I går var det søndag, og som vanlig så bakte jeg grovbrød. Jeg er utrolig glad tradisjonell grov gjærbakst, og de siste årene tror jeg at jeg kan telle på én hånd antall de gangene vi har kjøpt brød på butikken. Ikke det at det er noe galt i å kjøpe brød altså, men når man først begynner å bake brødene selv så blir liksom ikke butikkbrød det samme. Jeg baker gjerne 3 brød av gangen, og fryser ned de ekstra brødene.
Ofte bruker jeg en del ulike frø og korn når jeg baker brød, men brødene i går var svært tradisjonelle og uten hele frø og korn. Grovbrødene bestod av 20% rugmel og litt havrekli, som jeg synes setter en ekstra god smak på baksten. Ser du på ingredienslisten så ser du kanskje en litt merkelig ingrediens, nemlig eddik! Årsaken er rett og slett at dersom man har mye rugmel i deigen så trenger den ekstra syre, for å kunne binde vannet. Jeg lover deg at en så liten andel eddik ikke setter smak, og du kan også bruke sitron, appelsinjuice eller lignende. Bruker du appelsinjuice kan erstatte 1 dl av vannet med juice.
Glad i grovbrød du også? Her er noen flere brødoppskrifter fra bloggen:
Du kan også se en rekke andre oppskrifter på samlesiden for brød.
Utrolig gode brød. Luftige og saftige. Tusen takk for supre oppskrifter.
Så hyggelig å høre at brødoppskriften falt i smak. Tusen takk for fin tilbakemelding 🙂