Surdeigspizza med salchicha og vårløk

Pizza med salchicha

I dag drister jeg meg til å dele en ny oppskrift på surdeigspizza med dere lesere. Jeg innser at det begynner å bli utrolig lenge siden sist jeg delte litt surdeigsglede her på bloggen, og det skyldes rett og slett sløvhet fra min side. Stort sett hver helg henter jeg frem surdeigsstarteren min, som jeg nå har holdt liv i over 3 år! Jeg mater ham kvelden i forveien slik at den skal være bakeklar neste morgen. Neste morgen bruker jeg noen spiseskjeer av ham i helgens pizzadeig, og lar deigen og heve frem til den skal brukes senere samme dag.

For noen helger siden var det klart for en ny runde med surdeigen. Denne gangen bestemte jeg meg for å lage en surdeigspizza med salchicha og vårløk. Jeg må innrømme at jeg trodde jeg egentlig hadde kjøpt en pakke med salsiccia, men fant fort ut at dette ikke stemte etter litt googling.

Salsiccia er en italiensk pølse  av svin. Den er ofte grovkvernet, er godt krydret (ofte med fennikel) og kjøpes gjerne rå. Jeg på min side kjøpte en pølse som het Salchicha fra Grilstad. Jeg tenkte dette bare var produsentens navn på produktet, men fant fort ut dette var en slags meksikansk pølse. Uansett, salsiccia eller salchicha, pizzaen ble utrolig god. Har du ikke salchicha eller salsiccia, så er det ikke noe i veien med å bruke en vanlig pepperonipølse eller chorizo (min favoritt).

Surdeigspizza med salchicha

Er du også svært glad i krydrede pølser på pizzaen? Ta gjerne også en titt på disse oppskriftene:

Håper surdeigspizzaen faller i smak!

PS! Har du laget din egen surdeigsstarter er det viktig å gjøre den bakeklar kvelden i forveien (eller 6 timer i forkant). Her er et innlegg med tips for pleie av surdeigen din.

Surdeigspizza med salchicha og vårløk

Surdeigspizza med salsiccia

Ingredienser

  • Pizzabunn med surdeig
  • 3 dl hvetemel
  • 2,5 dl sammalt hvete, finmalt
  • 1/2 ts salt
  • 2 ss bakeklar surdeig
  • 2,5 dl vann
  • Pizzasaus
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ss olivenolje
  • Maldonsalt
  • 15-20 blader fersk basilikum
  • Pizzatopping
  • 150 gram mozzarella
  • 20-25 skiver med salchicha
  • 4 vårløk
  • Parmesan
  • Ruccola eller annen bladsalat

Fremgangsmåte

Steg 1
Lag pizzabunnen cirka 10 timer i forveien av utbaking. Har du ikke så lang tid kan du jukse litt ved å bruke 150 gram bakeklar surdeigsstarter og 1/2 ts tørrgjør i deigen. Gjæren gir deigen et ekstra piff, og du trenger bare 3-4 timer på å heve deigen. Vær obs på at deigen vil bli litt mindre sur på smak.
Steg 2
Ha alt det tørre i en bolle. Bland 2 store spiseskjeer av bakeklar surdeigsstarter ut i kaldt vann. Tilsett vannet med surdeigen sammen med resten, og elt deigen sammen i 4-5 minutter. Siden deigen skal heve såpass lenge så kutter jeg ned på eltetiden. La gjerne deigen være litt mindre klissete enn du vanligvis ville hatt den.
Steg 3
Dekk til bollen med plast eller et lokk, og la den heve i cirka 10 timer i romtemperatur.
Steg 4
Når det nærmer seg tid for utbaking kan du lage pizzasausen. Jeg gjorde det ganske enkelt i dag. Surr finhakket hvitløk i litt olivenolje i en kasserolle. Tilsett hermetiske tomater og la sausen koke til en del av vannet har fordampet (beregn cirka 15-20 minutter koketid). Ha i finhakket basilikum og smak til med salt.
Steg 5
Sett ovnen på 275 grader vanlig over og undervarme. La gjerne stekebrett eller pizzastein/-stål stå i ovnen, slik at det blir forvarmet.
Steg 6
Ha den ferdighevede pizzadeigen over på et godt melet underlag. Del den i to, og jobb eventuelt inn litt mel i deigen ved behov. Trill hvert emne ut til en ball og trykk den utover til en passe stor pizza. Det beste er om du unngår å bruke kjevle, da presser du ikke luften ut av deigen. Pass på at du har nok mel under.
Steg 7
Fordel pizzasausen utover hver av bunnene. Ha over mozarella, oppskåret salchicha (eller annen pølse) og vårløk.
Steg 8
Stek pizzaen midt i ovnen i cirka 7-9 minutter, til den begynner å bli gyllen oppå. Ta ut pizzaen og riv over litt parmesan og fersk ruccola umiddelbart. Håper det smaker!