Sukkerfri vaniljesaus

Vaniljesaus

Jeg pleier vanligvis ikke å spise dessert eller kaker sånn midt i uken, men da jeg oppdaget at det var kommet norske jordbær i butikken, og til en grei pris, så kunne jeg ikke motstå fristelsen lengre. Jordbærene nøt jeg slik jeg liker de aller best, det vil si toppet med hjemmelaget vaniljesaus. Å skrive “toppet med hjemmelaget vaniljesaus” blir nok en sterk underdrivelse i mitt tilfelle (men høres veldig pent ut da), for jeg nærmest badet de røde bærene i sausen. Vaniljesaus er nemlig noe av det beste jeg vet, og jeg er sikker på at jeg kunne drukket litervis av ren saus. Derfor laget jeg en sukkerfri vaniljesaus denne gangen, fordi da kan jeg ha litt ekstra saus på jordbærene med litt bedre samvittighet, selv om det er en hverdag.

Jordbær med sukkerfri vaniljesaus

I denne oppskriften på vaniljesaus har jeg brukt sukrin+ som et alternativ for vanlig sukker. Sukrin+ er søtere enn vanlig sukrin, og fås kjøpt på helsekostbutikker og noen dagligvarebutikker. Dersom du ikke har sukrin+ eller ønsker å lage en ordinær vaniljesaus, så kan du i oppskriften erstatte det med 100 gram vanlig hvitt sukker. Utover dette er fremgangsmåten lik som beskrevet under.

Tips! Synes du det er vanskelig å få sausen tykk nok ved hjelp av eggeplommer kan du jukse ved å blande ut 1 ts maizena med kald melk, som du sper i sausen.

Sukkerfri vaniljesaus

Sukkerfri vaniljesaus

Ingredienser

  • 5 dl helmelk
  • 50 gram sukrin+
  • 1 vaniljestang
  • 5 eggeplommer

Fremgangsmåte

Steg 1
Ha sukrin+/sukker i en tykkbunnet kasserolle slik at sukkeret danner et tynt lag i bunn. Fyll på med helmelk og kok opp. Rør i melken regelmessig slik at den ikke brenner seg.
Steg 2
Mens du koker opp melken deler du en vanlijestang på langs og skraper ut frøene. Ha vaniljefrø og stangen i melken.
Steg 3
Skill eggeplommer fra eggehviter. Visp sammen eggeplommene i en liten bolle.
Steg 4
Når melken har nådd kokepunktet drar du kasserollen av platen. Hell over bittelitt av den varme melken i bollen med eggplommene mens du visper kontinuerlig. Fortsett å helle litt mer av melken over i bollen. Fortsett slik til du har helt over all melken i bollen.
Steg 5
Ha innholdet tilbake i kasserollen og varm forsiktig opp sausen. Etter hvert vil du merke at den blir tykkere i konsistensen. Det er svært viktig at vaniljesausen ikke overstiger 87 grader, og rør kontinuerlig for å få en jevn varme.
Steg 6
Hell vaniljesausen over i en mugge eller glass som tåler varme og sett sausen til avkjøling. Nyt den hjemmelagede vaniljesausen slik du liker aller best, enten det er på ferske bær, på sjokoladepudding, gelè eller mousse.

Ser nydelig ut! Kan man fryse denne sausen hvis man ikke spiser opp hele?