
Tom kha gai er en thailandsk kyllingsuppe med smak av kokos. Det er mange år siden første gang jeg forsøkte å lage denne suppen, og siden den gang har den blitt laget gjentatte ganger. Selv om ingredienslisten kan se litt avskrekkende ut, så er tom kha gai svært enkel å lage. De litt ukjente ingrediensene har de ofte på asiatiske butikker, men den kan også lages ikke fullt så autentisk med litt vanligere ingredienser. I oslo pleier jeg å handle på Scanasia, og har bestandig funnet det jeg lette etter.
Sliter du med å få tak i noen av ingrediensene, kan du også sjekke denne oppskriften på forenklet Tom kha gai.
Suppen kan serveres som spennende forrett, men hos oss blir tom kha gai gjerne servert som middag, med ris som tilbehør.
Litt om de spesielle ingrediensene
Galangalrot er den kanskje mest fremmede ingrediensen i tom kha gai. Jeg har aldri hatt problemer med å få tak i den på asiatiske butikker som har ferske grønnsaker, og er en slags rot. Min erfaring er at en ofte kan finne den liggende i kjøleavdelingen. Om du ikke får tak i galangalrot så kan du også bruke vanlig ingefær, selv om disse har en ganske forskjellig smak.
Thaichilli er bittesmå chilier som er himla sterke. De er også ganske vanlige å finne i asiatiske butikker, liggende kaldt. Pakken med thaichili inneholder ofte en god del chili, og man har ikke en sjans til å bruke opp alt sammen mens de er ferske. Jeg pleier derfor å fryse ned hele pakken, så henter jeg bare opp enkeltvis når jeg trenger det. Da har du trolig thaichili i flere år. Får du ikke tak i thaichili så kan du smake deg frem med vanlig rød chili.
Kaffirlimeblad setter en fantastisk god smak på gryter med kokosmelk. Disse har jeg faktisk sett tørket i noen utvalgte matbutikker, men har du en asiatisk matbutikk så ville jeg kjøpt det fersk. Også disse pleier jeg å fryse ned, og hente frem når jeg har behov for det. Som et alternativ til kaffirlimeblad så kan du bruke det aller ytterste skallet på en lime. Blir ikke helt det samme, men kan brukes dersom man ikke har noe bedre.
Både fiskesaus og sitrongress er nå vanlig i de fleste matbutikker. Men skal jeg likevel innom en asiatisk matbutikk så kjøper jeg gjerne dette her også, til bare en brøkdel av prisen.