Tips for pleie av surdeig

På bloggen skriver jeg ofte mye om at surdeigsstarteren må være bakeklar, og at jeg mater den én gang i uken. For en som ikke har erfaring med surdeig så kan ofte pleie av bakteriekulturen virke litt komplisert. Selv har jeg holdt liv i surdeigsstarteren min i over 3 år, og får stadig spørsmål fra følgere som lurer på hvordan jeg pleier den. Hvordan oppbevarer jeg den, hvor ofte mater jeg den, hva skal den lukte mm. Derfor tenkte jeg at det er på høy tid å lage et innlegg som tar for seg disse spørsmålene.

Håper mine tips kan være til hjelp for deg med spørsmål om surdeigsstarteren.

 

Hvordan lage surdeig

Å lage en bakeklar surdeigsstarter kan du lage over 5 dager. Jeg har skrevet et eget innlegg med fremgangsmåten jeg har fulgt begge gangene jeg har satt i gang min egen starter.

Les Lag din egen surdeigsstarter

 

Slik oppbevarer du surdeigen

Surdeigen kan oppbevares på  kjøkkenbenken eller i kjøleskapet, men skal du ikke bruke den i veldig nær fremtid bør du oppbevare den i kjøleskapet. På kjøkkenbenken må du nemlig mate den hver dag, mens i kjøleskapet holder det å mate den hver uke eller annen hver uke. Jo tykkere du lager kulturen, jo lengre kan den stå mellom hver mating. Dersom det går litt tid uten at jeg bruker surdeigsstarteren så tar jeg bare surdeigsstarteren ut av kjøleskapet etter en uke eller to, mater den og setter den tilbake igjen. Da kan den stå opp til nye 14. dager uten å bli brukt.  Du vil fortsatt se at det utvikler ser bobler i kulturen, selv om den står i kjøleskapet.

Dersom det går veldig lang tid til neste gang jeg bruker surdeigen så pleier jeg å friske den litt opp. Det gjør jeg ved at jeg neste gang jeg mater surdeigsstarteren, så lar jeg den stå på kjøkkenbenken natten over. Deretter mater jeg den på nytt og setter den tilbake i kjøleskapet.

 

Slik mater du surdeigen

6-9 timer før jeg går i gang med å bruke surdeigsstarteren pleier jeg å mate den opp. Dette gjøres for å gi næring til bakteriekulturen din, og gjøre de nok sterke til å kunne heve baksten din.  Har surdeigsstarteren stått svært lenge i kjøleskapet pleier jeg ofte å friske den opp et par ganger på kjøkkenbenken før jeg går i gang med baksten, bare for å få skikkelig fart i bakteriekulturen.

Slik mater du den:

 1. Ha 4 spiseskjeer økologisk mel i en ren skål. Er surdeigsstarteren basert på speltmel, så bruker du speltmel når du mater den, er den basert på rugmel så bruker du rugmel når du mater den. Bruk en ren skje og bland inn kaldt og rent vann til du har en tykk rørekonsistens. Jeg måler aldri vannet, men hovedregelen er at det skal være 50/50 (i gram) av mel og vann.
 2. Bland inn 2 spiseskjeer av eksisterende surdeigsstarter. Resten av starteren kan du eksempelvis bruke i vaffelrøren eller pannekakerøren. Rengjør glasset surdeigsstarteren har blitt oppbevart i, før du har den nymatede starteren tilbake i glasset eller krukken. Husk at lokket må ligge løst på.
 3. Sett surdeigsstarteren i kjøleskapet hvis du ikke har tenkt å bruke den i løpet av de neste 12 timene.

Tips - pleie av surdeig

 

Hvordan vet man at surdeigskulturen er bakeklar

Surdeigsstarteren er som regel bakeklar etter 6-9 timer. En indikasjon på at den er bakeklar er at den har doblet seg i størrelsen, cirka 6 timer etter forrige mating. Du kan også teste om den er bakeklar ved å ta flytetesten. Fyll en skål med kadt vann. Ha i en liten skje av surdeigskulturen i vannet. Dersom starteren flyter opp er den bakeklar.

 

Hvordan skal surdeigskulturen lukte?

En nymatet surdeigskultur lukter kanskje litt søtlig, men egentlig ikke så mye. Har du frisket opp surdeigsstarteren og latt den stå på benken i 6-8 timer så vil du kjenne at den får en litt syrlig og frisk lukt. Dette skyldes at melkesyrebakteriene som finnes i kulturen omdanner sukkerarterne i melet til melkesyre og eddiksyre. Og som du vet så lukter jo eddik temmelig surt. Denne sure lukten kommer ekstra tydelig frem surdeigen har stått i kjøleskapet i en uke eller enda lengre.

Tips til bakst med surdeig

Her er noen tips til hva du kan bake med den nye surdeigsstarteren din.

Eltefri speltfoccacia av surdeig

Stikkord

6 Kommentarer

 1. Anne-Mari Gulbrandsen

  Når jeg skal mate. Mater jeg bare mer i eksisterende deig? Eller tar jeg av hver gang? For blir jo mye etterhvert?

  • Rolf-Anders Vollan

   Heisann,
   Jeg blander inn 2 ss fra eksisterende surdeigsstarter, resten kan du eksempelvis bruke i vaffelrøren eller pannekakerøren 🙂

 2. Thor-Olav Vaksvik

  Hei!

  Jeg har et spørsmål jeg ikke helt klarer å finne svar på. Jeg har også bare matet starteren i glasset siden jeg satte i gang med dette. Altså uten å ta litt fra den gamle og kaste resten. Er det noen grunn til at dette ikke anbefales?

  • Rolf-Anders Vollan

   Hei
   Årsaken til at man tar av en del av surdeigsstarteren er at dersom man ikke gjør det, så vil jo starteren bli større og større for hver mating, og vil igjen kreve mer og mer hvetemel etter hvert som den blir større. Jeg pleier ofte å bruke cirka dobbelt så mye mel som jeg har surdeigsstarter når jeg mater. Vet ikke om det var svar på spørsmålet ditt? 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*