Tradisjonell fårikål

Hjemmelaget fårikål

Fårikål er en rett de fleste nordmenn har et forhold til og er kanskje en av de mest særnorske matrettene vi har. Faktisk ble fårikål kåret til nasjonalrett på 1970-tallet og fra 1997 fikk denne retten sin egen dag her i Norge, “Fårikålens dag”, som markeres siste torsdag i september.

Som barn syntes jeg faktisk ikke at fårikål var noe særlig. Jeg syntes det var ganske smakløst og kjedelig, og konsistensen på den bløte kålen gjorde at det ikke akkurat var jubel i heimen når dette kom på middagsbordet. Nå i senere tid har jeg derimot endret syn på denne norske tradisjonsretten, og har de siste årene invitert venner over på fårikålmiddager.

Lagvis hodekål og lam i kasserolle
Lam og kodekål legges lagvis i en kasserolle

Dette er en helt ordinær og tradisjonell oppskrift på fårikål. Jeg har ikke noe i mot å eksperimentere litt med de norske tradisjonsrettene, men før jeg kan gjøre det må jeg nesten publisere den originale oppskriften. Jeg har derimot hatt litt maizena i fårikålen. Tanken er å få til en litt tykkere jevning, men dette er helt valgfritt.

Fårikål av lam

Tips! Det er mange som foretrekker å koke ferdig fårikålen dagen i forveien. Da får smakene satt seg mye bedre, og det er enklere å beregne koketiden før du skal servere den.

Fårikål

  • 22. september 2018
  • 6-8 porsjoner
  • 2 hr 30 min
  • Skriv ut
Fårikål

Ingredienser

  • 2 kg fårikålkjøtt
  • 2 kg hodekål
  • 2 ss pepper
  • 1 ss salt
  • 1,5 ss maizena
  • 4 dl vann
  • Tilbehør
  • Kokte poteter

Fremgangsmåte

Steg 1
Fjern det aller ytterste laget fra kålen, og del den i to slik at du har halve stilken i hver halvdel. Skjær videre hver halvdel i cirka 4 båter. Et tips er å beholde litt av stilken på hver båt, slik at kålen ikke faller fra hverandre under koking.
Steg 2
Legg lammekjøtt og kål lagvis i en stor kasserolle. Start med lammekjøttet og pass på at fettsiden er ned (avhengig av type kjøttstykker). Strø salt, pepper og litt maizenna mellom hvert av lagene.
Steg 3
Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på lav varme i 2-3 timer til kjøttet er mørt. Bruk gjerne lokk. Tilsett mer væske ved behov. Tradisjonell fårikål serveres rykende varm med nykokte poteter.