Verdens beste i rund form

Lages på: Mer enn 2 timer Nivå: Middels
Rund kvæfjordkake

Verdens beste (Kvæfjordkake) er en kake med av marengs, vaniljekrem og mandler, og ble i 2002 kåret til Norges nasjonalkake.

Siden vi kun er to stykker, og jeg synes kaken smaker aller best som fersk, så har jeg denne gangen laget en mindre variant, i springform. Perfekt for mindre samlinger. For å gjøre den litt friskere og fargefull har jeg pyntet den med både jordbær og blåbær. Det er ikke noe i veien med å utelate bærene om du ønsker en variant nærmere originalen.

Andre kaker med marengs:

Kaken laget jeg i to små springformer, med en diameter på 19 cm. Stek eventuelt en bunn av gangen dersom du ikke har to like store springformer. Har du ikke en så liten springform har jeg også beregnet ingredienser for en springform på 22-24 cm i diameter, se under oppskriften.

Verdens beste (Kvæfjordkake) i rund form

0 fra 0 vurderinger
Størrelse

1

springform (19 cm)
Tilberedning

1

time 
Steketid

30

minutter
Hviletid

1

time 

Ingredienser

  • Kakebunn
  • 60 gram romtemperert smør

  • 60 gram sukker

  • 2 stk eggeplommer

  • 60 gram hvetemel

  • 1/2 ts bakepulver

  • 3 ss melk

  • Marengs
  • 2 stk eggehviter

  • 80 gram sukker

  • 1 neve mandler eller mandelflak

  • Fyll
  • 1,5 dl vaniljekrem (oppskrift under)

  • 1,5 dl kremfløte

  • Vaniljekrem (eggekrem)
  • 1,5 dl melk og fløte (halvt om halvt)

  • 1/4 stk vaniljestang

  • 35 gram sukker

  • 10 gram maizena

  • 2 stk eggeplommer

Fremgangsmåte

  • Skru på ovnen. Skru ovnen på 160 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Lag vaniljekrem(eggekrem). Ha melk og fløte i en kasserolle. Del vaniljestangen i to, skrap ut frøene, og ha både frø og vaniljestang i melken og kok opp. Trekk melken av varmen og la den stå i 5-10 minutter.
  • Skill eggeplommene fra eggehvitene. Eggehvitene får du bruk for i marengsen så sett de til side. Visp eggeplommer, sukker og maizena sammen i en bolle. Siden melken har avkjølt litt kan du forsiktig helle melken i eggeblandingen mens du visper. Ha så alt sammen tilbake i kasserollen og fjern vaniljestangen.
  • Varm opp det som skal bli vaniljekrem forsiktig opp, under stadig omrøring. Du vil se at den vil bli tykkere. Jeg lar den ikke koke, for da kan den sprekke (så følg med), men nok til at den har blitt tykk og ikke har konsistensen etter maisstivelsen. Avkjøl vaniljekremen.
  • Lag kakebunnen. Pisk romtemperert smør og finkornet sukker til luftig smørkrem. Skill eggeplommer fra eggehviter også her. Fikk du hint av eggeplommer i eggehvitene da du skilte forrige gang, så kan du bruke disse eggehvitene i marengsen istedenfor. Tilsett en eggeplomme av gangen i smørkremen, mens du visper godt. Sikt så i mel og bakepulver, ha i melken, og vend det sammen.
  • Kle bunnen av to springformer med bakepapir. Springformene mine hadde en diameter på 19 cm. Fordel kakerøren utover.Sukkerbunn - verdens beste
  • Lag marengs. Pass på at utstyret du skal bruke til å vispe marengs er rent og helt uten spor av fett. Gni gjerne en sitron over bollen, da syren vil løse opp eventuelle fettpartikler. Visp eggehvitene på medium hastighet til det begynner å danne seg myke topper. Skru opp hastigheten, og ha i sukkeret, bare litt av gangen. Fortsett å vispe mens du gradvis tilsett mer av sukkeret. Når du har tilsatt alt sukkeret fortsetter du å vispe til at marengsen er stiv og helt uten sukkerkorn. Les også tips for å lykkes med marengsen.
  • Fordel marengs på toppen av de to kakebunnen. Jeg brukte en kakesprøyte, men vil nok neste gang ikke ta meg bryet med det. Strø over skiver av mandler, eller hakkede mandler. Verdens beste klar for ovnen
  • Stek kakene midt i ovnen i cirka 30 minutter. Følg med underveis. Avkjøl bunnene helt, og i springformene.
  • Lag klar vaniljekremen. Visp den avkjølte vaniljekremen kjapt sammen for å unngå klumper og en jevn konsistens. Visp fløten halvveis til krem, han i vaniljekremen og visp forsiktig videre til du har myk krem. Dette tar kort tid.
  • Montering rett før servering. Løsne kakebunnene fra springformene. Legg den ene bunnen med margengsen ned på et serveringsfat. Fordel vaniljekremen utover vaniljekremen, og legg den andre bunnen oppå, med margensen opp. Altså begge kakebunnene skal være inn mot kremen, slik, så unngår du en “soggy” marengs, og kaken kan stå lengre. Pynt toppen av kaken med ferske jordbær og blåbær, og eventuelt noen spiselige blomster. Kvæfjordkaken er klar for fest!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Oppskrift for springform på 24 cm i diameter:

Bunn
100 gram romtemperert smør
100 gram sukker
4 stk eggeplommer
100 gram hvetemel
1 ts bakepulver
4 ss melk
Marengs
4 stk eggehviter
130 gram sukker
1 stor neve mandler eller mandelflak
Fyll
Vaniljekrem (oppskrift under)
2,5 dl kremfløte
Vaniljekrem (eggekrem)
2,5 dl melk og fløte (halvt om halvt)
1/2 stk vaniljestang
60 gram sukker
15 gram maizena
3 stk eggeplommer

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*