Vaniljeboller

Lages på: Mer enn 3 timer Nivå: Middels
Vaniljeboller med sukkertopping

For en tid tilbake laget jeg noen kjempegode vaniljeboller. Kort fortalt er dette boller laget av en søt grunndeig som jeg har fylt med vaniljekrem. Rett før servering penslet jeg de med bittelitt smør, og dyppet de i finkornet sukker. Disse ble utrolig gode.

Til forskjell fra den vanlige bolleoppskriften jeg bruker så er kardemommen i denne oppskriften byttet ut med litt vanilje. Når det gjelder fyllet så er det jo ingenting som slår hjemmelaget vaniljekrem, men tar du deg ikke bryet med å lage den fra bunnen av så går det også fint.

Vaniljeboller

5 fra 2 vurderinger
Type rett: Søt gjærbakstNivå: Middels
Antall

40

små
Tilberedning + heving

3

timer 
Steketid

12

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Søt gjærdeig
  • 600 gram 600 hvetemel

  • 90 gram 90 sukker

  • 1/2 stk 1/2 vaniljestang

  • 1/4 ts 1/4 salt

  • 1/2 pose 1/2 tørrgjær

  • 425 gram 425 melk

  • 100 gram 100 romtemperert smør

  • Fyll og dekor
  • 5 dl 5 vaniljekrem

  • Smeltet smør

  • Finkornet sukker

Fremgangsmåte

  • Ha mel, sukker, frøene fra en halv vaniljestang, salt og tørrgjær i en bolle. Tilsett kald melk og elt deigen i 15-20 minutter. Det beste resultatet får du om du bruker en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok.
  • Mot slutten av eltetiden tilsetter du smøret, delt opp i små terninger. Elt videre i cirka 3-5 minutter, til smøret er eltet godt inn i deigen. Deigen har skal være så elastisk at du kan dra en flik av deigen uten at den ryker, og du kan skape en hinne som du nesten kan se gjennom.Glutentest
  • Lekk et lokk over bollen og sett deigen til heving i cirka 1,5 time, eller til den har hevet seg til dobbel størrelse.
  • Skal du lage vaniljekremen selv, passer det å gjøre det idet deigen er satt på heving. Se oppskrift på vaniljekrem.
  • Ha den ferdighevede deigen over på et melet underlag. Kjevle den utover til et avlangt rektangel, på cirka 40 x 60 cm.
  • Bruk et glass eller en liten rund skål til å stikke ut sirkler av deigen. Bruk en teskje til å legge vaniljekrem i midten av sirkelen. Knip sammen deigkantene, slik at vaniljekremen er forsegles i midten av deigen, og du har helt tette skjøter. Unngå at det blir luftlommer inni.
  • Form deigen forsiktig til en rund bolle, og legg den i en muffinsform med skjøten ned. Gjenta prosessen for de andre bollene. Totalt fikk jeg rundt 40 vaniljeboller.
  • Sett muffinsformene på to stekebrett. Legg et klede over og la deigen etterheve i cirka 30 minutter. Sett stekeovnen på 200 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Stek vaniljebollene midt i ovnen i cirka 12-14 minutter. Følg med underveis, da ingen ovner er like. Bollene skal bli lett gyldne. Avkjøles på rist.
  • Før servering smelter du litt smør. Pensle toppen av vaniljebollene med smøret, og dypp de i en skål med sukker. Server og nyt!

Notater

  • Vaniljebollene kan også fryses ned, men bør ikke dyppes i sukker før du fryser de.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*