Slik lager du grove hverdagsbrød

 1. Start med å bløtlegge gryn og frø i kaldt vann før du setter deigen (se fase 1 i ingredienslisten). Som regel lar jeg frøene stå i en bolle på benken over natten, eller mens jeg er på jobb. Om du har litt dårlig tid så kan du bruke varmt vann, men jeg vil uansett anbefale å la frø og korn bløtlegges i minimum halvannen time.
 2. Når frøene er ferdig bløtlagt kan du gå i gang med selve deigen. Ha mel av hvete og rug i en stor bolle, sammen med salt og tørrgjær. Bland det godt sammen.
 3. Tilsett vann, honning, de oppbløtte frøene, samt den gjenstående væske som frøene ligger i. Elt deigen i minimum 10 minutter, enten for hånd eller med kjøkkenmaskin med eltekrok. Deigen eltes til du merker at den blir elastisk og god å jobbe med. Den skal fortsatt være veldig klissete, men du skal kunne strekke og fra i den uten at den revner. Blir den for tørr tilsetter du mer vann, mener du den er for klissete så har du i litt mer mel.

  Når jeg baker brød så har jeg sluttet varme opp vannet i noe særlig grad. Brøddeigen vil heve uansett, og selv om kanskje hevetiden blir noe lengre så synes jeg det gir utrolig mye bedre brød. Forsøk å bruke kaldt vann neste gang du også.

 4. Dekk til bollen med et lokk eller et klede, og la heve i 1-2 timer. Hevetiden vil variere ut fra temperatur i rommet og hvor kaldt vann som er brukt.
 5. Tipp den ferdighevede brødeigen over på et godt melet underlag. Elt den så videre i noen minutter, ved å dra deigen utover for så å brette den inn mot midten. En kan kjenne at deigen binder seg mens man gjør dette, og at du får en fastere deig å jobbe med.
 6. Deretter deler du deigemnene i tre like store deler, som rulles utover til avlange pølser som has i smurte brødformer. Jeg bruker ofte litt bakepapir i formene for å være sikker på at jeg ikke får problemer med å ta ut brødene etter at de er ferdigstekte.
 7. Etterhev brødene i cirka 30-45 minutter på et lunt sted, under et klede. Forvarm ovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme.
 8. Sett brødene nederst i stekovnen. Senk temperaturen til 220 grader og la de steke i cirka 35 minutter. Knips i brødet for å høre om de er ferdige (skal høres hule ut)
 9. Ta ut de ferdigstekte brødene og velt de over på en rist. Avkjøles til de er helt kalde før de skjæres opp.

Håper denne oppskriften på grove hverdagsbrød blir en like stor suksess hos deg som den har vært hos oss. Lykke til med bakingen!

Har du lyst til å bli bedre kjent med Det glade kjøkken? Følg meg på Facebook eller Instagram for å bli oppdatert på nye innlegg som legges ut. Bruk gjerne også #detgladekjokken på Instagram dersom du bruker noen av oppskriftene mine. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.