Slik blir mattrendene i 2018

Er du nysgjerrig på hva som blir mattrendene i 2018? Whole Food Market slapp for noen uker siden den årlige listen over hva de mener vil bli de kommende mattrendene. Listen er utarbeidet av deres ekspertpanel, og skal vi tro deres spådommer så vil følgende mattrender prege 2018:

 

Blomster

Å bruke blomster til å dekorere kaker og annen bakst er slett ikke noe nytt, men skal vi tro ekspertene så vil bruken av blomster bokstavelig blomstre det neste året. Alt fra å bruke hele blomster og kronblader i matlagingen, til spennende drinker og snacks med smak av blomster. Er du klar for drikker som lavendel-latte eller en coctail med smak av rose?

Lavendel
Lavendel – Kilde: Pixabay

 

Superpulver

Pulver kan være en enkel måte å lure i seg både proteiner og næringsstoffer på. Skal vi tro ekspertene så blir matcha, kakao, maca, og ulike urter og røtter i pulverform svært vanlig å finne å smoothier, drikker og barer i 2018.

Sjokolademilkshake med banan
Sjokolademilkshake med banan

 

Sopp

I år har det virkelig vært sopp-interesse i norge, og aldri før har så mange meldt seg på kurs for å bli soppsakkyndig. Til neste år blir det også mer vanlig med sopp i pulverform, og da gjerne av litt mer spennende sopptyper enn de vi kjenner til i dag. Pulveret kan enten brukes som tilsetning i mat for å oppnå umami-effekten, eller også i kakao, te, kaffe og andre leskende drikker, både med og uten kullsyre.

 

Taco

Hvis denne trenden slår an, så blir det tacofredag potensielt litt oftere enn bare på fredager. Taco skal ikke lengre bare spises i tacoskjell eller lefse, eller bare til middag. I 2018 tror man at man får taco i alle mulige slags varianter, og til alle mulige tider. Et eksempel vil kunne være taco hvor lefsen/skjellet er byttet ut med et litt stort salatblad. Se oppskrift på sunn taco i salatskåler.

Sunn hverdagstaco i salatskåler
Sunn hverdagstaco i salatskåler

 

Åpenhet

Å vite hvor maten kommer fra er ikke lengre nok. Nå ønsker forbrukerne å vite mye mer om vilkårene til matvarene de kjøper, og gjerne hele løpet fra produksjon og ut til butikkhyllen. Det vil også bli høyere fokus på om matvaren har blitt genmodifisert, fair trade sertfiseringer mm.

 

Planteprodukter

Vegetarretter har vært i vinden de siste årene, og det ser på ingen måte ut til at det er en trend som går over til neste år. Plantebaserte retter kommer også i 2018 til å være veldig populært, og nå er det gjort teknologiske fremstøt som vil gjøre meatish-retter enda mer naturtro. Forbered deg på “blodige” vegetarburgere!

Midtøsten

Shakshuka
Shakshuka

Du har kanskje hørt om falafel, eller fått med deg de mange variantene av hummus som har florert rundt i ulike matblogger (her er en oppskrift på hummus fra i fjor)? I følge Whole Foods så vil flere spennende retter fra Midtøsten gjøre sitt inntog i vesten og bli mer vanlig enn det er i dag. Særlig retter fra det persiske, syriske, libanesiske, israelske og marokkanske kjøkken kan vi regne med å se mye mer av i året som kommer. Ta gjerne en titt på denne oppskriften på shakshuka, en deilig marrokansk rett som jeg la ut på bloggen litt tidligere i år. Ellers kan jeg anbefale bloggen til Vidar Bergum, Et kjøkken i Istanbul. Her er det utrolig mange inspirerende retter.

 

Puffet og poppet snacks

Da er det ikke bare snakk om at popcorn og puffet ris er i vinden igjen. Ny teknologi gjør det nemlig mulig å puffe/poppe/tørke alt mulig. Det har vel allerede kommet en god del til norske butikker om jeg ikke tar feil.

 

Matsvinn

Matsvinn har jo hatt en del fokus her i Norge en god stund allerede, og det ser ut som at dette får enda mer fokus til neste år. Vi skal ikke bare unngå å kaste mat, men også vil det være økt fokus på at hele produktet brukes, gjelder både animalske og vegetariske produkter. For planter kan det eksempelvis være at man både bruker stengler og blader (dersom de er spiselige).

 

Boblende nyheter

Whole Foods tror at kullsyreholdig vann, gjerne med smak, kommer til å være en trend til neste år. Jeg mener at dette er en allerede har vært populært her i Norge temmelig lenge, sammenlignet med eksempelvis USA, men dersom dette medfører til at vi drikker enda mer vann så er jo det bare flott.

 

Kilder:

http://media.wholefoodsmarket.com/news/whole-foods-market-reveals-top-food-trends-for-2018

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*