
Jeg får utrolig mye skryt for brødoppskriftene jeg legger ut på bloggen, og det er gøy å vite at rundt omkring i landet vårt så er det flere som serverer brødene mine hver eneste dag.
Selv er jeg veldig glad i grove brød, og jeg får stadig spørsmål om jeg ikke kan legge ut en oppskrift skikkelig grove brød. Grovere jo bedre. Litt av utfordringen her er at det grove melet inneholder mindre gluten enn eksempelvis siktet mel, og det er derfor vanskelig å få et luftig resultat. Og uten dette glutennettverket som vi ofte snakker om i brødbaksten så blir det fort at de smuler mer enn andre brød.
I dag tenkte jeg at jeg skulle dele en oppskrift på svært grove brød (87% grove). Ja, de smuler litt mer enn de finere brødene, men jeg synes de ble veldig gode altså. Skal du lage disse brødene må du derimot love meg tre ting:
- Bløtlegg havrekli og rugmelet i minst 30 minutter. Da holder brødene seg saftige lengre, og blir ikke så tørre
- Elt tilstrekkelig lenge. Eltetid er alfa-omega for å danne et glutennettverk. Og siden brødene i utgangspunkt har mindre gluten enn finere brød, så trenger den sårt eltingen.
- Bruk kaldt vann, og la deigen få heve tilstrekkelig.
Disse tipsene gjelder for øvrig i alle de andre brødoppskriftene mine, men er særlig viktig for grov gjærbakst.
Glad i frø og korn i brødene? Jeg har også mange andre brødoppskrifter du kan sjekke ut:
Brød med linfrø, solsikke og havregryn
Nivå: MiddelsGrove brød med solsikke og gresskarkjerner
Nivå: MiddelsGrovt brød med linfrø og gresskarkjerner
Nivå: MIddels
Håper du ble inspirert

Bakte svært grove brød etter oppskriften som ble veldig gode. Nydelig med hjemmebakt og vi ble veldig fornøyd.Tusen takk for god oppskrift?👌👌😀
Så bra! Av og til er det bare så godt med skikkelige grove brød 😀