• OM MEG
  • KONTAKT
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail
Det glade kjøkken - logo
  • FORSIDE
  • OPPSKRIFTER
    • Jul (Sesong)
    • FROKOST
    • LUNSJ
    • MIDDAGSTIPS
    • — KJØTT —
    • — FISK —
    • — FUGL —
    • — KJØTTFRITT —
    • — HELGEKOS —
    • — PÅ UNDER HALVTIMEN —
    • DESSERT
    • BAKST
    • SUPPE
    • SNACKS
    • TILBEHØR
  • BLOGG
  • MENYER
  • TA KONTAKT
  • SØK
5. desember 2017

Tom kha gai – Kyllingsuppe fra Thailand

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)
Gå til oppskriften

Tom kha gai

Tom kha gai er en thailandsk kyllingsuppe med smak av kokos. Det er mange år siden første gang jeg forsøkte å lage denne suppen, og siden den gang har den blitt laget gjentatte ganger. Selv om ingredienslisten kan se litt avskrekkende ut, så er tom kha gai svært enkel å lage. De litt ukjente ingrediensene har de ofte på asiatiske butikker, men den kan også lages ikke fullt så autentisk med litt vanligere ingredienser. I oslo pleier jeg å handle på Scanasia, og har bestandig funnet det jeg lette etter.

Suppen kan serveres som spennende forrett, men hos oss blir tom kha gai gjerne servert som middag, med ris som tilbehør.

Litt om de spesielle ingrediensene

Galangalrot er den kanskje mest fremmede ingrediensen i tom kha gai. Jeg har aldri hatt problemer med å få tak i den på asiatiske butikker som har ferske grønnsaker, og er en slags rot. Min erfaring er at en ofte kan finne den liggende i kjøleavdelingen. Om du ikke får tak i galangalrot så kan du også bruke vanlig ingefær, selv om disse har en ganske forskjellig smak.

Thaichilli er bittesmå chilier som er himla sterke. De er også ganske vanlige å finne i asiatiske butikker, liggende kaldt. Pakken med thaichili inneholder ofte en god del chili, og man har ikke en sjans til å bruke opp alt sammen mens de er ferske. Jeg pleier derfor å fryse ned hele pakken, så henter jeg bare opp enkeltvis når jeg trenger det. Da har du trolig thaichili i flere år. Får du ikke tak i thaichili så kan du smake deg frem med vanlig rød chili.

Kaffirlimeblad setter en fantastisk god smak på gryter med kokosmelk. Disse har jeg faktisk sett tørket i noen utvalgte matbutikker, men har du en asiatisk matbutikk så ville jeg kjøpt det fersk. Også disse pleier jeg å fryse ned, og hente frem når jeg har behov for det. Som et alternativ til kaffirlimeblad så kan du bruke det aller ytterste skallet på en lime. Blir ikke helt det samme, men kan brukes dersom man ikke har noe bedre.

Både fiskesaus og sitrongress er nå vanlig i de fleste matbutikker. Men skal jeg likevel innom en asiatisk matbutikk så kjøper jeg gjerne dette her også, til bare en brøkdel av prisen.

