Vaniljekranser

Lages på: 30 minutter Nivå: Enkel
Vaniljekranser

Vaniljekrans en småkake laget av smør, sukker, egg, hvetemel, vanilje og eventuelt mandler, og er en dansk småkake fra midten av 1800-tallet. Blant dansker flest er visstnok vaniljekranser en av de mest populære småkakene til jul.

Det finnes flere oppskrifter på vaniljekranser, både med og uten mandler. I denne oppskriften har jeg ikke tilsatt mandler, men det er ikke noe i veien for å erstatte litt av hvetemelet med malte mandler eller mandelmel. Beregn i så fall 250 gram hvetemel og 60 gram mandelmel.

Glad i de gode gamle klassiske julekakene? Da kan jeg også anbefale å oppskriften på serinakaker, berlinerkranser, tørre vafler og sjakkhjerter.

Danske vaniljekranse

Vaniljekranser

5.0 fra 1 vurdering
Type rett: SmåkakeKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Porsjoner

1

porsjoner
Tilberedning

18

minutter
Koketid

12

minutter
Per porsjon

30

kranser
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 1 stk vaniljestang

  • 175 gram finkornet sukker

  • 200 gram romtemperert smør

  • 1 stk egg

  • 290 gram hvetemel

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 200 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene ved hjelp av en kniv. Ha dem sammen med sukkeret i en bakebolle. Gni gjerne frøene sammen med sukkeret, slik at det ikke bare blir en samlet klump.
  • Tilsett det romtempererte smøret og visp smøret og sukkeret noen minutter, til det er hvitt. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med påmontert k-spade om du har. Ha i egget og kjør maskinen videre til alt er godt blandet. Sikt i hvetemelet og kjør den forsiktig videre noen sekunder, til melet er godt blandet. Når hvetemelet er tilsatt gjelder det å jobbe minst mulig med deigen, for å unngå å aktivere glutenet i melet.
  • Ha halvparten av deigen over i en sprøytepose av stoff med påmontert stjernetyll. Sprøyt deigen utover i sirkler på et bakepapirkledd stekebrett. Sirklene skal ha en diameter på cirka 4-5 cm. Dersom deigen er litt for hard til å sprøyte utover er et godt tips å la sprøyteposen ligge i romtemperatur i 20-30 minutter først. Er deigen fortsatt for hard kan du bruke hendene til å forme kransene.
  • Stek vaniljekransene midt i ovnen i 10-14 minutter, til de er lett gyldne. Avkjøl kransene på en rist. Oppbevares i en tett kakeboks når de er helt avkjølte.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*