Surdeigsbrød av rug og hvete

Lages på: 4 timer Nivå: Middels

Surdeigsbrød av rug og hvete

I dag deler jeg den første oppskriften basert på surdeig, og førstemann ut er et helt nydelig surdeigsbrød av hvete og rug. Faktisk så har jeg laget dette surdeigsbrødet tre ganger allerede, og jeg tør påstå at dette er det beste brødet jeg noensinne har laget. Det ble både saftig, luftig og hadde en god holdbarhet (surdeigsbrød har lengre holdbarhet enn vanlige brød). I tillegg så ser det jo veldig rustikt og godt ut.

Har du allerede en surdeig så er det utrolig lett å lage. Har du ikke allerede laget en surdeigsstarter så kanskje du kjenner noen som kan avse en avlegger, eller så finner du en fremgangsmåte her. Jeg har sett at man nå i butikken faktisk får kjøpt surdeigsmel og surdeig, men jeg har ingen erfaring med å bruke dette.

Husk å friske opp surdeigsstarteren ca 12 timer før du skal bruke den. Lykke til!

Håper dette surdeigsbrødet av rug og hvete blir like populært hos deg!

Surdeigsbrød av rug og hvete

4.1 fra 27 vurderinger
Type rett: Frokost, Kveldsmat, LunsjNivå: Middels
Porsjoner

1

brød
Tilberedning + heving

5

timer 
Steketid

40

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 250 gram fullkornshvetemel

 • 100 gram sammalt rugmel

 • 150 gram siktet hvetemel

 • 1 ts salt

 • 150 gram surdeigsstarter

 • 3 dl vann

Fremgangsmåte

 • Ha fullkornshvetemel, siktet hvete, rug og salt i en bolle. Bland den bakeklare surdeigsstarteren med lunkent vann (ca 25-30 grader) og ha den sammen med med melet.
 • Elt surdeigen godt til du har en god og smidig deig. Beregn ca 10 minutter med kjøkkenmaskin på lav hastighet, eller for hånd i minst 15 minutter (eller så lenge du orker). Deigen skal føles klissete være elastisk når du drar i den, litt som en tyggis.
 • Dekk bollen til med plast, og la den heve i minst 2 timer, eller til den har fått dobbel størrelse. Dersom du ønsker et surere surdeigsbrød kan du øke hevetiden.
 • Hvelv den ferdighevede deigen over på et godt melet underlag. Dra forsiktig deigen litt utover, og brett kantene av deigen inn mot midten, som om du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger slik at du får strammet opp deigen. Strø på mer mel etter hvert ved behov. Form deigen forsiktig til ønsket form, rundt eller avlangt. Strø mel på bordet eller bakstbordet, og vipp deigen rundt slik at eventuelle skjøter blir liggende ned.
 • Legg et rent klede over surdeigen og la den etterheve i ca 1-2 timer (jeg pleier å la det stå 2 timer).
 • Når det er ca 30 minutter igjen av hevetiden skrur jeg på ovnen på 250 grader og setter inn en tykk pizzastein vi har kjøpt (nederst i ovnen). Har du ikke en slik stein så steker du på vanlig måte. I tillegg har jeg satt inn et stekebrett eller kar under pizzasteinen, som jeg fyller med vann rett etter jeg setter brødet i ovnen. Dette gjør at jeg får en dampeffekt når jeg steker brødet, og gir blant annet en sprø og deilig skorpe. Dette gode tipset fikk jeg i dette innlegget til Vidar, som står bak bloggen Et kjøkken i instanbul. PS! Vær forsiktig så du ikke treffer ovnsdøren med vannet, da kan det potensielt sprekke.
 • Snitt det ferdighevede surdeigsbrødet på langs. Jeg brukte en brødkniv, men du kan også bruke en skalpell eller en annen kniv du pleier å bruke. Hensikten med dette er ikke bare for at det skal få det rustikke utseende, men også fordi du skal kunne kontrollere hevingen i stekeovnen.
 • Flytt brødet forsiktig over på den varme pizzasteinen. Hiv så en liten skvett vann i karet (ca 2 dl), lukk døren og skrur ned temperaturen til 210 grader.
 • La surdeigsbrødet steke i 30-40 minutter. Når det har stått i ovnen i ca 15 minutter åpner du døren og slipper ut dampen som har dannet seg. Bank på brødet for å høre om det er ferdig (skal høres hult ut), eller til kjernetemperaturen har nådd ca 96 grader.
 • Legg det ferdigstekte surdeigsbrødet på en rist, og vent med å skjære i det til det er avkjølt.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

2 Kommentarer

 1. Cathrine

  Kan man bruke vanlig surdeigstarter til dette brødet eller må jeg lage en grov starter først?

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*