Tre grove hverdagsbrød

Tre grove hverdagsbrød

Hvis du har lest flere av oppskriftene mine så baker jeg oftest ett brød av gangen. Fordelen er at da kan jeg eksperimentere litt med ulike melsorter, frø og fremgangsmåte fra gang til gang. Ulempen med dette er at dette bare holder noen dager uti uken før jeg går tom for den deilige hjemmebaksten, og jeg må eventuelt kjøpe brød på butikken hvis jeg ikke finner noen andre alternativer før helgen. I det siste har jeg derfor laget litt større porsjoner, slik at jeg får fylt opp fryseren med deilig grovbrød som varer godt over en uke hos oss.

I dag deler jeg derfor ikke oppskriften på bare ett brød, men hele tre deilige grovbrød. Perfekte hverdagsbrød som både er næringsrike og som passer fint i matpakken. Jeg har også i denne oppskriften brukt en del frø og gryn, som jeg bløtlegger i forkant. Dette gir utrolig saftige brød, og som selv etter en tur i fryseren ikke føles som at du spiser en skive isopor.

Håper denne oppskriften på grove hverdagsbrød blir en like stor suksess hos deg som den har vært hos oss. Lykke til med bakingen!

Grove hverdagsbrød

Tre grove hverdagsbrød

Ingredienser

 • Fase 1
 • 10 ss byggryn
 • 10 ss solsikkekjerner
 • 5 ss linfrø
 • 7 dl vann
 • Fase 2
 • 500 gram fullkornshvetemel eller sammalt hvete
 • 250 gram sammalt rugmel
 • 600 gram siktet hvetemel
 • 2 ts salt
 • 1/2 pose tørrgjær
 • 1 ss honning
 • 5-6 dl vann

Fremgangsmåte

Steg 1
Start med å bløtlegge gryn og frø i kaldt vann før du setter deigen (se fase 1 i ingredienslisten). Som regel lar jeg frøene stå i en bolle på benken over natten, eller mens jeg er på jobb. Om du har litt dårlig tid så kan du bruke varmt vann, men jeg vil uansett anbefale å la frø og korn bløtlegges i minimum halvannen time.
Steg 2
Når frøene er ferdig bløtlagt kan du gå i gang med selve deigen. Ha mel av hvete og rug i en stor bolle, sammen med salt og tørrgjær. Bland det godt sammen.
Steg 3
Tilsett vann, honning, de oppbløtte frøene, samt den gjenstående væske som frøene ligger i. Elt deigen i minimum 10 minutter, enten for hånd eller med kjøkkenmaskin med eltekrok. Deigen eltes til du merker at den blir elastisk og god å jobbe med. Den skal fortsatt være veldig klissete, men du skal kunne strekke og fra i den uten at den revner. Blir den for tørr tilsetter du mer vann, mener du den er for klissete så har du i litt mer mel.
Steg 4
Dekk til bollen med et lokk eller et klede, og la heve i 1-2 timer. Hevetiden vil variere ut fra temperatur i rommet og hvor kaldt vann som er brukt.
Steg 5
Tipp den ferdighevede brødeigen over på et godt melet underlag. Elt den så videre i noen minutter, ved å dra deigen utover for så å brette den inn mot midten. En kan kjenne at deigen binder seg mens man gjør dette, og at du får en fastere deig å jobbe med.
Steg 6
Deretter deler du deigemnene i tre like store deler, som rulles utover til avlange pølser som has i smurte brødformer. Jeg bruker ofte litt bakepapir i formene for å være sikker på at jeg ikke får problemer med å ta ut brødene etter at de er ferdigstekte.
Steg 7
Etterhev brødene i cirka 30-45 minutter på et lunt sted, under et klede. Forvarm ovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme.
Steg 8
Sett brødene nederst i stekovnen. Senk temperaturen til 220 grader og la de steke i cirka 35 minutter. Knips i brødet for å høre om de er ferdige (skal høres hule ut)
Steg 9
Ta ut de ferdigstekte brødene og velt de over på en rist. Avkjøles til de er helt kalde før de skjæres opp.