Helstekt ytrefilet med deilig sjampinjongsaus

Lages på: 1 time Nivå: Enkel
Biff med soppsaus

Jubelen nærmest står i taket hos oss når jeg proklamerer at biff står på menyen. En saftig ytrefilet av storfe, servert med hjemmelaget sjampinjongsaus, en enkel salat og ris. Egentlig en svært enkel helgemiddag, men på tross av det så hører det til sjeldenhetene til at det blir servert hos oss. Og det skyldes ikke det at jeg ikke er glad en god biff, men heller det at jeg bestandig har så mange andre middagsplaner når helgen kommer.

Synes du biffen fort blir tørr, hard og seig? Her er noen tips:

  • Visste du at biffen modnes i butikken? Velg en biff som nærmer seg siste forbruksdato, og med god marmorering.
  • La biffen ligge i romtemperatur i minimum 30 minutter før du steker den. Da kreves det mindre varme for å få den gjennomstekt, og du kan enklere unngå at den er tørrstekt ytterst før kjernen har nådd ønskelig temperatur. Krydre gjerne biffen mens den tempereres, så få de satt litt smak på kjøttet
  • Pass på at  biffen er like tykk. Dersom den har en ujevn  tykkelse så blir den også ujevnt stekt.
  • Stek biffen først på høy varme på begge sidene til du har fått en fin stekeskorpe (cirka 1 minutt på hver side)
  • Legg biffen over i en ildfastform, og etterstek den på cirka 125 grader til den har fått en kjernetemperatur på 54-60 grader. Kjernetemperaturen avhenger av hvor rød du vil ha den inni. Husk at kjernetemperaturen ofte stiger noen grader etter at du tar biffen ut av ovnen.
  • La biffen ligge i minimum 15 minutter etter at den er tatt ut av ovnen. Er kjøttstykket stort bør du vente lengre. Årsaken til dette er at kjøttkraften er samlet i midten av kjøttstykket idet biffen er varm. Skjærer du da i den med en kniv vil denne kraften renne ut.

Biff servert med soppsaus

Til ytrefileten serverte jeg en hjemmelaget sjampinjongsaus. Soppsaus har bestandig vært en favoritt når det gjelder saus. Ja faktisk så var jeg en av få unger som elsket sopp når jeg var liten. Kanskje det skyldes at sopp er full av god umami?

Er du ikke så glad i soppsaus kan du også ta en titt på denne oppskriften på béarnaisesaus.

Mat du blir glad av - banner

Ytrefilet servert med sjampinjongsaus

0.0 fra 0 vurderinger
Type rett: MiddagNivå: Enkel
Porsjoner

4

porsjoner
Toalt

1

time 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Cirka 500 gram ytrefilet av storfe

  • Salt og pepper

  • Sjampinjongsaus
  • 200 gram sjampinjonger

  • 1 fedd hvitløk

  • 1 ss smør

  • 1,5 dl kremfløte

  • 1,5 dl melk

  • 1,5 ts maizena

  • 2 ts soyasaus

  • 1/2 ts salt

  • 1/4 ts pepper

  • Tilbehør
  • Ris

  • 1/2 crispisalat

  • Cherrytomater

Fremgangsmåte

  • Krydre biffen med salt og pepper, og la den ligge på kjøkkenbenken i minimum en halvtime før du steker den.
  • Kok ris etter anvisning på pakken.
  • Forvarm stekovnen til 125 grader. Jeg foretrekker å bruke lav varme på stekovnen, slik at den blir jevnt stekt.
  • Stek biffen i litt olje i en varm panne, 1 minutt på hver side. Olje tåler høyere temperaturer enn smør. Legg ytrefileten over i en ildfastform, sett inn et steketermometer og sett den i ovnen. La biffen stå i ovnen til den har fått en kjernetemperatur på rundt 55-60 grader, avhengig av hvor stekt du vil ha den. La biffen hvile i 15-25 minutter før du skjærer i den.
  • Sjampinjongsaus kan lages mens biffen står i ovnen. Børst soppen og del den opp i tynne skiver. Finhakk hvitløken. Fres sopp og hvitløk i smør til den er myk og begynner å bli gyllen. Tilsett kremfløte, melk, og soyasaus og kok opp. Spe på med litt maizena utblandet i litt kald melk, til du har fått en passe tykk saus. La soppsausen koke i 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper.
  • Lag en enkel grønn salat som du kan servere til biffen.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*