Surdeigsbrød av rug og hvete

Lages på: Mer enn 3 timer Nivå: Vanskelig
Surdeigsbrød med rug og hvete

Surdeigsbrød har fått en ny renessanse hos oss i sommer, og aldri før har jeg følt at jeg har behersket surdeigsbaksten like godt som nå. Sist ut er et fantastisk godt surdeigsbrød av rug og hvete. Dette brødet er så godt mens det er nystekt, at jeg bare pleier å spise det med litt smør på.

Jeg må innrømme at det er ikke helt tilfeldig at jeg har bakt så mye surdeigsbrød i sommer. For en tid tilbake tok nemlig kjøkkenmaskinen kvelden, og siden jeg er motstander av butikkbrød, så var det bare å terpe på teknikker innenfor surdeigsbakst. Heldigvis lages det surdeigspizza hos oss rett som det er, og jeg har derfor en flere år gammel surdeigsstarter som allerede stod klar for nye utfordringer.

Tidligere surdeigsoppskrifter fra bloggen:

Du finner som nevnt flere oppskrifter med surdeig på bloggen. Til forskjell fra mange av de andre oppskriftene tok jeg meg denne gangen tid til å strekke å brette deigen i flere omganger før jeg satte deigen i kjøleskapet. Dette gjør at du får et svært godt glutennettverk, og den får tid til å utvikle mye god smak. Et annet godt tips jeg har tatt til meg er å la deigen stå en liten halvtime før du tilsetter saltet. Dette vil fremskynde nedbrytingen av stivelse og omdanne protein til gluten i deigen. Denne prosessen kalles autolyse. Gode tips og inspirasjon har jeg blant annet plukket opp hos flinke Skillebekk surdeig.

Banner - Mat du blir glad av

Surdeigsbrød av rug og hvete

0 fra 0 vurderinger
Type rett: BakstKjøkken: NordiskNivå: Avansert
Antal

1

brød
Tilberedning

13

timer 
Steketid

35

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 450 gram 450 kaldt vann

  • 125 gram 125 bakeklar surdeigsstarter

  • 75 gram 75 finmalt rugmel

  • 50 gram 50 grovmalt hvetemel

  • 475 gram 475 siktet hvetemel

  • 10 gram 10 salt

Fremgangsmåte

  • Bland sammen det kalde vannet, surdeigsstarteren og melet (rugmel, grovt og siktet hvetemel) i en bakstbolle. Bruk hendene eller en sleiv. Legg over et lokk og la den stå i 30 minutter.
  • Tilsett deretter saltet, og knip det inn i deigen. Et godt tips er å væte en hånd i litt kaldt vann, så blir du ikke så klissete. Legg over et lokk og la deigen stå i 30 minutter.
  • Væt hånden på nytt. Strekk deigen utover og brett sidene inn mot midten. Gjør dette 4-6 ganger. Legg over lokket på nytt og la deigen stå i ytterligere 30 minutter. Denne prosessen med å strekke, brette og hvile i 30 minutter gjør du 4 ganger. Hver gang du strekker og bretter deigen vil du kjenne at den blir strammere, og er en viktig del av prosessen.
  • Ha deigen over på et lett melet underlag. Strekk og brett deigen en siste gang, og legg den deretter med skjøten ned i en godt melet hevekurve. Dersom du ikke har en hevekurve kan du finne frem et rent kjøkkenklede som du sikter rikelig mel over. Legg kledet i en bolle og legg deretter deigen i. Legg et lokk over bollen/dekk til hevekurven, og sett den i kjøleskapet i 9-15 timer.
  • Når brødet har hevet ferdig setter du stekeovnen på 230 grader, vanlig over og undervarme. Sett en liten ildfastskål med 1,5 dl kokende vann nederst i ovnen eller i hjørnet av samme plate du skal steke brødet på. Sett inn en bakestein eller -stål nederst i stekeovnen. Ta bollen/kurven ut av kjøleskapet.
  • Etter 20 minutter velver du forsiktig deigen ut av bollen eller kurven. Pass på i tilfelle den sitter litt fast i kjøkkenkledet. Jeg synes det enkleste er å ha brødet over på et bakepapir og en fjøl, til jeg skal forflytte det inn i stekeovnen. Snitt i brødet med en skarp kniv og flytt brødet over på bakesteinen i ovnen.
  • Stek brødet i 20 minutter på 230 grader. Fjern deretter skålen med vann og reduser temperaturen til 200 grader. Stek videre i 15 minutter. Avkjøl brødet på rist til det er kaldt.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*