Hjemmelaget tahini

Lages på: 15 minutter Nivå: Enkel

Hjemmelaget tahini

Hvis du noen gang har laget hummus så har du helt sikkert lagt merke til at det er oppgitt en ingrediens som heter tahini. Men hva er egentlig tahini, og hvor kan man få tak i det?

Tahini er en slags pasta laget av sesamfrø, og er vanlig i Midtøsten. Det er ikke overalt man får kjøpt denne pastaen, men jeg vet at de selger det både på Meny, Sunkost og diverse matbutikker med import fra Midtøsten og Asia. Men hvorfor kjøpe et stort glass, nå det ikke tar noe mer enn 10-15 minutter å lage en hjemmelaget tahini. Sesamfrøene ristes gjerne først i en varm panne, både for å få frem mer av den karakteristiske nøttesmaken og for at de enklere skal avgi olje. Deretter males de sammen med bittelitt salt og en liten klunk olivenolje. Vipps så har du laget en enkel og god tahini på få minutter.

Så hva kan du bruke tahini til? Jeg synes det er veldig godt med hummus, enten som en del av en middag, eller rett og slett som dip til grønnsaker. I tillegg synes jeg det også er veldig godt med tahiniyoghurt på krydret kjøttdeig.

Se oppskrift på hummus

Hjemmelaget tahini

2.8 fra 6 vurderinger
Mengde

1

dl
Tilberedning

15

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 125 gram sesamfrø

  • 1/2 ts flaksalt

  • 4-5 ss olivenolje

Fremgangsmåte

  • Rist sesamfrøene i en tørr stekepanne. Denne delen av prosessen får frem den nøtteaktige smaken i tahinien. Jo mer du rister frøene jo mer fremtredende blir smaken. Som du ser av bildet så laget jeg en ganske mild tahini, det vil si jeg ristet ikke frøene så alt for lenge.
  • La sesamfrøene avkjøle før du har de over i en foodprosessor eller bruker hakkebeholderen til stavmikseren (matmølle). Tilsett litt flaksalt og olivenolje og kjør sammen til du får en flytende masse. Det kan være at du må bruke en skje til å dytte ned underveis i begynnelsen, det er ikke uvanlig. Etter hver vil tahinien bli mer og mer flytende.
  • Ha tahinien over i et tett glass, som oppbevares i kjøleskapet. Jeg har nå oppbevart tahinien i 1,5 uke i kjøleskap, og den er fortsatt fin.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*