Oppskrift på tom kha gai

Tom kha gai er en thailandsk kyllingsuppe med smak av kokos, og en av mine favorittsupper.
Av: Rolf-Anders Vollan
  • 5. desember 2017
  • 4-6 porsjoner
  • 45 min
  • Skriv ut
Tom kha gai
Ingredienser
  • 3-4 kyllingfileter
  • 6 cm galangalrot
  • 2 thaichillier
  • 2 stilker sitrongress
  • 4-6 kaffirlimeblader
  • 3-4 dl kokosmelk
  • 5-6 dl kyllingkraft
  • 200 gram østerssopp eller aromasopp
  • 1 rødløk
  • 2-3 ss asiatisk fiskesaus
  • 1/2 lime
  • 1-2 ts sukker
  • Koriander
  • 4-5 vårløk
  • Tilbehør
  • Jasminris
Slik gjør du det
Steg 1
Skjær kyllingen i passe store biter, dvs terninger eller strimler på ca 2×4 cm.
Steg 2
Gjør klar grønnsakene som skal kokes med kraften. Skrell galangalroten på samme måte som du vil gjort med et ingefær, og del den i ca 0,5 cm tykke skiver. Kutt thaichilien på langs og fjern frøene inni, før du så finhakker den. Bruk baksiden av kniven og kakk hvert sitrongress 3-5 ganger. Skjær så sitrongressene på langs og del hver av de i 3 like store deler.
Steg 3
Kok opp kyllingkraft og kokosmelk. Ha i oppskåret galangalrot, thaichili, sitrongress og kaffirlimeblader. La koke i ca 10-15 minutter. Jo lengre koketid den får jo mer smak blir det.
Steg 4
Mens suppen koker passer det fint å sette i gang med å koke ris. Følg anvisning på pakken.
Steg 5
Sil ut galangalrotbitene, sitrongresset og kaffirlime ved av en sil eller tilsvarende. Du må ikke sile de ut, men de er ikke noe særlige å spise.
Steg 6
Rensk og skjær rødløken i tynne båter og ha den i suppen. La koke ytterligere 5 minutter.
Steg 7
Børst av soppen og del den i 4-6 biter litt avhengig av størrelse. Ha sopp og kylling i suppen og la trekke 5-10 minutter til kyllingen er gjennomkokt.
Steg 8
Ha i sukker og smak deg frem til riktig mengde lime og asiatisk fiskesaus.
Steg 9
Vårløk og fersk koriander has i rett før servering. Server Tom kha gai i dype skåler med ris ved siden.

Håper det smaker!

Har du lyst til å bli bedre kjent med Det glade kjøkken? Følg meg på Facebook eller Instagram for å bli oppdatert på nye innlegg som legges ut. Bruk gjerne også #detgladekjokken på Instagram dersom du bruker noen av oppskriftene mine, eller legg igjen en kommentar. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.

Stikkord

  • asiatisk

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)

Innleggsnavigasjon

Månedens oppsummering – november 2017
Kleppsuppe (kleppmelk)

Relaterte innlegg

Indrefilet med fløtegratinerte poteter
16. januar 2021
0 kommentarer

Indrefilet med fløtegratinerte poteter

Fløtegratinerte poteter
16. januar 2021
0 kommentarer

Fløtegratinerte poteter

Lettsaltet torsk med gulrotstuing og bacon
13. januar 2021
0 kommentarer

Lettsaltet torsk med gulrotstuing og bacon

Del dine tanker Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om meg

Rolf-Anders

Hei! Jeg heter Rolf-Anders og driver matbloggen Det glade kjøkken.

Her håper jeg å kunne inspirere deg både til å lage sunn og god hverdagsmat, og oppskrifter som bare skal nytes.

Les mer om bloggen her

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Stikkord

  • BBQ
  • Biff
  • boller
  • Brød
  • burger
  • curry
  • eltefrie rundstykker
  • eltefritt
  • glutenfritt
  • grateng
  • grillsalat
  • grovbrød
  • gryter
  • gryterett
  • Grøt
  • Hamburger
  • indisk
  • iskrem
  • Kanelsnurrer
  • kjøleskapsgrøt
  • Lasagne
  • mat i form
  • Omelett
  • one pot
  • Pannekaker
  • Pasta
  • Pizza
  • potet
  • Rundstykker
  • salat
  • Salsa
  • Scones
  • Smoothie
  • surdeig
  • sushi
  • Syltetøy
  • tapas
  • Tex-mex
  • Tilbehør til grillmat
  • tomatsuppe
  • Tradisjonelle brød
  • tradisjonsmat
  • vafler
  • Wok
  • Wraps

MOTTA SKREDDERSYDDE E-POSTER

Fyll inn navn og e-post for å registrere deg på e-post listen min. Jeg sender ut skreddersydde e-poster et par ganger i måneden, med små oppdateringer siden sist, matbloggtipset, tips og triks, nyheter mm.

Follow my blog with Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Finn noe som frister

  • Forside
  • Oppskrifter
  • Personvern
  • Bruk av bilder, tekst eller video fra nettsiden må avtales