Ukemeny med fokus på matsvinn – august 2019

Nå er det er på høy tid at jeg kommer med en ny ukemeny, og som før så forsøker jeg å holde en slags rød tråd i råvarene. Det vil si at enkelte av råvarene brukes gjennom flere av oppskriftene, slik at du unngår et fullstappet kjøleskap av råvarer du potensielt må kaste. De mer vanlige råvarene som egg, melk, ost etc legger jeg ikke like stor vekt på, siden jeg tenker at dette ofte er en basis man uansett blir kvitt.

Jeg forsøker også å holde ukemenyene mine varierte, med både kjøtt, fisk og vegetarvennlige retter. I tillegg skiller jeg på hverdagsmaten som gjerne er både rask og sunn, og helgekosen som bare skal nytes.

Håper du liker denne ukemenyen!

MANDAG – Kyllingform med brokkoli og paprika

Denne kyllingformen var en av de første oppskriftene jeg publiserte på bloggen, og ble raskt populær hos leserne mine. Har du noen grønnsaker du gjerne skulle blitt kvitt så vær ikke redd for prøve de i denne formretten. Jeg starter ofte uken med en restemiddag eller en middag hvor det er lett å bli kvitt rester og råvarer jeg har liggende. Ender du opp med rester av fløte, crème fraîche, stangselleri, så vil de komme til nytte senere i ukemenyen.

Les oppskrift.

Kylling i form med grønnsaker

TIRSDAG – Rød linsesuppe med kokosmelk

Det er tid for ukas kjøttfrie middag, denne gangen en rød linsesuppe. Enkel å lage, samtidig som at den er budsjettvennlig. Her kommer også rester av crème fraîche fra mandagens kyllingform  til rette.

Les oppskrift

Rød linsesuppe

ONSDAG – Enkel fiskesuppe med torsk

For å senke terskelen for å lage en god og hjemmelaget fiskesuppe har jeg  laget en enkel variant, hvor det er brukt torsk og fiskebuljong. Har du en skvett hvitvin stående i kjøleskapet så er en god anledning til å bli kvitt den. Her får du også bruk for rester av fløte og stangselleri fra kyllingformen.

Les oppskrift

Enkel fiskesuppe

TORSDAG – Brennende kjærlighet

Brennende kjærlighet er dansk husmannskost, og er en rett som flere har et forhold til. Nok en ukens enkle middager på under halvtimen, og en god anledning til å bli kvitt rester av purreløken etter onsdagens fiskesuppe.

Les oppskrift.

Brennende kjærlighet - en dansk klassiker

FREDAG – Pizza med marinerte biffstrimler

Denne pizzaen er uten tvil en av de store favorittpizzaene mine. Her pleier jeg ganske enkelt å doble pizzasausen når jeg lager den, da slipper jeg matsvinn og kan fryse ned restene til neste gang.

Les oppskrift.

Pizza med biffstrimler

LØRDAG – Lasagne med halloumi

Denne kjøttfrie lasagnen er fantastisk god og skal bare nytes. Den har også fått svært mange gode tilbakemeldinger fra flere av dere lesere.

Tips! Har du allerede kjøttdeig/karbonadedeig som nærmer seg utløpsdato (eller kanskje rester av torsdagens brennende kjærlighet) så er det ikke noe i veien for å tilsette det i denne retten. Det samme gjelder om du har andre grønnsaker du gjerne skulle blitt kvitt. Her kan du også bruke tørket timan istedenfor fersk.

Les oppskrift.

Halloumilasagne med gresskarkjerner

SØNDAG – Kylling curry med kokosris og mangosalat

Kylling curry servert med kokosris og mangosalat er en deilig middagsrett som passer like godt til hverdags som til helg. Den tropiske mangosalaten er så saftig og smakfull at tanken om å servere en saus til retten er helt fraværende.

Les oppskrift.

Kylling curry med kokosris og mangosalat

UKENS TILBEHØR – Pesto

Ukemenyen legger opp til bruk av fersk basilikum. Har du rester igjen av basilikumen kan du lage en deilig basilikumpesto. Pestoen kan fryses ned og tas opp når det er behov for den.

Les oppskrift

Basilikumpesto

UKENS BAKST – Bringebærpai

Utnytt bringebærsesongen – lag bringebærpai. Server paien mens den enda er lun, sammen med krem eller vaniljeis.

Les oppskrift.

Bringebærpai

UKENS BRØD – Grovt brød med linfrø og gresskarkjerner

Dette brødet brødet er nyeste brødoppskrift på bloggen, og har allerede fått gode tilbakemeldinger fra dere lesere.  Skal du lage brød i løpet av uken kan jeg på det sterkeste anbefale dette, og har blitt laget gjentatte ganger hos oss.

Les oppskrift

Brød med gresskarkjerner og linfrø

2 Kommentarer

  1. Takk for en kjempefin ide – det at det går en rød tråd gjennom uka. Det var lurt – og jeg lager mye av dine oppskrifter. MEN jeg er alene og det er et lute problem – men prøver så godt jeg kan å minske oppskriftene.

    • Rolf-Anders Vollan

      Beklager sent svar på tilbakemeldingen, måtte se litt mer over ukemenyen før jeg kunne gi deg et godt svar. Det er et veldig godt poeng. Det er jo så klart mulig å la ukemenyen gå over to uker, men det blir kanskje litt kjedelig å spise de samme rettene over flere dager. 🙂 Kanskje man kan droppe en eller to av rettene, og spise rester de dagene? Alternativt ser jeg man kanskje må være litt mer kreativ når man følger oppskriftene. Kanskje du kan bruke purreløk på linsesuppen også, og vårløken på pizzaen er jo heller ikke et must. Basilikumrester kan bli til deilig pesto, som gjerne kan fryses ned. Lasagne egner seg jo også godt til nedfrysning. Men da ville jeg utelatt spinaten i retten, siden denne helst ikke skal varmes opp igjen.

      Men her gav du meg litt å tenke på til neste ukemeny 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*