Verdens beste kvæfjordkake

Lages på: Mer enn 2 timer Nivå: Enkel
Verdens beste Kvæfjordkake

Verdens beste (kvæfjordkake) går for å være norges nasjonalkake, og er ofte å finne på kakebord ved tilstelninger som dåp, konfirmasjon, bryllup, bursdager og 17. mai. Kaken består av en kakebunn med marengs og mandler oppå, som legges i to lag med vaniljekrem mellom. Noen synes det er godt med noen romdråper i kremen, andre liker friske bær sammen med fyllet, mens noen liker den helt enkel.

Det som kan være mest utfordrende med denne kaken er å lage marengsen. Et bittelite snev av fett og smuss i eggehvitene, er nok til at marengsen ikke blir vellykket. Husk derfor at du må ha helt rene kjøkkenredskaper og ikke ha det minste spor av eggeplomme i eggehvitene når du går i gang. Et godt tips er å gni bollen og vispen med sitron eller lime, som kan bidra til å løse opp eventuelle fettrester som måtte henge igjen. Se også tips for å lykkes med marengsen. Og du, selv om en hjemmelaget vaniljekrem smaker aller best i kaker, er det ikke noe i veien for å kjøpe en ferdig variant dersom tiden ikke strekker til.

Ekstra eggehviter? Da kan du lage pikekyss. Disse er fine å pynte kaker med, eller lag en eton mess med smash .

Håper du ble inspirert!

Verdens beste - Kvæfjordkake

Verdens beste – kvæfjordkake

5.0 fra 1 vurdering
Type rett: KakeKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Antall

1

kake
Tilberedning

30

minutter
Steketid

35

minutter
Avkjøling

1

time 

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Kakebunn
  • 100 gram romtemperert smør

  • 100 gram finkornet sukker

  • 4 stk romtempererte eggeplommer

  • 100 gram siktet hvetemel

  • 1 ts bakepulver

  • 3 ss melk

  • Marengs
  • 4 stk romtempererte eggehviter

  • 160 gram finkornet sukker

  • 75 gram mandelflak eller hakkede mandler

  • Vaniljekrem
  • 2,5 dl kremfløte

  • 2,5 dl melk

  • 100 gram sukker

  • 1 stk vaniljestang

  • 35 gram maisenna

  • 4 stk eggeplommer

  • Krem
  • 3 dl kremfløte

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 160 grader, varmluft.
  • Gå i gang med kakebunnen. Visp smøret og sukkeret lyst og luftig. Smøret skal ha en kremete konsistens. Skrap ned av sidene i bollen underveis ved behov.
  • Visp inn eggeplommene, én etter én plomme. Visp godt mellom hver eggeplomme. Sikt deretter inn hvetemelet og bakepulveret, vekselsvis med melken. Fordel røren utover et bakepapirkledd stekebrett. Stopp et par cm innenfor hver av kantene på stekebrettet.
  • Lag marengsen. Som nevnt i innledningen er det utrolig viktig at det ikke er det minste spor av eggeplommer i eggehvitene, og at kjøkkenustyret du bruker er uten smuss. Visp eggehvitene til myke topper, på middels hastighet. Øk tempet og tilsett litt av sukkeret. Fortsett å vispe mens du gradvis tilsetter resten av sukkeret.
  • Fortsett å vispe marengsen til den er blank og stiv, og uten sukkerkorn. Det er også viktig at du ikke visper eggehvitene for lenge, da vil den oppleves som tørr og knudrete.
  • Fordel marengsen jevnt utover kakebunnen på stekebrettet. Dryss over mandelflakene.
  • Steking. Stek kaken midt i ovnen i 30-40 minutter. Husk at steketiden vil variere fra ovn til ovn, så følg med underveis. Tar du ut kaken for tidlig vil marengsen falle sammen, blir den mørk oppå kan du sette den lengre ned i stekeovnen. La kaken avkjøle seg helt i formen.
  • Lag vaniljekremen. Mens kaken står i ovnen lager du klar vaniljekremen. Bruk denne fremgangsmåten på vaniljekrem. Det er noen små justeringer på mengden sukker og vaniljestang, ellers er oppskriften lik. Dekk til vaniljekremen med en plastfolie (legg den nedpå kremen), og sett kremen kjølig.
  • Montering. Skjær kaken i to like på tvers, slik at du har to like store halvdeler. Legg den ene halvdelen med marengsen ned på et serveringsfat.
  • Visp vaniljekremen for å få den myk og uten eventuelle klumper. Visp kremfløten til myk krem og bland den med vaniljekremen. Er kremen litt for rennende kan du forsiktig vispe kremen videre, men pass på at du ikke pisker kremen for mye.
  • Fordel kremen utover kakebunnen som ligger på serveringsfatet. Du kan også legge på noen friske og oppskårede jordbær vaniljekremen, om du ønsker. Legg på den andre kakebunnen, med marengsen vendt opp. På den måten vil ikke marengsen ha mye direkte kontakt med kremen, og vil derfor derfor være sprø lengst mulig.
  • Sett verdens beste kjølig frem til servering. For en sprøest mulig marengs bør kaken monteres samme dag som den skal serveres, men kan også oppbevares et par dager i kjøleskap (med noe mykere marengs)

Notater

  • Visste du at verdens beste også kan fryses ned. Marengsen blir naturlig nok ikke like sprø, men jeg synes den er veldig god når den er halvtint.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*