
- Antall: 10-12 stk
- Tilberedning: 5 minutter
- Steke/Koke: 15 minutter
- Mengde: 4-5 personer
Eltefrie rundstykker med juice og linfrø
Det er kanskje å ta seg vann over hodet, men jeg tør påstå at dette må være verdens beste eltefrie rundstykker. Det er så klart veldig subjektivt, men i hvert fall etter min smak, og i tillegg er de grove.
I disse rundstykkene har jeg brukt en liten del rugmel, som jeg synes gir en veldig god smak på rundstykkene. Om du ikke har fullkornsmel (for eksempel fibramel), så kan du erstatte det med sammalt hvete (finmalt). Hvis du gjør det ville jeg kanskje erstattet cirka 50 gram av det sammalte melet med siktet hvetemel, siden de muligens kan bli litt løsere i konsistensen. I tillegg har jeg funnet ut at ved å tilsette en liten skvett juice når jeg setter deig så blir resultatet enda bedre. Som med annen eltefri bakst så rører du kjapt sammen deigen på noen minutter kvelden i forveien, så er det bare å bake ut og steke rundstykkene neste dag.
Flere andre oppskrifter på eltefri bakst:
Ingredienser
- Verdens beste eltefrie rundstykker
- Fullkornshvetemel - 200 gram
- Sammalt rugmel, finmalt - 100 gram
- Siktet hvetemel - 275 gram
- Linfrø - 50 gram
- Salt - 1 ts
- Tørrgjær - 1/2 ts
- Eple- eller appelsinjuice - 1 dl
- Vann - 4 dl
Fremgangsmåte
- Sett deigen. Bland mel, linfrø, tørrgjær og salt i en bolle. Ha i appelsinjuice og kaldt vann, og bland deigen kjapt sammen ved hjelp av en sleiv. Deigen skal være fast men lett klissete. Min erfaring er at den ofte blir litt løsere og mer klissete etter lang hevetid.
- Dekk til bollen med folie eller et lokk og la den stå og heve 10-12 timer på kjøkkenbenken.
- Utbaking. Tipp deigen over på et god melet underlag. Dra deigen utover til et rektangel. Strø på litt mel og brett hjørnene av deigen inn mot midten. Gjenta prosessen et par ganger, og du vil kjenne at deigen blir mye fastere i konsistensen. Dersom deigen fortsatt kjennes løs er det lurt å jobbe inn litt mer mel.
- Rull rundstykkedeigen ut til en pølse og del den opp i cirka 10 like store emner. Ha godt med mel på fingrene og ta deg gjerne tiden til å forme de til fine rundstykker, eller bruk en skje til å sette de direkte på et bakepapirkledd stekebrett.
- Legg et klede over rundstykkene og la de etterheve i 20-30 minutter. Sett ovnen på 220 grader vanlig over- og undervarme.
- Steking. Sett stekebrettet inn nest nederst i ovnen. Stek rundstykkene i cirka 13-15 minutter, til de er gjennomstekte og begynner å bli lett gyldne på undersiden.
- Avkjøl rundstykkene på rist.
Likte du oppskriften?
Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden eller tagg maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.