Tom kha gai – Kyllingsuppe fra Thailand

Lages på: 45 minutter Nivå: Enkel
Tom kha gai
Tom kha gai

Tom kha gai er en thailandsk kyllingsuppe med smak av kokos. Det er mange år siden første gang jeg forsøkte å lage denne suppen, og siden den gang har den blitt laget gjentatte ganger. Selv om ingredienslisten kan se litt avskrekkende ut, så er tom kha gai svært enkel å lage. De litt ukjente ingrediensene har de ofte på asiatiske butikker, men den kan også lages ikke fullt så autentisk med litt vanligere ingredienser. I oslo pleier jeg å handle på Scanasia, og har bestandig funnet det jeg lette etter.

Sliter du med å få tak i noen av ingrediensene, kan du også sjekke denne oppskriften på forenklet Tom kha gai.

Suppen kan serveres som spennende forrett, men hos oss blir tom kha gai gjerne servert som middag, med ris som tilbehør.

Litt om de spesielle ingrediensene

Galangalrot er den kanskje mest fremmede ingrediensen i tom kha gai. Jeg har aldri hatt problemer med å få tak i den på asiatiske butikker som har ferske grønnsaker, og er en slags rot. Min erfaring er at en ofte kan finne den liggende i kjøleavdelingen. Om du ikke får tak i galangalrot så kan du også bruke vanlig ingefær, selv om disse har en ganske forskjellig smak.

Thaichilli er bittesmå chilier som er himla sterke. De er også ganske vanlige å finne i asiatiske butikker, liggende kaldt. Pakken med thaichili inneholder ofte en god del chili, og man har ikke en sjans til å bruke opp alt sammen mens de er ferske. Jeg pleier derfor å fryse ned hele pakken, så henter jeg bare opp enkeltvis når jeg trenger det. Da har du trolig thaichili i flere år. Får du ikke tak i thaichili så kan du smake deg frem med vanlig rød chili.

Kaffirlimeblad setter en fantastisk god smak på gryter med kokosmelk. Disse har jeg faktisk sett tørket i noen utvalgte matbutikker, men har du en asiatisk matbutikk så ville jeg kjøpt det fersk. Også disse pleier jeg å fryse ned, og hente frem når jeg har behov for det. Som et alternativ til kaffirlimeblad så kan du bruke det aller ytterste skallet på en lime. Blir ikke helt det samme, men kan brukes dersom man ikke har noe bedre.

Både fiskesaus og sitrongress er nå vanlig i de fleste matbutikker. Men skal jeg likevel innom en asiatisk matbutikk så kjøper jeg gjerne dette her også, til bare en brøkdel av prisen.

Tom kha gai

5 fra 1 vurdering
Type rett: MiddagKjøkken: AsiatiskNivå: Enkel
Porsjoner

6

porsjoner
Tilberedning

20

minutter
Koketid

25

minutter
Totalt

45

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 4 stk 4 kyllingfileter

  • 6 cm 6 galangalrot

  • 2 stk 2 thaichillier

  • 2 stilker 2 sitrongress

  • 6 stk 6 kaffirlimeblader

  • 4 dl 4 kokosmelk

  • 6 dl 6 kyllingkraft

  • 200 gram 200 østerssopp eller aromasopp

  • 1 stk 1 rødløk

  • 3 ss 3 asiatisk fiskesaus

  • 1/2 stk 1/2 lime

  • 2 ts 2 sukker

  • 5 stk 5 vårløk

  • Frisk koriander

  • Tilbehør
  • Jasminris

Fremgangsmåte

  • Del opp kyllingen i passe store biter, dvs terninger eller strimler på ca 2×4 cm.
  • Gjør klar grønnsakene som skal kokes med kraften. Skrell galangalroten på samme måte som du vil gjort med et ingefær, og del den i ca 0,5 cm tykke skiver. Kutt thaichilien på langs og fjern frøene inni, før du så finhakker den. Bruk baksiden av kniven og kakk hvert sitrongress 3-5 ganger. Skjær så sitrongressene på langs og del hver av de i 3 like store deler.
  • Kok opp kyllingkraft og kokosmelk. Ha i oppskåret galangalrot, thaichili, sitrongress og kaffirlimeblader. La koke i ca 10-15 minutter. Jo lengre koketid den får jo mer smak blir det.
  • Mens suppen koker passer det fint å sette i gang med å koke ris. Følg anvisning på pakken.
  • Sil ut galangalrotbitene, sitrongresset og kaffirlime ved av en sil eller tilsvarende. Du må ikke sile de ut, men de er ikke noe særlige å spise.
  • Rensk og skjær rødløken i tynne båter og ha den i suppen. La koke ytterligere 5 minutter.
  • Børst av soppen og del den i 4-6 biter litt avhengig av størrelse. Ha sopp og kylling i suppen og la trekke 5-10 minutter til kyllingen er gjennomkokt.
  • Ha i sukker og smak deg frem til riktig mengde lime og asiatisk fiskesaus.
  • Vårløk og fersk koriander has i rett før servering. Server Tom kha gai i dype skåler med ris ved siden.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*