
Jubelen nærmest står i taket hos oss når jeg proklamerer at biff står på menyen. En saftig ytrefilet av storfe, servert med hjemmelaget sjampinjongsaus, en enkel salat og ris. Egentlig en svært enkel helgemiddag, men på tross av det så hører det til sjeldenhetene til at det blir servert hos oss. Og det skyldes ikke det at jeg ikke er glad en god biff, men heller det at jeg bestandig har så mange andre middagsplaner når helgen kommer.
Synes du biffen fort blir tørr, hard og seig? Her er noen tips:
- Visste du at biffen modnes i butikken? Velg en biff som nærmer seg siste forbruksdato, og med god marmorering.
- La biffen ligge i romtemperatur i minimum 30 minutter før du steker den. Da kreves det mindre varme for å få den gjennomstekt, og du kan enklere unngå at den er tørrstekt ytterst før kjernen har nådd ønskelig temperatur. Krydre gjerne biffen mens den tempereres, så få de satt litt smak på kjøttet
- Pass på at biffen er like tykk. Dersom den har en ujevn tykkelse så blir den også ujevnt stekt.
- Stek biffen først på høy varme på begge sidene til du har fått en fin stekeskorpe (cirka 1 minutt på hver side)
- Legg biffen over i en ildfastform, og etterstek den på cirka 125 grader til den har fått en kjernetemperatur på 54-60 grader. Kjernetemperaturen avhenger av hvor rød du vil ha den inni. Husk at kjernetemperaturen ofte stiger noen grader etter at du tar biffen ut av ovnen.
- La biffen ligge i minimum 15 minutter etter at den er tatt ut av ovnen. Er kjøttstykket stort bør du vente lengre. Årsaken til dette er at kjøttkraften er samlet i midten av kjøttstykket idet biffen er varm. Skjærer du da i den med en kniv vil denne kraften renne ut.
Til ytrefileten serverte jeg en hjemmelaget sjampinjongsaus. Soppsaus har bestandig vært en favoritt når det gjelder saus. Ja faktisk så var jeg en av få unger som elsket sopp når jeg var liten. Kanskje det skyldes at sopp er full av god umami?
Er du ikke så glad i soppsaus kan du også ta en titt på denne oppskriften på béarnaisesaus.