Verdens beste eltefrie rundstykker

Lages på: 12 timer Nivå: Enkel
Verdens beste eltefrie rundstykker

Det er kanskje å ta seg vann over hodet, men jeg tør påstå at dette må være verdens beste eltefrie rundstykker. Det er så klart veldig subjektivt, men i hvert fall etter min smak, og i tillegg er de grove.

I disse rundstykkene har jeg brukt en liten del rugmel, som jeg synes gir en veldig god smak på rundstykkene. Om du ikke har fullkornsmel (for eksempel fibramel), så kan du erstatte det med sammalt hvete (finmalt). Hvis du gjør det ville jeg kanskje erstattet cirka 50 gram av det sammalte melet med siktet hvetemel, siden de muligens kan bli litt løsere i konsistensen. I tillegg har jeg funnet ut at ved å tilsette en liten skvett juice når jeg setter deig så blir resultatet enda bedre. Som med annen eltefri bakst så rører du kjapt sammen deigen på noen minutter kvelden i forveien, så er det bare å bake ut og steke rundstykkene neste dag.

Flere andre oppskrifter på eltefri bakst:

Verdens beste rundstykker (eltefrie)

5 fra 4 vurderinger
Type rett Frokost, Lunsj, KveldsmatNivå: Enkel
Antall

10

rundstykker
Tilberedning

12

timer 
Steketid

15

minutter

Ingredienser

  • 200 gram fullkornshvetemel

  • 100 gram sammalt rugmel

  • 275 gram siktet hvetemel

  • 50 gram linfrø

  • 1 ts salt

  • 1/2 ts tørrgjær

  • 1 dl eple- eller appelsinjus

  • 4 dl vann

Fremgangsmåte

  • Sett deigen. Bland mel, linfrø, tørrgjær og salt i en bolle. Ha i appelsinjuice og kaldt vann, og bland deigen kjapt sammen ved hjelp av en sleiv. Deigen skal være fast men lett klissete. Min erfaring er at den ofte blir litt løsere og mer klissete etter lang hevetid.
  • Dekk til bollen med folie eller et lokk og la den stå og heve 10-12 timer på kjøkkenbenken.
  • Utbaking. Tipp deigen over på et god melet underlag. Dra deigen utover til et rektangel. Strø på litt mel og brett hjørnene av deigen inn mot midten. Gjenta prosessen et par ganger, og du vil kjenne at deigen blir mye fastere i konsistensen. Dersom deigen fortsatt kjennes løs er det lurt å jobbe inn litt mer mel.
  • Rull rundstykkedeigen ut til en pølse og del den opp i cirka 10 like store emner. Ha godt med mel på fingrene og ta deg gjerne tiden til å forme de til fine rundstykker, eller bruk en skje til å sette de direkte på et bakepapirkledd stekebrett.
  • Legg et klede over rundstykkene og la de etterheve i 20-30 minutter. Sett ovnen på 220 grader vanlig over- og undervarme.
  • Steking. Sett stekebrettet inn nest nederst i ovnen. Stek rundstykkene i cirka 13-15 minutter, til de er gjennomstekte og begynner å bli lett gyldne på undersiden. Avkjøl rundstykkene på rist.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

10 Kommentarer

  1. Cecilie

    Jeg kommenterer sjelden/aldri på blogger, men ville bare si at disse rundstykkene lever virkelig opp til overskriften “verdens beste”:-) Prøver ofte ut ulike nye oppskrifter på grovere bakst, men faller alltid tilbake på disse!
    Generelt har du veldig mange gode oppskrifter, særlig på grovere bakst (fant nettopp også en ny favorittoppskrift på ekstra grove brød på bloggen din).

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Cecilie,
      Tusen takk for utrolig hyggelig tilbakemelding! Det er akkurat slike tilbakemeldinger som motiverer meg til å fortsette å blogge. Jeg må innrømme at begge disse oppskriftene er blant mine egne favoritter. Ser nå at jeg bør ta noen nye og finere bilder av disse rundstykkene. Kanskje det blir et prosjekt i helgen 🙂
      Igjen, tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Dette gjorde virkelig dagen min!
      Rolf-Anders

    • Anita Aashildrød

      Hei.
      Har du laget disse uten juice? bare øke vannmengden tilsvarende. Er så sjeldent jeg har det i hus.

      Mvh Anita

      • Rolf-Anders Vollan

        Det går fint å erstatte juicen med vann. Tilsett gjerne 1/2-1 ss honning i deigen. Du kan jo også tilsette bittelitt sitronsaft (en spiseskje), siden juicen tilførte litt syre til deigen.
        Mvh Rolf-Anders

  2. Disse lager jeg 1-2 ganger hver eneste uke, ikke en frokost uten! Takk for en lettvint oppskrift som aldri slår feil. Har også trikset med ulike frø, krydder, melsorter og væskekombinasjoner – alltid saftige og gode rundstykker!

    • Rolf-Anders Vollan

      Oi, for en utrolig fin tilbakemelding å få! Disse rundstykkene er en favoritt her hjemme, så da er det ekstra hyggelig å høre at de også slår godt an hos andre 🙂

  3. Disse har blitt en favoritt her hjemme! Lager den ukentlig nå og den har gledet mange familiemedlemmer i løpet av sommeren! Eneste rundstykke-oppskriften jeg trenger for resten av livet 🙂

    • Rolf-Anders Vollan

      Oi, for et kompliment å få for en oppskrift! Utrolig hyggelig å høre at denne oppskriften falt i smak hos både deg og din familie nå i sommer 🙂

  4. Caroline Omberg

    Hva skjer om man ikke rekker etterheving…?

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei,
      Når man har trillet utover rundstykkene så har deigen mistet litt av luften. Etterhevingen gjør at rundstykkene får hevet litt før de går i ovnen, og vil gjøre baksten litt luftigere. Det går nok fint om du ikke etterhever, men du kan få litt mer kompakte rundstykker enn hva du ville gjort med etterheving.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*