Grovbrød med rug

Lages på: Mer enn 3 timer Nivå: Middels
Grovbrød med rug

I går var det søndag, og som vanlig så bakte jeg grovbrød. Jeg er utrolig glad tradisjonell grov gjærbakst, og de siste årene tror jeg at jeg kan telle på én hånd antall de gangene vi har kjøpt brød på butikken. Ikke det at det er noe galt i å kjøpe brød altså, men når man først begynner å bake brødene selv så blir liksom ikke butikkbrød det samme. Jeg baker gjerne 3 brød av gangen, og fryser ned de ekstra brødene.

Ofte bruker jeg en del ulike frø og korn når jeg baker brød, men brødene i går var svært tradisjonelle og uten hele frø og korn. Grovbrødene bestod av 20% rugmel og litt havrekli, som jeg synes setter en ekstra god smak på baksten. Ser du på ingredienslisten så ser du kanskje en litt merkelig ingrediens, nemlig eddik! Årsaken er rett og slett at dersom man har mye rugmel i deigen så trenger den ekstra syre, for å kunne binde vannet. Jeg lover deg at en så liten andel eddik ikke setter smak, og du kan også bruke sitron, appelsinjuice eller lignende. Bruker du appelsinjuice kan erstatte 1 dl av vannet med juice.

Tradisjonelle grovbrød

Glad i grovbrød du også? Her er noen flere brødoppskrifter fra bloggen:

Du kan også se en rekke andre oppskrifter på samlesiden for brød.

Grovbrød med rug

4.5 fra 24 vurderinger
Type rett: GjærbakstNivå: Middels
Antall

3

brød
Tilberedning + heving

2

timer 

30

minutter
Steketid

40

minutter
Bløtlegging

30

minutter

Dette er en oppskrift på saftige og gode grovbrød uten både frø og hele korn. Nydelige brød som passer for hele familien.

Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Bløtlegges
  • 300 gram sammalt rug, finmalt

  • 100 gram havrekli

  • 700 gram vann

  • Hoveddeig
  • 600 gram hvetemel

  • 500 gram fullkornshvetemel eller sammalt hvete (finmalt)

  • 2 ts salt

  • 2/3 pose tørrgjær

  • 350 gram vann

  • 2 korker klar eddik (7%)

  • 1/2 ss mørk sirup

  • 1 stk egg

  • 3 ss olje

Fremgangsmåte

  • Bløtlegg rugmel og havrekli i kaldt vann. La det gjerne stå 30 minutter eller mer. Du kan også gjøre bløtleggingen over natten om du ønsker.
  • Når mel og kli har bløtlagt tilstrekkelig går du i gang med å sette deigen. Ha det bløtlagte melet og kliet over i en bakstbolle (ta med all væsken også). Tilsett hvetemel, fullkorn-/sammalt hvetemel, salt, tørrgjær, kaldt vann, eddik, mørk sirup og egg. Elt deigen i 15-20 minutter på lav hastighet i en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Kjøkkenmaskinen gjør at temperaturen i deigen vil øke med cirka 1 grad i minuttet, og du behøver derfor ikke bruke varmt vann når du baker.
  • Når deigen har eltet de 15-20 minuttene tilsetter du oljen, og elter videre i 5-10 minutter. Du vil kanskje merke at deigen blir litt løsere og forhåpentlig mer elastisk nå. Deigen skal ha en tyggegummilignende konsistens når den har eltet tilstrekkelig.
  • Dekk til bollen og la deigen heve i 1-1,5 time, til den har cirka doblet seg i størrelse.
  • Ha så deigen over på et godt melet underlag. Stram opp deigen ved strekke den utover til et rektangel, for så å folde hjørnene inn mot midten (som en konvolutt). Ha på mer mel dersom det er nødvendig.
  • Del deigen opp i tre like store deler. Hvert deigemne formes til avlange pølser som legges over i brødformer. Bruk bakepapir om du ikke har non-stick brødformer. Brødformene mine rommer 2 liter, men du kan også bruke former som rommer 1,5 liter.
  • Dekk til brødformene og sett brødene til etterheving i rundt 45 minutter. Dusj gjerne brødene med litt kaldt vann for å holde de fuktige. Sett ovnen på 240 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Snitt brødene med en brødkniv eller skalpell. Dette gjør du for å kontrollere hevingen som skjer i ovnen. Sett brødformene nederst i ovnen, og ned temperaturen til 210 grader. La brødene steke i 35-40 minutter (jeg trenger 37 minutter i min ovn). For å sjekke om brødet er ferdig kan du ta et av brødene ut av formen og knipse det på undersiden. Brødene er ferdigstekte om du hører en hul lyd, ellers trenger de noen flere minutter i ovnen.
  • Ta de ferdigstekte brødene ut av brødformene idet de er nystekte, og legg de over på rist. La de avkjøle til de er kalde tvers gjennom, før de legges i brødpose og eventuelt fryses ned. Håper denne oppskriften på grovbrød med rugmel faller i smak!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

2 Kommentarer

  1. Eva Kosther

    Utrolig gode brød. Luftige og saftige. Tusen takk for supre oppskrifter.

    • Rolf-Anders Vollan

      Så hyggelig å høre at brødoppskriften falt i smak. Tusen takk for fin tilbakemelding 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*