Torskegryte med tomat og chorizo

Torskegryte med chorizo og tomat

Denne torskegryten med chorizo og tomat er jeg rett og slett utrolig fornøyd med. Vi spiser regelmessig fisk, dvs 2-3 ganger i uken, men det er sjelden at en fiskerett blir tatt like godt i mot som denne torskegryten. Torsk og chorizo er som dere kanskje vet en veldig deilig kombinasjon, og sammen litt chili, hvitløk og grønnsaker ble dette en skikkelig innertier.

Torskegryten er også enkel å lage og du har den ferdig på under halvtimen. Server fiskegryten slik den er, kanskje med noen skiver grovt brød med smør som tilbehør. Sunn og god hverdagsmiddag som går inn i rekken som en av mine favoritter! Finn andre serveringsklare middager på under halvtimen eller andre fiskemiddager.

Bruk gjerne en god olivenolje når du lager denne retten. Det er utrolig stor forskjell på olivenoljene du får kjøpt på butikken, og min erfaring er dessverre at det ikke er verdt å kjøpe de aller billigste variantene. Synes du det er vanskelig å få tak i en god olivenolje kan jeg anbefale en olivenolje fra Uliveti Castel San Martino, som selges på en rekke utsalgssteder i Norge. Olivenoljen har vunnet flere store priser og blir produsert av nordmannen Nils Johan fra Vinje og Giovanni fra Sør-Italia.

Torskegryte med tomat og chorizo

Torskegryte med chorizo og tomat

Ingredienser

  • 500 gram torskefilet
  • 75 gram chorizo
  • Olivenolje
  • 1 liten gul løk
  • 1 paprika
  • 1 stangselleri (valgfritt)
  • 1/2 rød chili
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 bokser (à 400 gram) hermetiske tomater
  • 1 fiskebuljongterning
  • 1 dl vann
  • 1/2 ts sukker
  • 1/2 ts salt
  • Pepper
  • 1/2 lime
  • 1 stor neve spinat
  • Fersk basilikum
  • Tilbehør
  • Grovt brød eller rundstykker

Fremgangsmåte

Steg 1
Kutt opp chorizoen i mindre terninger og gjør klar øvrige grønnsaker. Løken skjæres i skiver, paprika og stangselleri vaskes og kuttes i strimler og skiver. Hvitløk og rød chili finhakkes, men husk å fjerne frøene fra chilien.
Steg 2
Fres chorizobitene et par minutter i en gryte sammen med en klunk olivenolje. Tilsett de ferdigoppskårede grønnsakene og surr videre i noen minutter til løken begynner å bli myk.
Steg 3
Ha i et par bukser med hakkede tomater (jeg foretrekker Mutti), litt vann og en terning med fiskebuljong. La tomatgryten putre i 5-10 minutter.
Steg 4
Mens gryten koker passer det å dele opp torsken i passe store biter (cirka 4 x 5 cm). Jeg foretrekker litt større fiskebiter slik at det ikke bare blir grøt innen jeg har fått servert torskegryten.
Steg 5
Når gryten har putret lenge nok smaker du til med salt, pepper og saften av lime. Legg nedi torskebitene slik at fisken stikker ned i gryten. Ha over en neve med spinat.
Steg 6
Kok opp gryten, legg på et lokk og skru så ned varmen slik at fiske bare trekker de neste 8-10 minuttene. Server torskegryten med et dryss av fersk basilikum, og kanskje noen skiver ferskt brød med smør ved siden av.