Soppsaus

Lages på: 15 minutter
Soppsaus

Soppsaus har alltid vært en av favorittsausene mine, ja faktisk helt siden jeg var liten gutt. Mens mange barn ikke kan fordra sopp, så har alltid sopp stått høyt i kurs hos undertegnede. Om det skyldes at jeg allerede som barn hadde en forkjærlighet for umami er jeg derimot usikker på, men siden har denne sausen stått trofast ved min side.

Å lage soppsaus fra bunnen av er utrolig kjapt og enkelt, og det er derfor ingen grunn til å ty til en pose som skal røres ut med melk og vann. En hjemmelaget variant smaker også mye bedre, og du har kontroll på ingredienslisten. Dessuten er denne oppskriften glutenfri så lenge du bruker en glutenfri soyasaus. Jeg har brukt sjampinjonger i denne oppskriften, men du kan også bruke aromasopp eller kantareller om du ønsker. Oppskriften er den samme.

Denne sausen passer godt til alle typer stekt kjøtt. Se også oppskrift på biff med soppsaus, hvalbiff med soppsaus og svinekoteletter med soppsaus for mer inspirasjon (det er noen små variasjoner i sausen i de ulike oppskriftene).

Håper du ble fristet til å lage en hjemmelaget soppsaus neste gang du står foran hyllen med sausposene på butikken.

Soppsaus

5.0 fra 1 vurdering
Type rett: SausNivå: Enkel
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

10

minutter
Koketid

5

minutter
Totalt

15

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 200 gram sjampinjong

  • 1 stk sjalottløk

  • 1 fedd hvitløk

  • 1 ss smør

  • 1,5 dl kremfløte

  • 1 ss soyasaus

  • 1,5 dl utblandet kyllingbuljong

  • 1/2 ts tørket timian

  • 1/2 ss maizenna

  • 1/2 ts salt (smak deg frem)

  • 1/4 ts pepper (smak deg frem

Fremgangsmåte

  • Børst av sjampinjongene og skjær dem i tynne skiver. Er sjampinjongene veldig store skjærer du dem i to først. Skrell og finhakk sjalottløken og feddet med hvitløk.
  • Stek soppen i en varm og tørr stekepanne. Etter hvert vil soppen begynne å avgi væske. Når væsken har fordampet har du i sjalottløken og en god klatt med smør. La løken surre sammen med soppen og smøret i et par minutter. Ha så i hvitløken og surr videre i et halvt minutt.
  • Ha i kremfløten, soyasausen, kyllingbuljongen og timianen. Kok opp og la sausen koket noen minutter. Bland maisennaen ut med en liten skvett med kaldt vann og spe den i sausen under omrøring.
  • La sausen koke et par minutter til den tykner i konsistensen. Smak deg frem til riktig mengde salt og pepper. Hold sausen varm frem til servering.

Notater

  • Glutenfri ved å velge en glutenfri soyasaus.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*