Vepsebol

Vepsebol og kokosmakroner

I år har jeg forsøkt meg på en helt ny julekake, nemlig vepsebol. Jeg forstår godt at disse småkakene er veldig populære blant mange. Vepsebol er en marengs tilsatt hakkede mandler og sjokolade. Utenpå er de knasende sprø, mens de er seige på innsiden.

Vepsebolene kan helt fint ligge 3-4 uker i en tett boks, men etter hvert vil den seige kjernen bli litt tørr. Derfor synes jeg de er aller best mens de enda er ganske ferske. Får du tak i sjokolade uten spor av gluten så er dette også en glutenfri julebakst.

Vepsebol

Andre julekaker med sjokolade, som gjerne ikke er tørre tvers gjennom:

Vepsebol

Vepsebol med mandel og sjokolade

Ingredienser

  • 2 eggehviter
  • 1 ts vaniljesukker
  • 125 gram finkornet sukker
  • 125 gram dronningsjokolade
  • 125 gram mandler

Fremgangsmåte

Steg 1
Sett stekeovnen på 180 °C, vanlig over- og undervarme.
Steg 2
Skill eggehvitene fra plommene. Ha eggehvitene i en ren og tørr bolle. Det er utrolig viktig at det ikke er fett i bollen, eller noen antydning til eggeplomme. Gni evenuelt en skive sitron på innsiden av bollen. Pisk eggehvitene i ganske rolig tempo til mykt skum. Skru så gradvis opp hastigheten. Dette gjør du for å få minst mulig bobler i skummet, som gjør marengsen mye mer stabil. Visp ikke så lenge at du får en nesten grynete masse.
Steg 3
Mens eggehvitene piskes kan du hakke mandler og sjokolade.
Steg 4
Vend sjokolade og mandler inn i de stivpiskede eggehvitene. Bruk to teskjeer til å sete topper av marengs utover et bakepapirkledd stekebrett.
Steg 5
Stek kakene midt i ovnen ved i cirka 10-14 minutter. Vepsebolene skal bli lett gylne og faste på utsiden. La de avkjøle litt på stekeplaten før du legger de over på en rist hvor de avkjøler helt. Oppbevar vepsebolene i tette kakebokser, med matpapir mellom lagene. Marengskakene er svært skjøre, så vær forsiktig.