Svært grove brød (87%)

Lages på: Mer enn 3 timer Nivå: Middels
Grove brød

Jeg får utrolig mye skryt for brødoppskriftene jeg legger ut på bloggen, og det er gøy å vite at rundt omkring i landet vårt så er det flere som serverer brødene mine hver eneste dag.

Selv er jeg veldig glad i grove brød, og jeg får stadig spørsmål om jeg ikke kan legge ut en oppskrift skikkelig grove brød. Grovere jo bedre. Litt av utfordringen her er at det grove melet inneholder mindre gluten enn eksempelvis siktet mel, og det er derfor vanskelig å få et luftig resultat. Og uten dette glutennettverket som vi ofte snakker om i brødbaksten så blir det fort at de smuler mer enn andre brød.

I dag tenkte jeg at jeg skulle dele en oppskrift på svært grove brød (87% grove). Ja, de smuler litt mer enn de finere brødene, men jeg synes de ble veldig gode altså. Skal du lage disse brødene må du derimot love meg tre ting:

  • Bløtlegg havrekli og rugmelet i minst 30 minutter. Da holder brødene seg saftige lengre, og blir ikke så tørre
  • Elt tilstrekkelig lenge. Eltetid er alfa-omega for å danne et glutennettverk. Og siden brødene i utgangspunkt har mindre gluten enn finere brød, så trenger den sårt eltingen.
  • Bruk kaldt vann, og la deigen få heve tilstrekkelig.

Disse tipsene gjelder for øvrig i alle de andre brødoppskriftene mine, men er særlig viktig for grov gjærbakst.

Glad i frø og korn i brødene? Jeg har også mange andre brødoppskrifter du kan sjekke ut:

Håper du ble inspirert

Svært grove brød (87%)

3 fra 4 vurderinger
Type rett: GjærbakstKjøkken: NordiskNivå: Middels
Antall

3

brød
Tilberedning + heving

3

timer 
Steketid

37

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Bløtlegges
  • 150 gram 150 havrekli

  • 200 gram 200 rugmel finmalt

  • 500 gram 500 vann

  • Hoveddeig
  • 350 gram 350 siktet hvetemel

  • 900 gram 900 fibra fullkornsmel eller sammalt hvete finmalt

  • 2 ts 2 salt

  • 2/3 pose 2/3 tørrgjær

  • 450 gram 450 vann

  • 150 gram 150 appelsinjuice

  • 1 stk 1 egg

  • 4 ss 4 olje

Fremgangsmåte

  • Bløtlegging. Start med å bløtlegge havrekli og rugmelet i kaldt vann. La det gjerne stå 30 minutter eller mer. Du kan også gjøre bløtleggingen over natten om du ønsker.
  • Sett deigen. Når mel og kli er bløtlagt tilstrekkelig kan du gå i gang med å sette deigen. Ha bløtlagt mel og kli i en bakstbolle (ta med all væsken også). Tilsett hvetemel, fullkorn-/sammalt hvetemel, salt, tørrgjær, kaldt vann, appelsinjuice og egg.
  • Bruk en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok, og elt deigen i 15-20 minutter på lav hastighet. Temperaturen i deigen vil øke med cirka 1 grad i minuttet under eltingen, og du behøver derfor ikke bruke varmt vann når du baker.
  • Tilsett olje og elt videre i 5 minutter. Når deigen er elastisk som en tyggegummi er den ferdig. Deigen skal være såpass elastisk at du kan dra i en flik, uten av den ryker. Hvis den ikke gjør det har du sannsynligvis elte for lite.
  • Første heving. Dekk til bollen og la deigen heve i 1-1,5 time. Deigen skal doble seg i størrelse.
  • Form brødene. Når deigen har hevet tilstrekkelig har du den over på et melet underlag. Stram opp deigen ved strekke den utover til et rektangel, for så å folde hjørnene inn mot midten (som en konvolutt). Gjenta prosessen to-tre ganger.
  • Del opp brøddeigen i tre like store deler. Hvert emne formes til avlange pølser som legges over i brødformer. Bruk bakepapir om du ikke har non-stick brødformer. Brødformene mine rommer 2 liter.
  • Etterheving. Dekk til brødformene og sett brødene til etterheving i 60 minutter. Jeg legger ofte over silikonmatten jeg har bakt ut brødene på.
  • Sett ovnen på 240 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Steking. Snitt i brødene rett før steking. Stek så brødene nederst i ovnen, i 35-40 minutter (37 minutter i min ovn). Skru samtidig ned temperaturen ned til 210 grader.
  • Tipp de nystekte brødene ut av formene, og la de avkjøle på en rist. La de avkjøle til de er kalde tvers gjennom, før de legges i brødpose og eventuelt fryses ned. Håper de faller i smak!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*