Tarteletter med rabarbra og marengs

Tarteletter med rabarbra og skogsbær

Tarteletter – små terter med med rabarbra og marengs. Mens du kanskje er mest vant å nyte slike med med vaniljekrem toppet med ferske bær så har jeg laget min egen vri. Vaniljekremen er byttet ut med en frisk rabarbrakompott, og for å balansere den litt syrlig rabarbraen så toppet jeg det hele med litt marengs som jeg brente noen sekunder rett før servering.

Tarteletter med rabarbra og marengs er en forholdsvis enkel dessert å lage, samtidig som at den virker både flott og imponerende. Tartelettene (mørdeigsbunnen) kan fint lages i forkant, slik at du bare kan ha på rabarbrakompott eller bærfyll og marengs rett før servering. Siden jeg ønsket å servere disse tartelettene (minitertene) som små munnfuller så tok jeg i bruk non-stick sandkakeformer (6-7 cm i diameter). Du kan også bruke mindre terteformer, men det blir også litt færre i antall siden formene jeg brukte er mindre.

Tarteletter med rabarbra og marengs

Selv om jeg serverte tartelettene med to ulike fyll, rabarbrakompott og skogsbærfyll, så har jeg i oppskriften bare tatt med rabarbrakompotten. Dette skyldes primært to årsaker. Den ene er at rabarbrafyllet smakte klart best av de to fyllene, og hadde en flott syrlig balanse mot den søte bunnen og marengsen. I tillegg så ble det rikelig med fyll, så det hadde holdt å bare lage et av de. Dersom du ønsker å lage bærfyll istedenfor kan du bare bytte ut rabarbraen med de bærene du ønsker, og smake deg frem med riktig mengde sukker.

Små terter med rabarbrafyll og marengs

Tarteletter med rabarbra og marengs

Ingredienser

 • Mørdeig
 • 65 gram melis
 • 200 gram hvetemel
 • 130 gram smør
 • 1 egg
 • Rabarbrakompott
 • 200 gram rabarbrakompott
 • 50 gram sukker
 • 1 skvis sitron
 • 1/2 - 1 ss potetmel
 • Marengs
 • 2 eggehviter
 • 100 gram sukker

Fremgangsmåte

Steg 1
Ha melis, hvetemel og romtemperert smør i en liten bolle. Visp sammen ett egg ved hjelp av en gaffel og ha det sammen med resten. Jobb det lett sammen til deigen har samlet seg og du har en ganske klissete deig.
Steg 2
La deigen ligge kjølig i minst en halvtime før du bruker den. Når deigen blir kald vil den bli mindre klissete og enklere å jobbe med. Mens mørdeigen ligger til avkjøling kan du lage rabarbrakompotten.
Steg 3
Ha rabarbra oppskåret i cirka 1 cm tykke skiver, sukker og sitronsaft i en kasserolle. Kok opp og la småputre i cirka 10 minutter under lokk til rabarbraen er mør.
Steg 4
Bland potetmel med en liten spiseskje kald vann. Dra kasserollen med rabarbraen av platen og tilsett litt av potetmelblandingen under omrøring. Spe til konsistensen på rabarbrakompotten blir tykk som syltetøy. Avkjøl rabarbrakompotten.
Steg 5
Kjevle ut den avkjølte mørdeigen til en cirka 2-3 mm tykk leiv. Skjær ut deler av leiven som du legger over formene. Har du ikke non-stick former må du enten smøre de eller spraye de med formfett. Press mørdeigen godt nedi formene. Prikk bunnene med en gaffel slik at den ikke blåser seg opp i ovnen.
Steg 6
Stek tartelettene/tertene midt i ovnen på 180 grader, i cirka 20-25 minutter (til de bgynner å bli gyldne). Avkjøl de noen minutter før du vipper de ut av formen og lar de avkjøle på rist.
Steg 7
Rett før servering lager du marengs av eggehviter og sukker. Bruk romtempererte egg og pass på at bollen du skal piske i er helt ren og uten fett. Du kan gjerne ha litt sitronsaft på et papir eller rent klede som du gnir bollen med. Det er også utrolig viktig at du ikke har den minste antydning til eggeplomme i eggehvitene.
Steg 8
Pisk eggehvitene og 1/3 av sukkeret i noen minutter til du begynner å få en ganske myk krem. Ha i litt og litt sukker mens du fortsetter å piske marengsen. Pisk videre til all sukkeret er oppløst. Ha marengsen i en sprøytepose når den er klar.
Steg 9
Fordel rabarbrakompotten på terteskjellene og sprøyt marengsen i topper på fyllet. Brenn en marengs ved hjelp av en brenner, eller bruk stekeovnens grillfunksjon i noen minutter.