Torsk med soyasmør, ertepuré og sprøstekt spekeskinke

Lages på: 30 minutter Nivå: Enkel
Torsk med soyasmør, ertepuré og sprøstekt spekeskinke

Nå om vinteren synes jeg det er ekstra godt med hvit og mager fisk, og i går ovnsbakte jeg torsk som jeg serverte med soyasmør, ertepuré og sprøstekt spekeskinke. En aldeles nydelig fiskemiddag på en hverdag. Synes spesielt det kan være litt godt med et krydret tilbehør eller saus til hvit fisk, og her spiller soyasmøret en viktig rolle.

Det er fortsatt litt tidlig på vinteren for å finne skrei i butikken hvor jeg pleier å handle, men kommer du over det må du gjerne bruke det. Skreien er torsk som har vokst opp i Barentshavet, som kommer inn til Norge for å gyte. Den har mer muskler enn den vanlige torsken, og er fastere og hvitere i fiskekjøttet. Sei hadde nok også gått fint i denne oppskriften, og er jo også et mye billigere alternativ enn torsk.

Rester av torsk igjen? Bruk fiskerestene i plukkfisk med makaroni, plukkfisk med chorizo eller hjemmelaget fiskegrateng.

Håper du ble fristet til å teste ut denne fiskeoppskriften!

Torsk med soyasmør
Banner - Mat du blir glad av

Torsk med soyasmør, ertepuré og sprøstekt spekeskinke

4.2 fra 17 vurderinger
Type rett: MiddagNivå: Enkel
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

10

minutter
Koketid

20

minutter
Totalt

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 600 gram torsk, uten skinn og bein

  • Salt og pepper

  • Olivenolje

  • Soyasmør
  • 75 gram smør

  • 1/2 stk chili

  • 1 fedd hvitløk

  • 1 stk lime

  • 3 ss soyasaus

  • Frisk persille

  • Ertepuré
  • 350 gram frosne erter

  • 2 ss smør

  • 1/2 dl melk

  • 1/2 ts salt

  • 1/4 ts hvit pepper

  • Tilbehør
  • 8 skiver spekeskinke

  • Poteter

Fremgangsmåte

  • Start med å sette på ovnen på 190 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Skjær opp torsken i fire like store stykker, og legg fiskestykkene over i en smurt ildfastform. Kvern over litt salt og pepper.
  • Kok opp vann til potetene, og ha potetene i vannet når det koker. Jeg valgte små poteter som krever 15-20 minutters koketid.
  • Sett ildfastformen med fisk i ovnen, når ovnen er varm. Beregn 14-15 minutters baketid, avhengig av størrelsen på fiskestykkene.
  • Gå i gang med soyasmøret når fisken er satt i ovnen. Smelt smøret på lav varme i en liten kjele. Del chilien i to og skrap eventuelt ut frøene inni (om du ikke liker litt ekstra spicy soyasmør). Kutt chilien i hele eller halve ringer. Skrell og finhakk hvitløken. Når smøret er smeltet har du den oppkuttede chilien og hvitløken i smøret, og slår samtidig av varmen. La smøret få stå slik mens fisken står i ovnen.
  • Kok opp lettsaltet vann til ertene. Når vannet fosskoker har du i ertene, og koker videre i 2-3 minutter. Hell av vannet ved hjelp av et dørslag. Ha ertene tilbake i kjelen, tilsett litt smør og melk, og bruk en stavmikser til å lage en jevn og fin ertepuré. Om puréen er tykk tilsetter du litt mer melk eller smør. Smak til med salt og pepper, og la den stå på lav varme til servering.
  • Stek spekeskinken i bittelitt olje i en varm stekepanne, til den er sprø. Noen minutter er tilstrekkelig.
  • Rett før servering gjør du ferdig soyasmøret. Skvis over limesaft, tilsett soyasaus (bruk gjerne en som er saltredusert siden både soyasaus og smør kan være ganske salt). Dryss over finhakket persille.
  • Server torsken med ertepuré, soyasmør, sprøstekt spekeskinke og poteter. Håper det smaker!

Notater

  • Glutenfri ved å bruke glutenfri soyasaus.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*