I sommer tok jeg med en liten avlegger av surdeigsstarteren min, til mamma, da vi dro en tur hjem til Nord-Norge. Deler av denne ble til noen nydelige pizzaer, á la denne med pepperoni og spanske kjøttboller og denne parmaskinke, og vil forhåpentligvis leve videre hjemme hos mamma og pappa. Det er litt av det som er så morsomt med surdeig. Man kan har surdeigskulturer som går fra generasjon til generasjon, og man kan når som helst lage avleggere som man kan dele med andre som også har interessen.

Å pleie bakteriekulturen kan ofte virke litt komplisert for en som ikke har gjort det før. Etter å ha forklart mamma rutinene rundt matingen, så tenkte jeg at jeg like godt kunne lage et lite innlegg kunne være til hjelp også for andre som skal i gang med surdeig. Dette er fremgangsmåten jeg selv følger når jeg skal pleie surdeigsstarteren min. Selv om jeg har holdt liv i surdeigen min helt siden februar måned, så betrakter jeg meg selv fortsatt på amatørstadiet når det gjelder surdeigsbakst. Håper uansett at mine tips kan være til hjelp for deg som kanskje har vært så heldig og har arvet en surdeigsstarter, eller som rett og slett er usikker på hvordan du skal holde liv i bakteriekulturen du har dyrket frem.

Slik pleier du surdeigen

Surdeigen kan oppbevares på  kjøkkenbenken eller i kjøleskapet. På kjøkkenbenken må du regne med å måtte mate den hver dag, mens i kjøleskapet holder det å mate den hver 7-10 dager. Jo tykkere du lager kulturen, jo lengre kan den stå mellom hver mating. En kompis av meg sier han har ventet ca 14 dager mellom hver mating, men det har jeg ikke testet selv siden jeg baker stort sett hver uke.

  1. Ha 5 spiseskjeer økologisk sammalt speltmel i en ren bolle, og bland inn kaldt vann til at du har fått en veldig tykk pannekakerørekonsistens/røre. Skal du bake flere brød på en gang er det ikke noe i veien for å doble mengden surdeigsstarter og mel.

    Siden jeg har en grov surdeiggstarter basert på speltmel, så benytter jeg økologisk sammalt speltmel. Har du en surdeigsstarter av en annen meltype bruker du økologisk mel av samme sort som du har starter.

  2. Bland inn ca 2 spiseskjeer av surdeigsstarteren og ha den i en krukke med et løst lokk over. Jeg pleier som regel å bland alt i en liten skål, og vasker og tørker glasskrukken jeg bruker før jeg har den nymatede starteren tilbake i krukken.
  3. Sett surdeigsstarteren i kjøleskapet hvis du ikke har tenkt å bruke den i løpet av det neste døgnet.

Husk å «lade opp» surdeigsstarteren før du går i gang med baksten. Ta den frem 3-4 timer før du skal sette deigen. Følg stegene over, la den stå fremme på benken til den starter og boble, og har doblet seg i størrelsen. Ta gjerne en liten skje surdeigsstarter i en bolle med vann for å teste om den er bakeklar. Dersom deigen flyter opp er den bakeklar.