Tips for å lykkes med marengsen

Pikekyss

Vi er straks på vei inn i en måned fylt med sommerlige kaker og bakst, og svært mange av dere har kanskje plan om å lage marengs, til pavlova, verdens beste eller kanskje pikekyss.

Det er mange ting som kan gå galt når man skal lage marengs, og jeg tenkte derfor å dele noen av mine tips for å lykkes med marengsen.

Rent utstyr

Når man skal lage marengs er det utrolig viktig å bruke rent utstyr, både bolle og visp. Et minste spor av fett i eggehvitene, og du vil få store problemer med å vispe eggehvitene stive eller at marengsen faller sammen. Bruk gjerne en bolle av stål eller glass, siden de er enklere å holde rene enn plast. Et triks jeg ofte bruker er å gni bollen med en sitronskive. Syren vil nøytralisere fettet på bollen, i tillegg til at den hjelper å danne skum.

Romtempererte egg

Bruk gjerne romtemperte eggehviter når du skal piske marengsen. Romtempererte eggehviter gir luftigere marengs. Eggene kan ligge flere dager på kjøkkenbenken, så ikke tenk på det. Om du skulle være så uheldig å glemme det så er et triks å legge eggene i litt lunkent vann først. Det er ikke lange tiden som skal til før de er temperterte.

Skill ett og ett egg av gangen

Det er fort gjort å tenke at å skille egg er jo ikke noe problem, så hvorfor ikke skille eggene rett over bollen. Jeg har tenkt det samme selv, gjentatte ganger, men før du vet ordet av det så punkterer du eggeplommen. Fett er din verste fiende når det gjelder marengs, og den minste antydning til eggeplomme i hvitene vil gjøre at resultatet ikke blir bra. Skill derfor plomme fra egget over en egen skål, og hell eggehviten sammen med resten av hvitene etter hvert. Et annet godt tips når det kommer til å skille egg er å kakke eggene mot en flat flate. Altså ikke kakk eggene mot en kant eller mot kanten på bollen. Da er det fort gjort å punktere eggeplommen.

Slik visper du

Når du skal lage marengs så er det best å bruke en kjøkkenmaskin. Start med å vispe eggehvitene på middels hastighet, til det danner seg myke topper. Først da tilsetter du sukkeret, men bare litt av gangen. Skru opp hastigheten og fortsett og visp mens du gradvis tilsetter resten av sukkeret. Bruk gjerne finkornet sukker. Marengsen skal være helt uten sukkerkorn når den er ferdig vispet. Skal du lage pavlova tilsettes også eddik, maizena og eventuelt vaniljesukker til slutt.

Er det rester av sukker igjen risikerer du at marengsen “svetter” underveis i stekingen. Marengsen skal være så stiv at du kan snu bollen opp ned uten at den faller ut.

Marengs

Steking og oppbevaring

Når jeg lager pavlova pleier jeg å forvarme ovnen til 120 grader. Deretter skrur jeg ned temperaturen til 100 grader idet jeg setter den inn. Min erfaring er at marengsen ikke blir så gul i fargen da. Steketiden kan variere fra 1-2 timer, avhengig av hva du lager (størrelsen). Ikke fall for fristelsen om å åpne stekovnsdøren underveis, i hvert fall ikke den første timen.

Når marengsen har stekt ferdig skrur du av ovnen, og lar den stå i ovnen til den er helt avkjølt.

Minipavlova

Oppskrifter med marengs

Stikkord

2 Kommentarer

 1. Solfrid Fossholt Homble

  Mange fine tips og.oppskrifter. Har et spørsmål ifht tips – Lager Verdensbeste (Kvefjorkake) i min tidligere ovn fikk jeg så fin marengs, men ikke i den nye. Settes inn i ovnen høy og flott. Bruker samme oppskrift som tidligere. Faller sammen. Hva gjør jeg feil? Hvilke varme bør jeg bruke – vanig over- og under varme?

  • Rolf-Anders Vollan

   Hei,
   Det er ikke godt å si hva som har gått galt her. Det kan jeg kan tenke meg er at du kanskje har overpisket marengsen, eller at det muligens har sittet litt fett igjen på kjøkkenredskapene du brukte. Gni gjerne bollen og kjøkkenredskapene med et rent papir fuktet med hvitvinseddik eller sitronsaft.
   Håper du finner ut av det, for verdens beste er jo så godt 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*