å lage en enkel kvæfjordkake. Men siden pavlova allerede var planlagt til kakebordet så gikk jeg for en kake uten marengs. Derfor bestemte jeg meg for at jeg heller skulle prøve meg på en variant av Pascals kjente Fraisier. Videre tenkte jeg at det hadde vært gøy å lage den med sjokoladebunn istedenfor det klassiske sukkerbrødet. I tilfelle noen av gjestene enten ikke likte marsipan eller hadde nøtteallergi, så droppet jeg også marsipanlokket til fordel for et gelélokk. Resultatet ble en skikkelig sommerlig kake, en sommerlig fraisier om du vill. Oppskriften kan kanskje virke veldig omfattende med mange steg, men jeg synes det er bedre å være overtydelig enn å ta det som en selvfølge at leserne mine forstår hvordan jeg har gjort det.

Eggehvitene jeg fikk til overs brukte jeg forresten til å lage sprø pikekyss, etter denne oppskriften. Denne gangen droppet jeg konditorfargen og gikk for den litt mer stilrene varianten.

Som du kanskje ser så burde gelélokket vært litt tynnere, men jeg hadde en liten kul på midt på som jeg ikke oppdaget før jeg begynte å ha på geleen.

Sommerlig fraisier

Håper denne oppskriften på fraisier med sjokoladebunn og gelélokk faller i smak!

Fraisier med sjokoladebunn og gelélokk

0 fra 0 vurderinger
Type rett: KakerNivå: Avansert
Mengde

1

kake
Tilberedning

2

timer 

20

minutter
Steketid

40

minutter
Totalt

3

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Sjokoladekakebunn
  • 4 stk 4 egg

  • 130 gram 130 sukker

  • 120 gram 120 hvetemel

  • 1 ts 1 bakepulver

  • 2 ss 2 kakao

  • Kakefyll / Creme de Mousseline
  • 500 gram 500 melk

  • 4 stk 4 eggeplommer

  • 150 gram 150 sukker

  • 60 gram 60 maizena

  • 250 gram 250 usaltet smør

  • Dynk
  • Melk

  • Jordbærsyltetøy

  • Montering
  • 1 kurv 1 jordbær

  • 1 pakke 1 jordbærgele

  • Forslag til pynt
  • Jordbær

  • Blåbær

  • Pikekyss

  • Spiselige blomster

Fremgangsmåte

  • Lag kakebunnen. Sett ovnen på 160 °C. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Bland sammen mel, kakao og bakepulver. Sikt melblandingen inn i eggedosisen og vend den forsiktig inn i røren ved hjelp av en slikkepott.
  • Hell røren i en smurt og melet kakeform. Formen jeg brukte var 22 cm i diameter. Stek kaken nederst i ovnen, i ca. 40-45 minutter eller til den er gjennomstekt. Sjekk med en kakepinne, fyrstikk, strikkepinne eller lignende mot slutten av steketiden for å se om den er ferdig.
  • Ta kaken ut av formen og legg den over på en rist. Avkjøl kaken.
  • Kakefyllet. Mens kaken står i ovnen kan du gjerne starte på fyllet. Skill eggehviter fra eggeplommer og ha plommene over i en bolle. Visp sammen plommer, sukker og maizena.
  • Kok opp melken i en kasserolle. Hell så litt av den varme melken over i eggeblandingen, mens du kontinuerlig visper. Hell i litt mer melk under stadig omrøring. Til slutt har du i resten av melken mens du rører. Melkeblandingen has så tilbake i kasserollen, hvor den kokes opp på svak varme, under omrøring, til den tykner og maizena-smaken er borte.
  • Dra kasserollen så av platen og visp inn halvparten av smøret. Avkjøl kremen i kjøleskapet til den er kald. Når den er helt avkjølt pisker du inn resten av det tempererte smøret, til du har en luftig og lys krem.
  • Start monteringen. Vask og montér kakeringen. Skyll og skjær en del av jordbærene i to, fra topp til bunn. Skjær gjerne også bort litt av bunnen på bærene, slik at du får en flate å sette jordbærene på. Sett halve jordbær langs innsiden av formen, slik at innsiden av bærene litt ut mot kakeringen. Jordbærene skal stå tett i tett.
  • Del kakebunnen i to lag. Skjær så av en tynn kant rundt begge kakebunnene, akkurat så stor at du får plass for den nederste i formen, på innsiden av jordbærene. Legg den ene kakebunnen i formen, og dynk den med en blanding av melk og jordbærsyltetøy.
  • Legg på cirka 1/3 av kremen. Fordel kremen utover og forsøk å presse den litt i mellom jordbærene. Del resten av kurven med jordbær i to eller fire, og fordel og trykk jordbærene litt nedi kremen.Montering av fraisier
  • Dekk til jordbærene med litt mer av kakefyllet. Legg så den siste kakebunnen over. Trykk den litt nedi kremen og dynk også den med jordbærmelk. Bre over resten av fyllet slik at du har et jevnt fint lag. Pass på å få fordelt kremen godt utover sidene, men behold en liten kant på formen slik at du har plass for gelélokk. Sett kaken i kjøleskapet mens du lager gelé.
  • Lag gelélokket. Denne gang bestemte jeg meg for å bruke gelépulver. Lag gelé etter anvisning på pakken, men halvér vannmengden (dvs 2,5 dl vann). Avkjøl geléen til den er cirka 30 grader, men fortsatt flytende. Ta fraisieren ut av kjøleskapet og hell forsiktig jordbærgeléen utover kaken mens den enda er i formen. Sett kaken tilbake i kjøleskapet og la den stå i minst 3 timer.
  • Ta ut kaken rett før servering. Løsne forsiktig kakeringen fra kaken, pynt med ferske bær og eventuelt pikekyss.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*