Eltefritt surdeigsbrød av rug og hvete (grytebrød)

Lages på: Mer enn 12 timer Nivå: Middels
Surdeigsbrød av rug og hvete

De siste ukene har jeg opptil flere ganger delt både bilder og video av et nydelig eltefritt surdeigsbrød av rug og hvete. Ja for dette brødet har virkelig blitt en gjenganger hos oss de siste ukene, og jeg gleder meg til hver gang jeg kan gå i gang med en ny batch av brødet.

Brødet er eltefritt og stekes i en gryte som tåler varme. Dette gir en utrolig god skorpe på brødet! Har du ikke surdeig kan du erstatte surdeigsstarteren med 1/2 ts tørrgjær. Du kan også se denne oppskrift på halvgrovt grytebrød med gresskarkjerner.

Til forskjell fra mange av de andre eltefrie oppskriftene, så trenger dette litt tid etter den første hevingen. Jeg har nemlig brukt en strekk-og-brett-metode og latt brødet får etterheve flere ganger. Ved å ta deg tiden til dette så styrkes glutennettverket i deigen, og den er bedre i stand til å holde på luften som dannes i deigen. Du unngår med andre ord at du får et flatt og litt kompakt grytebrød. Så sats heller på å servere brødet til lunsj enn frokost.

Surdeigsbrød med rug

Synes du det er vanskelig å beholde den sprø skorpen på brødet? Jeg pleier ofte å oppbevare brødet ved å sette snittflaten ned på skjærefjølen, og eventuelt legge over et rent klede. Legger du det i brødpose av plast vil du oppleve at skorpen blir myk i løpet av kort tid.

Håper du ble fristet til å teste ut oppskriften!

Surdeigsbrød av rug og hvete (grytebrød)

4.3 fra 3 vurderinger
Type rett: GjærbakstNivå: Middels
Antall

1

grytebrød
Tilberedning + heving

12

timer 
Steketid

40

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 500 gram siktet hvetemel

 • 100 gram finmalt rugmel

 • 150 gram Fibra fullkornsmel

 • 1 ts salt

 • 500 gram kaldt vann

 • 2 ss bakeklar surdeigstarter

Fremgangsmåte

 • Sett deigen. Bland sammen mel og salt.
 • Rør ut den bakeklare surdeigsstarteren i kaldt vann. Hell vannet sammen med melet og kna deigen sammen. Det blir litt kliss, men jeg synes det er enklest å bruke hendene.
 • Første heving. Dekk til bollen med et lokk eller plastfolie. La deigen heve i romtemperatur i 9-11 timer.
 • Utbaking og etterheving. Ha deigen over på et melet underlag. Trykk deigen utover til et rektangel. Brett så hjørnene inn mot midten av deigen. Gjenta prosessen tre-fire ganger, til du kjenner den blir strammere. Denne prosessen styrker glutennettverket i deigen, og gjør den i stand til å holde på luftlommene som dannes. Form deigen til en ball, strø over litt mel og sett så deigbollen opp-ned over deigen. La deigen etterheve i 30 minutter.
 • Gjenta prosessen ytterligere med strekk-og-brett, og la den etterheve ytterligere 30 minutter. Gjenta én gang til, og sørg for at du har godt med mel under deigen.
 • Når det er klart for siste etterheving setter du stekeovnen på 240 grader. Sett en gryte med lokk (som tåler varme) på en rist nederst i ovnen. Gryten bør stå i ovnen i cirka 30 minutter.
 • Stek brødet. Når ovnen og gryten er varm tar du ut gryten ut av ovnen og setter den på et underlag som tåler varme. Vær forsiktig så du ikke brenner deg! Snitt i brødet ved hjelp av en skarp kniv. Ta lokket av gryten (pass på hvor du legger det), og legg deigen øyeblikkelig over i gryten. Legg på lokket og sett gryten tilbake nederst i ovnen.
 • Stek brødet i 30 minutter med lokket på. Skru så ned temperaturen til 210 grader, fjern lokket og la stekeovnsdøren stå helt åpen i 30 sekunder. Stek brødet videre i 10 minutter.
 • Avkjøl brødet. Ta brødet ut av gryten og over på en rist. La det avkjøle helt under en klede før du skjærer i det.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*