Ukesmeny med fokus på matsvinn – mars 2019

Det siste halve året har jeg forsøkte meg på flere ukesmenyer. De kommer dessverre ikke hver uke, men felles for de er at de er godt gjennomarbeidet og har et fokus på dette med matsvinn og gjenbruk av råvarene. Bruker jeg for eksempel purreløk som en ingrediens på en av dagene forsøker jeg å ta det igjen senere i ukesmenyen.

Jeg forsøker også i ukesmenyen å komme med tips til variasjoner og hvordan du kan bruke resterende ingredienser til. På den måte kan vi kaste mindre mat, som igjen er både godt for miljøet og pengeboken.

MANDAG – GRØNNSAKSSUPPE MED PØLSER

Restemandag! Det er deilig å starte uken med å bli kvitt rester og litt slitne grønnsaker fra kjøleskapet. Da slipper vi å kaste unødig mye spisbar mat, noe som er bra for miljøet. Mandagstipset i denne ukesmenyen er derfor en en enkel grønnsakssuppe med pølser. I oppskriften finner du kun en basis, og du kan fint erstatte eller tilsette andre oppskrifter du måtte ha liggende på lur.

Gå til oppskriften

Grønnsakssuppe med pølser

TIRSDAG – FISKEGRYTE MED CHORIZO

Fiskegryte med chorizo er en enkel fiskegryte med hvit fisk. Fiskegryten kan være en fin måte å få i seg fisk på dersom man ikke har tradisjonell kokt/stekt fisk på topplisten. Krydret chorizopølse passer svært godt til hvit fisk, og er her med på å løfte fiskeretten.

Gå til oppskriften.

PS! Siste rest av purren i denne oppskriften kan du ta med deg inn i torsdagens middagstips!

Fiskegryte med chorizo

ONSDAG – ALT I ET KREMET KYLLINGGRYTE

Fordelen med “Alt i ett”-gryter er at man slipper mye oppvask. Hele retten tilberedes nemlig i en og samme gryte, og så snart middagen er klar er det bare å sette hele gryten på bordet.

Istedenfor å bruke matfløte i denne oppskriften kan du eksempelvis bruke siste rest av kremfløten fra fiskegryten, i tillegg til litt melk. Da slipper du å ha fløterester stående.

Gå til oppskriften.

Alt-i-ett kremet kyllinggryte

TORSDAG – KJØTTSUPPE

Kjøttsuppe kan være billig og god hverdagsmat som nærmest lager seg selv. Her brukes ikke dyrt biffkjøtt, men gjerne rimeligere kjøttyper som høyrygg eller grytekjøtt. Her kommer også siste rest av purreløken til nytte, og om du har noen andre litt slitne rotgrønnsaker liggende kan du gjerne tilsette de i suppen.

Kålroten i denne oppskriften har jeg ikke tatt med meg i flere av disse oppskriftene denne uken, men du kan jo for eksempel lage en deilig lapskaus på kommende mandag?

Gå til oppskriften.

Enkel kjøttsuppe

FREDAG – PIZZA MED MOZZARELLA OG CHORIZO

En av favorittene mine er denne enkle pizzaen med mozzarella og chorizo. Chorizoen kan fint erstattes med pepperoni eller spekeskinke, men du har kanskje en liten chorizosnapp til overs etter tirsdagens fiskegryte. 

Gå til oppskriften.

Enkel pizza med mozzarella og chorizo

LØRDAG – GRØNNSAKSLASAGNE

Grønnsakslasagne er denne ukas kjøttfrie alibi, og er en fantastisk god lasagne som anbefales på det sterkeste. Alle de forskjellige grønnsakene inngår i en deilig smakssymfoni, og du vil ikke savne kjøttet i denne retten. Kjøpte du en pakke med flere persillerøtter til kjøttsuppen så kommer de også fint med i denne grønnsakssausen.

Gå til oppskriften.

Grønnsakslasagne - Vegetarlasagne

SØNDAG – KJØTTKAKER I BRUNASAUS MED KÅLSTUING

Kjøttkaker i brun saus med kålstuing, her snakker vi tradisjonell søndagsmiddag! Absolutt nydelig middagsmat som får tenna til å løpe i vann av bare tanken. Her kommer også rester av hodekålen til nytte.

Gå til oppskriften.

Kjøttkaker i brun saus
Kjøttkaker i brun saus

UKENS GROVBAKST – POLARBRØD

Disse polarbrødene tok helt av på bloggen da jeg la de ut forrige helg, aldri før har jeg opplevd en så stor strøm av besøk på en av samme gang. Lag en stor porsjon som du fryser ned (ferdigstekte), tin de et lite minutt i brødristeren og de smaker som nystekte.

Gå til oppskriften.

Hjemmelagede polarbrød

UKENS SØTE GJÆRBAKST – KANELSNURRER (TANGZHONG)

Jeg er ikke et kjempestort dessertmenneske, men når det kommer til kanelsnurrer så kan jeg nok sette i meg et nesten ubegrenset antall på null komma niks. Denne gangen har jeg laget kanelsnurrer tangzhong, dvs jeg har laget de tradisjonelle snurrene etter en japansk fremgangsmåte. 

Gå til oppskriften.

Skillingsboller tangzhong

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*