Larb

Lages på: 30 minutter Nivå: Enkel
Thai larb

For et par uker siden smakte jeg larb for første gang. Dette var rett og slett fantastisk godt! Kjempesunt og så fullpakket av smak!

Larb er en slags kjøttsalat fra det laotiske kjøkken, og er (uoffisielt) sett på som nasjonalretten i Laos. Retten blir også mye spist i Thailand, og mange kaller derfor denne retten for thai larb. Hvis jeg har forstått det rett, så er denne oppskriften nærmere slik man lager den i Laos. I hvert fall i følge Wikipedia så bruker man verken fiskesaus eller lime juice, men gjerne spisskummen, nellik, stjerneanis eller kanel. Arrester meg gjerne om jeg tar feil, her støtter jeg meg på Wikipedia.

Uansett navn. Jeg kan garantere at dette ikke blir siste gang jeg serverer larb, og må innrømme at dette var enklere enn hva jeg i utgangspunktet trodde det ville være. Om du synes det tar for lang tid å dandere den fint på salatblader så er det overhode ikke noe i veien for å servere det som en salat istedenfor.

Larb (kjøttsalat fra laos)

4 fra 8 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: Laotisk, ThaiNivå: Enkel
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

20

minutter
Steketid

10

minutter
Totalt

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 2 ss 2 ris

  • 800 gram 800 kjøttdeig av svin

  • 2 stk 2 sjalottløk

  • 4 stk 4 vårløk

  • Mynte

  • Koriander

  • Eventuelt thaibasilikum/basilikum

  • Dressing/Saus
  • 3 ss 3 fiskesaus

  • 1 ts 1 brun farin

  • 1 ts 1 salt

  • 3 stk 3 lime

  • 1/2 stk 1/2 rød chili

  • Til servering
  • 1 stk 1 hjertesalat

  • Lime

  • Urter (koriander, mynte)

  • Sesamfrø

Fremgangsmåte

  • Start med risen. Stek risen i en tørr panne på middels varme, til den blir gyllen. Beregn 5-7 minutter, men rør underveis slik at den blir jevnt gyllen. Avkjøl så risen.
  • Når risen er avkjølt knuser du den ved hjelp av en morter eller en liten matmøller eller foodprosessor
  • Stek kjøttdeigen i en stekepanne. Noe jeg lærte på MasterChef var at når man lager larb så skal man ikke steke på så høy varme slik at kjøttdeigen blir brunet. La kjøttet steke/koke til all væsken fra kjøttdeigen har fordampet. Sett kjøttdeigen så bort fra varmen.
  • Lag dressingen. Dette gjør jeg samtidig som jeg steker kjøttdeigen, men du kan også vente med det til etterpå. Bland sammen fiskesaus, brun farin, salt, saften av 3 lime og finhakket chili (fjern gjerne steinene). Rør i dressingen til sukkeret er helt oppløst.
  • Gjør klar kjøttdeigen. Skrell/skyll og finhakk sjalottløk, vårløk, mynte, koriander og basilikum. Blandes så inn med den stekte kjøttdeigen, sammen med dressingen og den knuste risen. Smak på kjøttdeigen, og kjenn om du trenger litt ekstra salt.
  • Servering. Legg to spiseskjeer med kjøttdeigblanding på hvert hjertesalat-blad. Dryss over ferske urter, som koriander eller mynte, litt sesamfrø, og server med limebåter. Fyll gjerne opp et stort fat med larb, som alle kan forsyne seg av. Vel bekomme!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*